Pas på, når du arbejder nøgen i haven!

Den første lørdag i maj er international Arbejd nøgen i haven-dag. Men inden du smider tøjet og fejrer dagen, så læs lige de her 3 råd

Nu, hvor solen varmer og alting spirer, kan det være fristende at arbejde i haven au naturel.  Foto: All Over Press
Nu, hvor solen varmer og alting spirer, kan det være fristende at arbejde i haven au naturel. Foto: All Over Press

Den første  lørdag i maj er det international Arbejd nøgen i haven-dag! Dagen er skabt af The Naturist Society (TNS), der er en amerikansk søsterorganisation til Danske Naturister, og idéen med dagen er, at man skal føle sig mere fri, acceptere sin krop og være tættere på naturen.

Det gode ved at arbejde nøgen i haven er ifølge formand for Danske Naturister Mette Duekilde, at du kan nyde kontakten med sol og vind uden at være besværet af tøj, der kan komme i vejen eller blive snavset, og din egen have er et trygt sted at være nøgen.

Større risiko for arbejdsulykker, når du er nøgen
Før du smider alt tøjet, skal du dog lige tænke dig om en ekstra gang. 8.000 mennesker kommer årligt på skadestuen i Danmark efter ulykker som følge af havearbejde, hvor de typisk kommer til skade på en stige, med en hækkeklipper eller plæneklipper.
Når du ikke har tøj på – og fx heller ikke bruger sko eller handsker – forøger du risikoen for at komme til skade, fordi du eksponerer en større flade af din krop og hud og dermed er mere sårbar over for fx hudafskrabninger, sår og vildfarne kviste fra din hække- eller plæneklipper.

LÆS OGSÅ: Må du gå nøgen rundt i din bolig

3 gode råd til havearbejde, når du er nøgen

1. Undgå at arbejde nøgen med farlige haveredskaber
Hold dig til lettere havearbejde som såning og lugning og undgå arbejde, der kræver mere farlige redskaber som grensakse, hække- og plæneklippere. Vådt og snavset arbejde som at vaske havemøblerne eller vande planter kan måske ligefrem være praktisk at udføre nøgen.

2. Pas på solen
Brug masser af solcreme. Især om foråret, hvor din hud er særlig sårbar efter en lang vinter uden sol. Koncentrationen af uv-stråler kan godt være den samme både om foråret og sommeren, selvom temperaturen er forskellig.

Ud over tidspunkt på året afhænger uv-strålingen bl.a. af tidspunkt på dagen, skyer og ozonlagets tykkelse. Generelt er uv-strålingen dog kraftigst midt på dagen omkring sankthans og svagest om vinteren, fordi solen står lavere på himlen.

3. Pas på blufærdighedskrænkelse
Selvom du er på din egen matrikel, kan du godt komme til at overskride lovgivningen ved at gå nøgen rundt i din have (Straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse).
Du kan nemlig komme ud for, at naboer og forbipasserende føler sig krænkede over din nøgenhed.

Det gælder især, hvis din grund ligger ud til et busstoppested eller en etageejendom, hvorimod du roligt kan smide tøjet, hvis din have er aflukket og folk udefra skal gøre sig anstrengelser for at komme til at se ind i haven – fx ved at bruge en stige eller lave hul i hækken. Jo mere synlig, du er, jo større er risikoen for, at du kan støde andre.

En rettesnor er dog, at for at støde andre skal din adfærd have en seksuel karakter – som samleje, berøring eller onani – samtidig med at det kan sandsynliggøres, at du ved eller må have indset, at din opførsel virker krænkende for andre.

LÆS OGSÅ: Må du gå nøgen rundt i haven?

Du bliver ikke forkølet af at arbejde nøgen i haven

Temperaturen i Danmark i starten af maj er oftest ikke særlig høj og kan godt ligge omkring 10-15 grader, hvorfor det kan blive en lidt kølig fornøjelse at være nøgen, indtil du evt. får varmen ved at arbejde i haven.

Men du behøver ikke umiddelbart at frygte, at du dermed har større chance bliver forkølet. Der er meget, der tyder på, at man kun bliver forkølet, når ens slimhinde i næsen bliver kølet ned, hvilket giver forkølelsesvirus bedre mulighed for at trænge ind i kroppens celler – uanset om du har tøj på eller ej.

LÆS OGSÅ: Hvornår er det farligst at arbejde i haven?

Desuden slipper du for at gå og fryse i en bluse, der er blevet våd af sved. Ifølge Mette Duekilde fra Danske Naturister regulerer en nøgen krop selv sin temperatur efter omgivelserne – fx damper sved hurtigt væk fra en nøgen hud. Men fryser du, skal du selvfølgelig dække dig til.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers