Sådan kan olie smadre husejerens økonomi

Selv om olietanken er ny, kan det gå galt, hvis de nedgravede rør ikke er tjekket og skiftet. I Aarhus blev 2 huse revet ned på grund af olielæk fra et rør, og forsikringen dækker ikke altid

Miljøstyrelsen anbefaler alle, der har fået udskiftet deres olietank efter år 2000, til hurtigst muligt at få tjekket deres nedgravede olierør, hvis de er i tvivl. (Foto: Bolius.dk)
Miljøstyrelsen anbefaler alle, der har fået udskiftet deres olietank efter år 2000, til hurtigst muligt at få tjekket deres nedgravede olierør, hvis de er i tvivl. (Foto: Bolius.dk)

Et utæt rør mellem tanken og oliefyret hos en boligejer i Aarhus Kommune var skyld i, at 5.000 liter olie lækkede ud på både boligejerens og naboens grund, og forureningen var så massiv, at begge huse blev revet ned, og nu er ved at blive genopbygget, skriver Bolius’ magasin BEDRE HJEM.

Regningen for rensning af grunden, nedrivning og genopbygning af de 2 huse var på 8 millioner kr.

Tegn på, at der lækker olie på din grund

En pludselig og uforklarlig stigning i olieforbruget.

Små afvigelser over en længere periode kan være tegn på en mindre læk.

Sammenlign evt. flere perioder med hinanden, hvor vejret har været det samme.

Olielugt på din grund omkring tank og rør.

Tilkald en vvs’er, hvis du er i tvivl, om der er læk fra olietanken eller rørene.

LÆS OGSÅ: Sløjfning af gamle olietanke

I dette tilfælde blev alle udgifter dækket af en speciel forsikringsordning for villaolietanke, men så heldig kan andre boligejere ikke regne med at være.

For hvis installationerne ikke er lovlige, er det boligejeren selv, der hænger på regningen.

LÆS OGSÅ: Undgå at jordforurening bliver mareridt

Miljøstyrelsen anbefaler alle, der har fået udskiftet deres olietank efter år 2000, til hurtigst muligt at få tjekket deres nedgravede olierør, hvis de er i tvivl.

- Det vil typisk fremgå af regningen, at man har fået udskiftet olierørene. Har man selv gjort det, og overholdt alle krav, er der heller ikke noget at være nervøs for.

Krav til olierør til olietanke

Her er nogle af kravene til olierør til tanke etableret efter år 2000:

Hvis rørene er nedgravede: Kobberrør skal være plastbelagt, stålrør skal være varmforzinkede, ulegerede stålrør skal være med udvendig korrosionsbeskyttelse eller rustfri.

Hvis rørene ligger over jorden: Rørene skal være af kobber eller af varmforzinket eller malet stål.

Indstøbte rør kan betragtes som overjordiske, hvis de indstøbes i beton eller indmures i murværk, i indre skillevægge eller i gulve, som er helt fri af fugt fra jorden og ikke af anden årsag er udsat for længerevarende eller hyppige perioder med fugt. Ved indstøbning, som ikke falder ind under ovenstående kategorier, skal rørene følge kravene til nedgravede rør.

LÆS OGSÅ: Så meget koster et skrottet oliefyr

- Men ellers bør man få det tjekket for en sikkerheds skyld. Pengene er givet godt ud, siger teknik- og miljøchef i Energi- og Olieforum, der er olieindustriens brancheorganisation.

Typisk kan du tage fat i en vvs-installatør, hvis du skal have tjekket de nedgravede olierør. Han kan fx trykteste anlægget og give dig en kvittering på, at arbejdet er blevet udført.

Her dækker forsikringen olielækager

Hvis forsikringsselskabet TopDanmark skal dække udgifterne til at oprense en olielæk på din grund, skal en række krav være opfyldt. Bl.a. følgende:

Fyringsolien skal være fra en dansk leverandør. Din fyringsolie skal leveres fra en dansk leverandør, og du skal kunne fremvise kvitteringer på, at du har fået leveret fyringsolien. Forsikringen dækker altså ikke, hvis du selv har hente fyringsolie i fx Fleggaard i Tyskland.

Forsikringen dækker kun lovlige installationer. Din olieinstallation skal leve op til alle gældende krav til olieanlæg som beskrevet i Olietankbekendtgørelsen. Det indebærer bl.a., at rørene er plastbelagte, at der er lukkemulighed ved tanken og smelteventil ved oliefyret.

Der må ikke være sammenhæng mellem lækken og en ulovlig installation. Hvis der er læk fra en ulovlig olieinstallation, kan forsikringen måske alligevel dække udgifterne til at udbedre det, hvis lækket ikke skyldes ulovligheden.

Læs mere om forsikringsordning for villaolietanke på energi- og olieforum her

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.