Se prisen: Dit drikkevand er van-d-vittigt dyrt

Der er op til 11.600 kroners forskel på vandregningen alt efter, hvor du bor. Bolius.dk har set på, hvor vandpriserne er billigst og dyrest i 2015

Indbyggerne på Ærø betaler tre gange så meget som de billigste kommuner og topper listen over de dyreste vandpriser med en årlig vandregning på 17.401 kr. (Foto: Bolius.dk)
Indbyggerne på Ærø betaler tre gange så meget som de billigste kommuner og topper listen over de dyreste vandpriser med en årlig vandregning på 17.401 kr. (Foto: Bolius.dk)

Der er stor forskel på vandprisen alt efter, hvor du bor.

Det viser DANVA’s interaktive Danmarkskort over vandpriserne i Danmark i 2015. Ved hjælp af kortet har Bolius.dk sammenlignet priserne for et årligt forbrug på 170 m3 vand (priser er for vand og spildevand), og indbyggerne i Frederiksberg og Høje-Taastrup, har den klart laveste årlige vandregning - de betaler henholdsvis 5.825 og 5.828 kr. LÆS OGSÅ: Brug mindre vand - betal mere

Indbyggerne på Ærø betaler tre gange så meget som de billigste kommuner og topper listen over de dyreste vandpriser med en årlig vandregning på 17.401 kr.

Også i Haarby og Assens på Fyn samt på Lolland skal forbrugerne betale meget for vand - her er den årlige vandregning for et forbrug på 170 m3 på over 15.000 kr. 


Den gennemsnitlige vandregning for et årligt forbrug på 170 m3 for de 144 vandselskaber, der optrådte på kortet 2. februar 2015 er 10.285 kr., viser en udregning, som Bolius har lavet. LÆS OGSÅ: Så meget bruger en gennemsnitsfamilie
Derfor er der forskel på vandpriserne

Ifølge DANVA skyldes forskellene på vandpriserne lokale, strukturelle og politiske forskelle, som giver et stort spænd mellem de laveste og de højeste udgifter, som vandselskaberne har. Det kan være forholdsvist billigere at forsyne vandforbrugende virksomheder end små kunder.

Geologiske forhold kan gøre det dyrere at hente vand op af jorden nogle steder i forhold til andre. I andre egne kan forurening af grundvandet betyde, at der skal investeres i nye kildepladser til vandindvinding.

Der er også stor forskel på, hvor meget et selskab investerer i fx kloakering og klimaløsninger, og hvor mange kunder, der er til at deles om betalingen for investeringen. I fx et tyndt befolket forsyningsområde med mange sommerhuse kan forbrugerne komme til at betale mere for vandet, fordi der er færre kunder med et samlet mindre vandforbrug til at afdrage på den fælles investering.

Generelt er vandpriserne billige i København og i kommunerne tæt på, samt i dele af Nordjylland og store dele af Midt- og Vestjylland.

Men der er store lokale forskelle på vandpriserne - også i kommuner, der grænser op til hinanden.

Vandpriser steg 57 procent
Vandpriserne er steget meget over de senere år - fra 2005-2014 steg prisen på drikkevand i Danmark med 57 %, viser en analyse fra Nykredit.

LÆS OGSÅ: Du skal betale mindre for energien

Så meget koster vandet

København: 6.853 kr., Dragør: 10.484 kr.

Kvarmløse-Tølløse: 8.267 kr., Lejre: 11.473 kr.

Langeland: 8.937 kr., Ærø: 17.401 kr.

På Fyn er der kæmpe forskel på vandpriserne. I Langeskov er prisen fx 7.792 kr., mens den er 15.842 kr. i Haarby.

Fredericia: 8.962 kr., Middelfart: 12.876 kr.

I store dele af Midt- og Vestjylland er prisen typisk 7.000-9.000 kr., men fx på Fanø og i Ringkøbing-Skjern er prisen henholdsvis 13.298 og 11.599 kr.

Generelt er vandpriserne lave i Nordjylland, men bl.a. nord for Jammerbugt stiger prisen op mod 3.000 kr. Fx: Jammerbugt: 8.397 kr., Brønderslev: 11.119 kr.

Kilde: Danva/indsamlet af Bolius.dk - prisen er for et typisk årligt forbrug af vand.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.