Våd idé: Må du tørre tøj på radiatoren?

Mange hænger børnenes våde tøj og vanter op på radiatoren for hurtigt at tørre dem. Men det er en dårlig idé. Læs hvorfor her

Tørrer du tøj i lang tid på radiatoren, risikerer du både et dårligt indeklima og en højere varmeregning. (Foto: Colourbox)
Tørrer du tøj i lang tid på radiatoren, risikerer du både et dårligt indeklima og en højere varmeregning. (Foto: Colourbox)

Har du elradiatorer, er det totalt no go at hænge tøj her. Du risikerer, at radiatoren bliver overophedet og  bryder i brand, når lufttilførslen hindres, skriver Bolius.dk.

Har du derimod en almindelig, vandbåren radiator, er der ingen sikkerhedsmæssig risiko ved at bruge den til at tørre vådt tøj. Den kan sagtens bruges i nødstilfælde eller til at lægge småting som huer og vanter på.

Du bør dog ikke tørre store mængder tøj på radiatoren. Det kan nemlig være dyrt og give et dårligt indeklima.

LÆS OGSÅ: Så meget betyder betyder udluftning

I et moderne, tostrenget varmeanlæg, som findes i de fleste huse i dag, føres vand fra husets centralvarmeanlæg ind i radiatoren i den ene side, hvorefter det løber ud igen i modsatte side, når det er afkølet.

Radiatoren afgiver varme ved, at varmen fra den stiger opad, så der skabes cirkulation i rummet. Det gør, at kold og varm luft blandes.

Dårligere afkøling
Vælger du at hænge en våd sweater på radiatoren i stuen, forringer du denne cirkulation. Varmeafgivelsen til rummet nedsættes, hvilket medfører en ringere afkøling af vandet i radiatoren.

Har du eget kedelanlæg i huset som jordvarme eller olie- eller naturgasfyr, som varmer vandet op, skader det ikke så meget. Vandet føres blot tilbage til kedlen, hvor det atter varmes op.

LÆS OGSÅ: Tjek dit indeklima

Er du derimod koblet til det lokale fjernvarmeværk, har en effektiv afkøling af dit fjernvarmevand betydning for din pengepung. Mange steder i landet skal du betale ekstra, hvis vandet er for varmt, når fjernvarmeværket får det retur.

De præcise takster varierer, og kravet om afkøling afhænger af den temperatur, vandet har, når din bolig modtager det, men ofte kræver fjernvarmeværker en afkøling på 30-35 grader.

Øget varmeforbrug
Når varmen hindres i at strømme ud i rummet, fordi det våde tøj kapsler det inde, vil radiatorens termostat registrere, at temperaturen i rummet falder, og den vil derfor afgive ekstra varme for at opretholde temperaturen.

Sætter du alle radiatortermostater i et rum på 3, vil der typisk være ca. 21 graders varme. Beregninger har vist, at for hver grad du øger temperaturen, stiger dit varmeforbrug med ca. 5 %. Det koster derfor ekstra at bruge radiatoren som tørrested.

Der er ikke lavet undersøgelser, som afslører, hvor stor en temperaturstigning tøj til tørring på en radiator kan fremkalde.

LÆS OGSÅ: Tjek dit fjernvarmeanlæg

Tøj på radiator giver fugt og dårligt indeklima

- Når du tørrer tøj på en radiator, giver det også en øget fugtighed i rummet. Stuer, værelser og andre rum uden ventilation er i de fleste tilfælde uegnet til at tøjtørring. Luftfugtigheden vil stige, og derefter sætter fugten sig i møbler og inventar. Et fugtigt indeklima kan udvikle sig til problemer med skimmelsvamp, siger Bolius’ fagekspert Tine Sode.

LÆS OGSÅ: Kan du tørre tøj i frostvejr?

Tørretumbleren er for mange en nem og bekvem løsning. Det er dog en dyrere løsning end at hænge tøjet på et tørrestativ og heller ikke miljøvenligt.

LÆS OGSÅ: Tør tøjet udenfor - og spar

Der er både billigst, mest miljørigtigt og bedst for dit indeklima at tørre tøj udenfor. Det kan du gøre hele året rundt - også i frostvejr. Og er der mulighed for at hænge tøjet op under et halvtag, er det et ideelt tørrested.

Regner det, eller er luftfugtigheden så høj, at tøjet ikke har mulighed for at tørre på tørresnoren i haven, kan du hænge tøjet op i et rum i huset, som tåler den fugtpåvirkning, en tørreproces medfører.

Det kan fx være badeværelset eller bryggerset, hvor der typisk er materialer, som er vant til at blive udsat for fugt. Vær dog opmærksom på, at der bør være mekanisk ventilation i rummet.

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.