Disse huse sælger som varmt brød

Salg af sommerhuse boomer. Syv ud af 10 udnytter nye låneregler

Salget af sommerhuse stryger afsted. Foto: Morten Langkilde
Salget af sommerhuse stryger afsted. Foto: Morten Langkilde

Så har de gyldne tider også nået sommerhusfolket.

På bare fem år er antallet af handler tæt på fordoblet, og for første gang siden årene før finanskrisen blev der i 2017 solgt omkring 9.000 sommerhuse, viser nye tal fra Boligsiden.

- 2017 var i særdeleshed sommerhusenes år på boligmarkedet, hvor salget nærmest boomede oven på forårets ændring i reglerne for realkreditbelåning på fritidsboliger, siger Birgit Daez, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Ændringen, der gør det billigere at købe sommerhus, betyder, at du i dag kan belåne op til 75 procent af prisen på sommerhuset med billige realkreditlån, hvor grænsen før hed 60 pct.

Tager billige lån
Og det er der mange, der gør.

Ifølge en ny opgørelse fra Totalkredit benytter 7 ud af 10 sommerhuskøbere sig af de nye, lempelige regler.

- Årsagen til den store interesse er slet og ret, at det er blevet billigere at tage lån i sommerhuset. Set over hele lånets løbetid er besparelsen på mere end 100.000 kr. ved et sommerhuskøb på 1 million kr, siger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit.

Og det er godt nyt for sommerhusfolket op til påsken, der traditionelt er startskud for den helt store handel med sommerhuse.

Kommet for at blive
- Der er sket mange gunstige ting for de danskere, der har gået med ønsket om at købe sommerhus. Den lave rente har i kombination med realkreditændringen øget antallet af potentielle købere og samtidig givet andre mulighed for at købe dyrere. Det har for alvor sat gang i markedet, siger Birgit Daetz.

Den samme melding kommer fra Jeppe Borre.

- Den højere belåning giver ganske enkelt god økonomisk mening for både sommerhuskøberen og sommerhusejeren. Den store efterspørgsel efter de nye lån er kommet for at blive.

Gang i Sjælland
Det er især i de store sommerhusområder, at sommerhussalget er eksploderet. Af de 9000 solgte sommerhuse sidste år, blev omkring 10 procent solgt i Odsherred Kommune, hvor de populære sommerhusområder omkring Nykøbing Sjælland som Sjællands Odde, Klint og Rørvig ligger.

Det er også på Sjælland, at prisen på sommerhuse skød mest i vejret i 2017 med 14,2 procent i Region Hovedstaden og syv procent i Region Sjælland.

På en top 10 over største prisstigninger på sommerhuse finder man da også sjællandske kommuner på halvdelen af pladserne.

Med et prishop på hele 22,6 procent tager Halsnæs førstepladsen. Herefter følger Vordingborg, hvor en fritidsbolig nu koster 15,2 procent mere i forhold til 2016. På listen finder man også Odsherred, Frederikssund og Gribskov.

23 kommentarer
Vis kommentarer