Gebyrgribben mæsker sig i dine bidrag: Skovler milliarder ind

Realkreditinstitutterne skovler penge ind. Alene i 2015 tjente institutterne tilsammen 14,6 milliarder kroner før skat

Boligejere kan måske i fremtiden vælge et nyt realkreditinstitut, når de skal ud og finansiere deres boliger. Foreningen Fair Bidragssats forsøger nemlig at lave skabe grundlaget for et nyt realkreditinstitut (Foto: Colourbox)
Boligejere kan måske i fremtiden vælge et nyt realkreditinstitut, når de skal ud og finansiere deres boliger. Foreningen Fair Bidragssats forsøger nemlig at lave skabe grundlaget for et nyt realkreditinstitut (Foto: Colourbox)

Realkreditinstitutterne skovler milliarder ind.

I 2015 lød det samlede overskud for de danske realkreditinstitutter på svimlende 14,6 milliarder kroner før skat. Det viser en markedsanalyse af realkreditinstitutterne som Finanstilsynet netop har udgivet.

Boligejere kan måske i fremtiden vælge et nyt realkreditinstitut, når de skal ud og finansiere deres boliger. Foreningen Fair Bidragssats forsøger nemlig at lave skabe grundlaget for et nyt realkreditinstitut (Foto: Colourbox) Dine Penge Møder med hemmelig bank: Vil åbne nyt realkreditinstitut

- Tendensen er, at de andre kreditinstitutioner følger trop på prisændringer, siger Lars Fahlgren, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg. (Foto: Colourbox) Forbrug Ekspert om realkredit: Alle vil hæve bidragssatserne

Med milliarderne øger realkreditinstitutterne indtjeningen med 5,9 milliarder kroner i forhold til 2014, hvor overskuddet før skat lød på 8,7 milliarder kroner.

Spinder guld på bidrag
Markedsanalysen afslører, at indtægterne primært kommer fra øgede bidragssatser på udlån og renteindtægter fra fondsbeholdningen, samtidig med at realkreditinstitutterne har formået at reducere nedskrivningerne på dårlige lån.

- Realkreditinstitutterne og den forbedring, de har haft, er drevet af både faldende nedskrivninger på dårlige kunder og større bidragsindtægter, forklarer vicekontorchef i Finanstilsynet, Morten Harpøth Johansen til Ekstra Bladet.

Samfund Jyske Bank gnider salt i realkreditsåret med nye lån

Samfund Konkurrenter afslører ikke om gebyr for boliglån stiger

Markedsanalysen viser også, at realkreditinstitutterne siden 2011 og frem til den seneste opgørelse fra 2015 har øget nettoindtægterne fra renter og gebyrer med knap 6 milliarder kroner.

Alene i 2015 tjente realkreditinstitutterne 20,7 milliarder kroner på bidragssatserne.

Flere milliarder i 2016
Og realkreditbosserne kan allerede nu begynde at gnide sig i hænderne med tanke på, hvad de kommer til at tjene i 2016.

Finanstilsynet forventer nemlig, at realkreditinstitutterne kommer til at øge indtjeningen i 2016.

- Deres indtjening via obligationer i fondsholdningen er relativt små på grund af den lave rente. Derfor tjener realkreditinstitutterne primært deres penge på renter og bidrag fra kunderne. Med tanke på de kommende stigninger i bidragssatserne hos flere institutter, er der ingen grund til at tro, de vil tjene mindre i indeværende år, forklarer Morten Harpøth Johansen.

Carsten Nøddebo, topchef i Realkredit Danmark. Samfund Realkredit-boss forstår godt kundernes ærgelse

Samfund Realkredit Danmark hæver bidragssatserne

I 2016 har der været meget debat om netop bidragssatserne, efter det Nykredit-ejede Totalkredit blev kritiseret kraftigt for at hæve bidragssatserne på flere af deres realkreditlån. Stigninger, der træder i kraft 1. juli.

Efterfølgende er flere andre realkreditinstitutter fulgt i Nykredit og Totalkredits fodspor og har hævet bidragssatsen. Blandt andet Realkredit Danmark.

70 kommentarer
Vis kommentarer