Nye ejendomsvurderinger udskudt: Sådan påvirker det dig

Boligejere i attraktive områder holdes på pinebænken i yderligere et år

Følg Dine penge

- Skatteministre før mig har sat store it-systemer i drift, før de var testet ordentligt igennem, og man var sikker på, at de virkede. Den fejl ønsker jeg ikke at gentage, men derimod tage ved lære af!

Sådan lyder det fra skatteminister Kristian Lauritzen, der netop har udskudt de nye ejendomsvurderinger, der skulle have været klar næste år. Nu bliver det først i juli 2020, at boligejerne får juridisk bindende svar på, om de skal betale mere eller mindre i skat.

- Det skaber en unødig uro på boligmarkedet, siger Thomas Jacobsen, der er markedsdirektør hos RealMæglerne og BoligOne.

Ejendomsmægleren peger på, at det især er ejerne at de lidt dyrere boliger i attraktive områder, der bliver holdt holdt på pinebænken. For når de nye vurderinger kommer og afløser de gamle, der er helt tilbage fra 2011, bliver det utvivlsomt dyrere for især boligejere i og omkring landets største byer. De skal betale mere i skat og risikerer samtidig, at deres bolig bliver mindre værd.

- Det vil gøre den samme bolig dyrere at bo i, og så vil det få indvirkning på prisen på ejendommen, siger Thomas Jacobsen, der påpeger, at det kan skade mobiliteten på arbejdsmarkedet. Folk vil være mindre tilbøjelige til at flytte til en ny bolig, hvis de ikke ved, hvordan skatteregningen kommer til at lyde om få år:

Udover jobbet som markedsdirektør er Thomas Jacobsen også kendt for sin deltagelse i Hammerslag. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Udover jobbet som markedsdirektør er Thomas Jacobsen også kendt for sin deltagelse i Hammerslag. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

- Nogen gange kan det være nødvendigt at gå i tænkeboks, men det holder markedet hen og det er ikke sundt for nogen parter.

Boligejere, der har betalt for lidt, får ikke en ekstraregning, har politikerne gentagne gange forsikret, mens de boligejere, der har betalt for meget i skat - hvis deres vurdering har været for høj - skal have penge tilbage, når de nye vurderinger kommer.

- Flere steder i landet som Sydsjælland og Vestjylland er boliger solgt under den gældende vurdering, så de kan pege på, at de nye vurderinger vil bringe større retfærdighed, siger Thomas Jacobsen,

Andelsboligforeninger tripper
Også andelsbolighavere venter spændt på de nye ejendomsvurderinger. Specielt i de foreninger, hvor vurderingen forventes at stige, da beboerne her så f.eks. kan flytte videre til en ejerbolig med flere penge på lommen.

- Det vil medføre øgede omkostninger til nogle andelsboligforeninger, at de nye vurderinger er blevet udskudt, siger direktør Jan Hansen fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Utålmodige andelsforeninger har nemlig løbende betalt såkaldte valuarer for at få en opdateret ejendomsvurdering og det må de så gøre i et par år mere.

- Det koster op mod 15.000 kroner., men helt overordnet vil jeg sige, at hvis skatteministeriet ikke mener, at det kan gøres ordentligt, så er det bedre at skyde det et år.

Her er fordelen ved udskydelsen

Udskydelsen af de nye ejendomsvurderinger gør, at du nu har længere tid til udnytte en helt lovlig skattefidus - nemlig familiesalg af fast ejendom.

- Generelt er der jo snævre grænser for, hvor meget du kan overdrage til dine børn som gave, uden at det bliver skattepligtigt. Derfor ser vi også nu en bølge af generationsskifter, hvor man udnytter de lave ejendomsvurderinger til at få overdraget ejendomme til næste generation, siger skatteekspert og advokat Thomas Booker fra Bachmann Partners.

Børn kan for eksempel købe deres forældres bolig for ejendomsvurderingen minus 15 procent, hvilket i de større byer er langt under de reelle salgspriser. På den måde får børnene tilført store værdier, inden forældrene dør, uden at skulle betale arveafgift.

Når de nye vurderinger kommer, vil man kunne fradrage 20 procent, men det bliver så til helt andre vurderinger i de attraktive områder.

- Det vil langt bedre kunne betale sig at overdrage den til nuværende lave ejendomsvurdering minus 15 pct. end at vente på den nye høje vurdering, selv om du på det tidspunkt kan trække 20 pct. fra. Det er helt sikkert, siger Thomas Booker.

- Bor du derimod på Lolland eller i Vestjylland, gør du nok klogt i at vente. For her må du nok forvente, at den næste vurdering, der kommer, bliver lavere, siger Thomas Booker, der er spændt på, om regeringen udskyder deres lovprogram.

Til februar var der ellers lagt op til, at de ville begynde forhandlingerne om en ny ejendomsskattelov:

- Men det kan være svært at fastsætte de nye skattepromiller for fast ejendom, hvis man ikke kender niveauet for ejendomsvurderingerne.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT