Per Wegner sad magtesløs foran sin computer og så sine sparebeholdning falde ned mod nullet, uden at han kunne gøre noget for at stoppe det.
På få uger havde han tabt 225.000 kroner, fordi han forinden var blevet lokket af en annonce på internettet, hvor skuespilleren Mads Mikkelsen øjensynligt reklamerede for det nye investerings-produkt 'binære optioner', som 'hemmeligheden bag hans millioner'. Linket ledte ind til firmaet Banc de Binary, fortæller Per Wegner.
Skuespilleren Mads Mikkelsen blev dog misbrugt som blikfang, ifølge sin manager.
- Vi har intet med det at gøre. Vi er i gang med at retsforfølge dem, og det har ikke været let at finde frem til dem, siger Mads Mikkelsens manager, Ulrich Møller-Jørgensen, til Ekstra Bladet uden at ville uddybe nærmere.
Per Wegner fortæller i aften kl. 21.00 sin historie til DRs magasin Kontant, hvor journalisten også tager til Tel Aviv i Israel for at stille Banc de Binary til regnskab.
Per Wegner sidder tilbage med en overbevisning om, at han er blevet udsat for svindel.
- Man har et meget stort hul midt i maven og tænker: Hold nu kæft. Og så rammer det en som en hammer lige midt i nakken: Du er blevet taget i røven. Så falder alle brikker på plads, og så kan man se, at man er blevet snøret, så det driver af en, siger 60-årige Per Wegner om sin oplevelse.
'Et spekulativt produkt'
Binære optioner beskrives af Finanstilsynet som et meget spekulativt produkt, som har langt mere tilfælles med lotteri end med investering. Det er en slags væddemål på, om en valuta eller et råvareindeks enten stiger eller falder i kurs inden for et givent tidsrum, og hvis man gætter forkert i forhold til, hvilken vej kursen går, vil man typisk tabe alle de penge, man har satset.
Det er lovligt i Danmark, men alligevel advarer Finanstilsynet nu mod at investere i binære optioner.
Finanstilsynet fortæller til Kontant, at de har fået 10 henvendelser fra danskere, der har tabt penge på binære optioner hos forskellige firmaer. Det mindste tab er på 50.000 kr., mens to personer mistet henholdsvis 1,3 mio. kr. og 500.000 kr. Globalt er der mange sager med folk, der mener, de er blevet udsat for svindel, og ifølge USA’s finanstilsyn kan der i mange tilfælde være tale om bedrageri.
Før Per Wegner i foråret investerede sine sparepenge i det nye finansielle produkt, tjekkede han firmaet på forhånd og fandt ud af, at det var registreret og godkendt på Cypern og dermed lovligt må sælge til det øvrige EU. Derfor ringede hans alarmklokker ikke.
Pengene var nogle, der skulle bruges til at forsøde tilværelsen for den 60-årige afdelingsleder i en større dansk virksomhed og ikke nogle, der kunne medføre, at han skulle gå fra hus og hjem.
- Jeg ville jo gerne have, at mine penge skulle yngle og måske også lidt hurtigere end i min bank. Og det er jo også det, de stiller en i udsigt, siger Per Wegner, der fortæller, at han ikke er storinvestor-typen.
- Jeg har ikke mere end almindelig lægmandsforstand på investering. Jeg havde en opsparing, som var i en bank, som de mere eller mindre håndterede for mig. Så det er ikke noget, jeg går særligt meget op i eller har særlig meget forstand på, siger han.
Bonus fjernede hans skepsis
Men han syntes, at det lød spændende, at man kunne tjene penge på at forudsige markedsudviklingen på eksempelvis guldprisen eller amerikanske dollars, og når firmaet var EU-godkendt og tilladt i Danmark, var der ingen store alarmklokker, der ringede.
Han startede med at spille for 250 euro, men kort efter blev han ringet op af en investeringsrådgiver, som fik ham til at investere flere penge. Til gengæld fik han en bonus ved tab af en tilsvarende værdi.
- Det gør, at jeg lige pludselig får en fornemmelse for, at risikoen er stærkt minimeret, siger han.
Det viste sig dog, at bonussen reelt var matador-penge, fordi man skal spille for tyve gange bonussens værdi, før den eventuelt kan blive udbetalt.
I sidste ende fik de ham med på at smide 20.000 euro ekstra, så han var oppe på at have investeret 30.000 euro på relativt kort tid.
Han kan ikke selv forklare, hvorfor han ikke stoppede op.
- I og for sig kan jeg ikke forklare den eufori, man har i maven over, at det her kan ikke gå galt. Jeg kan ikke tabe. Hvordan kan en ellers fornuftig, relativt kalkulerende mand som mig blive lokket ind i det der. Hvis du spørger mig, kan jeg ikke forklare det. Men lige pludselig står jeg og har smidt 30.000 euro og spiller på deres platin-level. Man bliver revet med af den stemning, som er svær at forklare bagefter. For man føler sig jo torskedum, siger han og tilføjer, at han følte, at han var i hænderne på folk, der ville ham det bedste.
Da han til sidst satte foden ned, endte han med at tabe alle sine penge på to handelssessioner.
Han vælger nu at stå frem for at advare andre mod at investere i binære optioner med overhængende risiko for at miste sine sparepenge.
Men Per Wegner helmer ikke her. Han har gjort indsigelse over for sin bank og meldt Banc de Binary til politiet, ligesom han er i gang med at hyre et italiensk advokatfirma, som fører en stor retssag i Storbritannien på vegne af en masse britiske ofre for spil med binære optioner.
Ifølge kontorchef i Finanstilsynet, Ulla Brøns, skal man dog ikke forvente, at kunne få sine tabte penge tilbage.
- Hvis man er så uheldig at have tabt penge på binære optioner, er der desværre ikke så meget at stille op. Man kan klage til den finansielle ombudsmand på Cypern, men desværre har vi ikke eksempler på, at det har ført til, at kunder har fået penge tilbage, siger Ulla Brøns Petersen i en pressemeddelse.
Kontant har forholdt Per Wegners kritik for Banc de Binary, men intet svar fået. Ekstra Bladet har ligeledes forsøgt at få kontakt til Banc de Binary uden held.