Saxo-stifter skyder med skarpt: Bankerne er for dyre

Omkostningerne skal ned i banksektoren, lyder det fra Kim Fournais fra Saxo Bank, der dermed retter skytset mod sin egen branche

Kim Fournais (th.) stiftede tilbage i 90'erne Saxo Bank sammen med Lars Seier Christensen (tv.), som netop har solgt alle sine aktier i banken. Arkivfoto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
Kim Fournais (th.) stiftede tilbage i 90'erne Saxo Bank sammen med Lars Seier Christensen (tv.), som netop har solgt alle sine aktier i banken. Arkivfoto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
Følg Dine penge

De danske banker er for dyre. Så simpelt kan det siges. Og det gør Kim Fournais, der er medstifter af og adm. direktør for Saxo Bank, gerne.

Dermed skyder han med skarpt mod den branche, som han selv er en del af.

- Nogle gange er det nødvendigt. Jeg mener ikke, at de investeringsløsninger, mange danskere tilbydes af deres banker, er gode nok. Vi kan som sektor gøre det meget bedre og billigere, og vi vil i Saxo Bank selvfølgelig gerne vise vejen, siger han til Ekstra Bladet.

Kim Fournais' udtalelser er rettet mod bankernes investeringsprodukter, som danskerne eksempelvis benytter i forbindelse med supplerende pensionsopsparinger ved siden af arbejdsmarkedspensionen.

Ifølge et pristjek, som Forbrugerrådet Tænk lavede i foråret, tager bankernes investeringsforeninger i gennemsnit 1,5 procent årligt af den investerede formue i omkostninger.

Billigere i udlandet
Det betyder, at hvis du investerer 100.000 kroner, så skal du første år betale 1500 kroner i omkostninger. Pengene bliver trukket ud af det afkast, som investeringsforeningen har skaffet dig via investeringer i eksempelvis aktier.

- Der findes naturligvis mange gode investeringsforeninger, men de er generelt meget dyre. Kigger man til udlandet, kan man derfor også se gode og billige alternativer som indeksfonde vinde kraftigt frem. Vi ser også de billige alternativer vinde frem i Danmark, men vi halter noget efter udlandet, siger Saxo-chefen.

Forbrugerrådet Tænk er enige med Kim Fournais i, at priserne for bankernes investeringsprodukter er for høje.

- 1,5 procent er efter min mening meget dyrt, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Troels Holmberg og tilføjer:

- År efter år konstaterer Finanstilsynet, at forbrugerne ikke får glæde af de enorme stordriftsfordele, der er forbundet med, at bankernes investeringsforeninger laver investeringsfonde. Havde konkurrencen fungeret på området, ville priserne for at spare op og investere være langt, langt lavere, end de er i dag. Ser vi til udlandet, kan man få investeringsfonde, der koster en tiende- og endda tyvendedel af, hvad de danske koster.

Fire år tidligere
Med bedre og billigere investeringstilbud til danskerne vil opsparingerne vokse hurtigere, og dermed er der mere at bruge af eksempelvis når pensionsopsparingen skal hæves.

Og selv små forskelle i omkostningsniveauet har stor betydning, når investeringens løbetid er over et helt arbejdsliv.

- Omkostningerne kan virke abstrakte, men konsekvenserne er meget konkrete. Man skal huske, at omkostningsprocenten betales hvert eneste år af hele den investerede opsparing, siger Kim Fournais fra Saxo Bank og tilføjer:

- Penge- og Pensionspanelet har eksempelvis beregnet, at man ved at skifte fra bankernes traditionelle løsninger til billigere og bedre investeringsløsninger over et helt liv kan få en besparelse så stor, at man kan gå på pension fire år tidligere. Det er til at tage og føle på.

Undersøg alternativerne
Normalt forklarer bankerne, at de til gengæld for de højere omkostninger tilbyder god rådgivning.

- Man må spørge sig selv, om den service og rådgivning man får i banken, er så god, at man har lyst til at arbejde fire år for den? Hvis ikke, så er det nok værd at undersøge alternativerne, siger Kim Fournais og slår et slag for indeksfonde, hvor man i stedet for at købe aktier i et enkelt selskab, køber i et helt indeks.

Det kunne eksempelvis være det danske C20-indeks eller det amerikanske S&P 500-indeks. På den måde køber man aktier i en lang række virksomheder og risikerer ikke at miste stort på en enkelt aktie.

- I Saxo Bank har vi i mange år talt for, at forbrugerne burde kigge mere til de billige indeksfonde eksempelvis. Finanstilsynet pegede også for nyligt på, at indeksfonde giver mange af de samme fordele som investeringsforeningerne, men de er langt billigere, siger Kim Fournais.

Du kan læse mere om, hvordan du kan booste din pensionsopsparing her:

Pensionsbommert: Sådan kan du score mere end 100.000 kroner

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.