Annonce:
Annonce:

Se dig for: MitID-svindlerne er i fuld gang

Selvom MitID indføres for at styrke sikkerheden, er svindlerne allerede i fuld gang med at bruge netop det til at narre danskere

Sagen kort: NemID bliver lagt i graven og erstattes af MitID

Sagen kort: NemID bliver lagt i graven i 2022 og erstattes af MitID.
Annonce:
Følg Dine penge

De bliver hurtigere og hurtigere og dygtigere og dygtigere. Internetsvindlerne ved efterhånden lige, hvor de skal sætte ind, hvis de vil have os i fælden og stjæle vores personlige oplysninger.

Det seneste oplagte emne til den slags er naturligvis MitID. Alle danskere over 13 år skal skifte NemID til MitID, og de fleste ved endnu ikke ret meget om det - vi ved bare, at vi får besked, når det er vores tur til at skifte over.

- Allerede i september måned så vi forsøg på MitID-svindel. Dengang begyndte rygterne at florere om, at vi alle sammen skal til at have MitID, og det var en anledning for svindlerne til at begynde at svindle med MitID.

Fra corona til MitID
- Hvor vi tidligere så enormt meget corona-svindel, hvor forbrugerne blev lokket til at give deres sundhedsoplysninger videre, ser vi nu, at svindlerne har kastet sig over MitID, siger Ida marie Moesby, der er forbrugerøkonom hos Nordea.

En af de falske mails, der florerer i forsøget på at franarre dig dine oplysninger. Mailen er professionelt lavet, og kun mailadressen afslører, at den ikke er sendt fra officielt hold. Privatfoto
En af de falske mails, der florerer i forsøget på at franarre dig dine oplysninger. Mailen er professionelt lavet, og kun mailadressen afslører, at den ikke er sendt fra officielt hold. Privatfoto
 

Annonce:

Selvom vi allesammen efterhånden ved, at vi skal være skeptiske på nettet, er det nemt i hverdagens travlhed at komme til at klikke på et link i en mail eller en sms, hvor afsenderen udgiver sig for at være fra det nye MitID. Men vær på vagt.

Endnu en smart måde at få en uopmærksom borger til at klikke på et link, der kan koste dyrt. Privatfoto
Endnu en smart måde at få en uopmærksom borger til at klikke på et link, der kan koste dyrt. Privatfoto

Hos politiet og hos Digitaliseringsstyrelsen har man allerede set flere forsøg på svindel-mails. Vellignende mails, der tilsyneladende er sendt fra Digitaliseringsstyrelsen, og som lover, at du kommer direkte til målet, hvis du klikker på det medfølgende link.

Det gør du dog ikke, du kommer derimod til en side, hvor du vil blive forsøgt franarret dine personlige oplysninger og/eller penge.

Undgå MitID-svindel

Fem gode råd:

1. Vent til du hører fra din bank: Du får besked fra din bank, når det er din tur til at få MitID. Beskeden vil komme via din netbank eller mobilbank - aldrig på sms eller mail.

2. Vær opmærksom på afsenderen: Generelt er det en god idé altid at tjekke afsenderen på mails. Selvom der i mailen står fx din banks navn, kan mailadressen sagtens være fra en svindler. Tjek derfor selve mailadressen. Den kan du se ved at holde musen hen over afsendernavnet.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

3. Hent en hjælpende app: Download den gratis app Mit Digitale Selvforsvar. Den giver dig advarsler, når myndighederne eller forbrugerne oplever forsøg på svindel. Du kan også selv indsende tips. App'en er udviklet i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden.

4. Kontakt din bank: Kontakt straks din bank, hvis du mistænker, at du er blevet udsat for svindel. Har du tastet dine personlige oplysninger ind på en falsk side, bør du straks kontakte MitID support. Har du besøgt en hjemmeside, som du mistænker for at være falsk, kan du kontakte Digitaliseringsstyrelsen på info@digst.dk.

5. Del budskabet: Alle danske borgere over 13 år vil løbende skulle skifte fra NemID til MitID. De er derfor også i risiko for at falde i svindlernes sofistikerede fælder. Så del budskabet med venner og familie.

Kilde: Ida Marie Moesby, Nordea

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: