Skift andelsboliglånet og spar tusindvis af kroner

Renten på andelsboliglån er faldet meget siden nytår 2015, og bankerne tilbyder nu andelsboliglån på ned til under 3 procent i rente. Det er let at skifte andelslånet – læs hvordan her.

Tiden nu er gunstig, hvis du skal presse din bank til et billigere lån på din andelsbolig. Efterspørgslen efter andelslejligheder i de største byer er stor lige nu, og det betyder øget konkurrence mellem bankerne om at få lov til at låne penge ud til andelsboligejerne. (Foto: Torben Klint)
Tiden nu er gunstig, hvis du skal presse din bank til et billigere lån på din andelsbolig. Efterspørgslen efter andelslejligheder i de største byer er stor lige nu, og det betyder øget konkurrence mellem bankerne om at få lov til at låne penge ud til andelsboligejerne. (Foto: Torben Klint)

Mange danske ejere af andelsboliger kan hvert år spare mange tusinde kroner på deres andelsboliglån, hvis de skifter det ud med et nyt, skriver Bolius.dk.

Der er nemlig kommet større konkurrence mellem bankerne på andelsboliglån, og mange banker har især siden nytår 2015 sat renten ned på lån til andelsboligen. Tidligere havde andelsboliglån typisk en rente på 5-8 %.

Ifølge, John Norden, har de lavere renter på andelsboliglånene været en proces, der har været i gang i længere tid.

- Nu ser vi renter, der ligger helt nede på under 3 procent på de allerbilligste lån med 40-50 procent belåning, siger John Norden, partner i banksammenligningsportalen Mybanker.dk.

Læs også: Boliglån i banken: Find det billigste

Andelsboligejer skiftede bank og sparer 18.000 kr. om året
Andelsboligejer Morten Kjems sparer 18.000 kr. før skat om året, efter han skiftede sit andelsboliglån ud med et nyt. Tidligere var renten på det afdragsfrie lån på 4,7 %, men nu har han fået et nyt i Ringkjøbing Landbobank med en rente på 3,25 %.

- Jeg undrede mig over, at min rente aldrig faldt, og jeg begyndte så at se på alternativer. Jeg hørte om banken fra min storebror og ringede så til dem, og sendte de dokumenter, de spurgte om, siger Morten Kjems.

Fik andelsboligforeningen med og sparede ekstra
Oprindelig tilbød Ringkjøbing Landbobank dog Morten Kjems en rente på 3,5 %, men han fik at vide, at han kunne få lånet til 3,25 %, hvis han kunne få andre kunder med over i banken.

- Jeg lavede så et opslag på min andelsboligforenings Facebook-side med det gode tilbud, og det gjorde så, at jeg og flere andre fik muligheden for at få et godt tilbud, fortæller Morten Kjems.

Han understreger dog, at det gode tilbud i hans tilfælde var betinget af hans andelsboligforenings gode økonomi, og at han selv kun skulle belåne under 50 procent af lejlighedens værdi. Renten kan variere for andre kunder fra andre foreninger i en anden økonomisk situation og fra bank til bank.

Læs også: Sådan fungerer en andelsboligforening

Derfor falder renten på andelsboliglån
At renten på andelsboliglån falder, skyldes ifølge John Norden flere ting:

- Presset på byerne, hvor de fleste andelsboliger ligger, vokser, og der er mangel på boliger. Alternativet til en andelslejlighed er ofte en ejerlejlighed, og de er steget helt ekstremt til op til 40.000-50.000 kr. pr. m2, så for mange mennesker er det ikke inde for rækkevidde.

- Andelsboligerne derimod er reguleret af andelsloven, så prisen ikke stiger så meget, så de er attraktive for de mange, der ikke har råd til ejerboliger, og det får så alligevel prisen til at stige. Når prisen stiger på andelsboligerne, bliver sikkerheden bedre for bankerne. Alternativet for bankerne er nemlig at komme deres penge i Nationalbanken, hvor der er minusrenter, og i det perspektiv er det meget mere attraktivt for dem at låne penge til ejere af andelsboliger, forklarer John Norden.

- Det betyder så, at konkurrencen mellem bankerne om at få lov til at låne penge til andelsboligejerne stiger. Markedet udvikler sig rigtigt fint, og det er stadigvæk ret store beløb, så det er interessant for bankerne at konkurrere på det, siger John Norden.

Læs også: Det skal du vide, når du køber andelsbolig

Prut om prisen og få tilbud fra flere banker
John Norden understreger dog, at den konkrete aftale, andelsboligejere kan forhandle sig til med bankerne afhænger af belåningsgraden ift. andelsboligens værdi, og hvordan man i øvrigt bliver kreditvurderet af banken.

- Så det kan være en god idé at få tilbud fra flere forskellige banker, mener John Norden.

Ifølge John Norden skal man typisk kun betale stempelafgift og tinglysningsgebyrer, hvis man flytter lånet til en anden bank. Får man et nyt lån hos den bank, man har i forvejen, må man derimod regne med nogle ekstra etableringsgebyrer.

- Det er altid smart at kigge banken dybt i øjnene og spørge, om det nu også er deres bedste bud. Husk det er en handelssituation, og der skal du finde dit krejler-gen frem, råder John Norden.

Let og gratis at skifte bank
For andelsboligejer Morten Kjems var bankskiftet let og helt gratis.

- Det er virkelig ikke noget, man skal være bange for, og man bør ikke holde sig tilbage, fordi man tror, det er besværligt. Alle BetalingsService-aftaler er eksempelvis blevet overført af sig selv, og i det hele taget er det gået helt utroligt nemt og har stort set kørt af sig selv, fortæller Morten Kjems.

Læs også: 5 gode råd, når du skal skifte bank

Alle banker ikke med hos Mybanker.dk
Selvom han også har brugt Danmarks eneste banksammenligningsportal Mybanker.dk, var det ikke der, han fandt Ringkjøbing Landbobank.

- Mybanker.dk kan være god til at få et overblik med, men det er ikke alle banker, der er med her, som det heller ikke var tilfældet med Ringkjøbing Landbobank. Så det er en god idé at researche lidt bredere og spørge hos familie, venner og bekendte, siger Morten Kjems.

Hvad må du låne i andelsboligen?
Ifølge Finanstilsynets retningslinjer må din gældsfaktor (det maxbeløb du kan låne i andelsboligen) maksimalt være på 1,75 x hustandens indkomst før skat - forudsat tilfredsstillende økonomi i andelsboligforeningen. Ifølge John Norden er gældsfaktoren dog oppe på 2 hos nogle banker for kunder med god kreditværdighed.

Det månedlige rådighedsbeløb, efter du har betalt de faste udgifter, skal minimum være på:

- 5.000 kr. for 1 voksen

- 8.500 kr. for et par

- +2.500 kr. pr. hjemmeboende barn

Læs mere om, hvordan bankerne beregner rådighedsbeløb og gældsfaktor på finanstilsynet.dk (se side 43, 'Kreditvurdering af privatkunder')

0 kommentarer
Vis kommentarer