Ekspert om realkredit: Alle vil hæve bidragssatserne

Realkredit Danmark følger i hælene på Nykredit og hæver bidragssatserne fra 1. oktober 2016. Eksperter forventer, at alle realkreditselskaber vil gå samme vej

- Tendensen er, at de andre kreditinstitutioner følger trop på prisændringer, siger Lars Fahlgren, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg. (Foto: Colourbox)
- Tendensen er, at de andre kreditinstitutioner følger trop på prisændringer, siger Lars Fahlgren, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg. (Foto: Colourbox)

Nykredit er ikke det eneste realkreditselskab, der hæver bidragssatsen. Fra 1. oktober 2016 sætter Danmarks næststørste realkreditselskab, Realkredit Danmark (RD), også bidragssatsen op.

Det er dog ikke alle realkreditlån, som får en øget bidragssats. Realkredit Danmark hæver bidragssatsen på disse lån (ved fuld belåning):

• F1- og F2-lån: 29 procent (ca. 150 kr. om måneden pr. lånte million).

• F3- og F4-lån: 23 procent (ca. 120 kr. om måneden pr. lånte million).

LÆS OGSÅ: Bidragssats: Banklån kan blive dyrt alternativ

Derfor hæver de bidragssatserne
- Ved de seneste to refinansieringer har vi set, at væsentligt færre boligejere end tidligere vælger lån, hvor renten er fast i længere tid. Samtidig er der flere, som vælger de helt korte F1-lån. Denne udvikling gør det sværere at leve op til myndighedernes krav og vores eget ønske om at begrænse det samlede omfang af denne type lån for at sikre et fortsat robust dansk realkreditsystem, siger Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark.

Hvis du som kunde i RD har et F1-, F2-, F3- eller F4-lån, vil det ikke koste dig noget (du slipper for gebyrer), hvis du skifter dit lån ud med for eksempel et F5-lån eller et fastforrentet lån, hvor bidragssatserne ikke stiger. Du skal dog selv betale tinglysningsafgiften til staten.

LÆS OGSÅ: Omlægning af dit realkreditlån

Nykredit/Totalkredit øger satser fra 1. juli
Dermed følger Realkredit Danmark i hælene på Nykredit, hvor det tilknyttede selskab Totalkredit fra 1. juli 2016 hæver bidragssatserne på alle deres boliglån.

Bidragssatsen stiger 15-46 procent, og det betyder, at lånene stiger med typisk 50-500 kr. om måneden. Dog får du som kunde i Totalkredit fra 30. september 2017 1000 kr. pr. lånte million i kunderabat via de såkaldte KundeKroner – pengene gives i fire rater.

I forvejen er bidragssatserne steget kraftigt gennem de senere år. Et F3-lån på 1,6 millioner kr. koster ca. 12.000-14.000 kr. årligt i bidragssats – en stigning på 4000-5000 kr. siden 2010. Og bidragssatserne er blevet en af realkreditselskabernes vigtigste indtægtskilder.

LÆS OGSÅ: Så meget koster stigningen i bidragssatser dig

Bidragssatsen stiger 15-46 procent, og det betyder, at lånene stiger med typisk 50-500 kr. om måneden. (Foto: Torben Klint)
Bidragssatsen stiger 15-46 procent, og det betyder, at lånene stiger med typisk 50-500 kr. om måneden. (Foto: Torben Klint)

Alle vil følge trop
Nordea Kredit og BRFkredit har ikke hævet bidragssatserne, siden Nykredit i februar 2016 varslede, at de satte bidragssatserne i vejret. BRFkredit har tidligere sagt, at de ikke vil hæve bidragssatserne, mens Nordea Kredit vil afvente situationen.

En række eksperter forventer dog, at alle realkreditselskaber vil gøre det på et tidspunkt.

- Tendensen er, at de andre kreditinstitutioner følger trop på prisændringer. Så det vil overraske mig meget, hvis ikke de andre også har hævet bidragssatserne inden for det næste år, sagde Lars Fahlgren, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg, i februar til boligsitet bolius.dk.

17 kommentarer
Vis kommentarer