Ældre: Mobilen gør os mere sociale

Telefonen er ikke bare et stykke praktisk teknologi – 66 procent af danskerne mener, at den har en vigtig social funktion i hverdagen

Den ligger ved siden af os, når vi sover. Den hjælper os med at finde vej. Og den husker os på vigtige aftaler. Smartphonen er blevet en vigtig del af danskernes hverdag, og for mange endda en uundværlig følgesvend. Hele 66 procent af danskerne mener faktisk, at de bliver mere sociale med en smartphone. Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Cint på vegne af Samsung.

Gad vide om hun allerede er gift? (Foto: Flickr/Pedro Ribeiro Simo?es) Elektronik 30 procent på Tinder er allerede gift

At mobilen opfattes som en fremmer af sociale relationer skyldes, at den holder os i kontakt med vores familie, venner og bekendte.

Her forfalder man måske hurtigt til at tro, at det er de unge, som ser lige præcis denne fordel ved mobilen, men sådan forholder det sig faktisk ikke. 

For selv om det er de unge, der tjekker telefonen oftest, er det faktisk ikke dem, som ser mest positivt på den mobile teknologis sociale egenskaber. Det er derimod de ældre. Mere end fire ud af fem danskere over 55 år siger således, at smartphonen gør dem mere sociale. Det samme gælder for lidt over halvdelen af unge mellem 16 og 24 år.

Elektronik Denne dag er du mindst på nettet

Psykolog Sanne Linke Møller forklarer, at apps som Facebook betyder, at den ældre generation har fået en ny mulighed for at være tættere på f.eks. børnebørnenes dagligdag, hvilket kan være svaret på, hvorfor ældre synes, at telefonen gør dem mere sociale.

– Bedsteforældregenerationen har jo nærmest overtaget Facebook, og det er nok en del af årsagen til, at de ser telefonen som et godt redskab til at holde kontakten vedlige. Til gengæld har de ikke samme afhængighed af at være på konstant, som vi kan se en tendens til, hos den yngre generation, fortæller hun.

Det kan godt betale sig at slukke mobilen, når du er i skole, viser ny britisk undersøgelse. (Foto: Colourbox) Elektronik Sluk mobilen og få bedre karakterer

Samtidig kan en afgørende årsag være, at de ældre bruger mobilen bevidst og ikke lader sig forstyrre af den, når de er i sociale lag. Ifølge undersøgelsen lader de sig nemlig ikke distrahere af mobilen, på samme måde som de unge gør. Blandt personerne fra gruppen over 55 år er det således kun 35 procent, som mener, at telefonen forstyrrer, når de er i selskab med andre. Det samme gælder for 71 procent af de unge – og faktisk fortæller 65 procent af unge-gruppen, at de har foregivet at lytte til en samtale, selvom de egentlig var i gang med at tjekke telefonen. Til det siger Sanne Linke Møller:

– Som ung kan det være svært at sætte sig uden for fællesskabet, og vi ved, at der blandt de unge hersker en forventning om, at man ’liker’ og kommenterer på hinandens opslag med det samme. Derfor ser vi også, at de unge har en tendens til en adfærd, de måske ikke synes er ok, men som de føler, de er nødt til at efterleve, for at opfylde venners forventninger.

Samsung Galaxy S6 Edge har overhalet Apples iPhone 6 indenom. (Pr-foto: Samsung) Elektronik Samsung knuser konkurrenterne

Samtidig understreger hun, at det lille pling fra telefonen, når der er indkomne beskeder eller notifikationer også skaber en fysisk reaktion i hjernen. Notifikationer kan nemlig udløse dopamin, hjernens belønningshormon, hvilket måske er grunden til, at det er så svært for både unge og gamle, at lade telefonen ligge, når der tikker en besked ind.

1 kommentar
Vis kommentarer