Grotesk tynd Steve Jobs: Ingen ny iPhone

Nyt styresystem, iCloud og en stribe opdateringer til iOS-enhederne. Men ingen ny mobil ved Apple-keynote i San Francisco, hvor en tydeligt svækket Steve Jobs var vært

Der blev ikke afsløret nogen ny iPhone, som mange sikkert havde håbet på. (Foto: Paul Sakuma/AP)
Der blev ikke afsløret nogen ny iPhone, som mange sikkert havde håbet på. (Foto: Paul Sakuma/AP)

SAN FRANCISCO (Ekstra Bladet): Det var en tynd, tydeligt afkræftet Steve Jobs, der mandag aften dansk tid åbnede årets udviklerkonference i San Francisco. Apples øverste chef har i årevis døjet med en kræftsygdom, der tidligere har forhindret ham i at levere sine legendariske keynote-taler, men denne gang trådte Mac-folkets guru altså på scenen, selv om han er tydeligt svækket.

Du kan se Ekstra Bladets live-dækning fra keynote-eventen her.

Iført sin uniform - slidte jeans, sort rullekrave og løbesko - gik it-branchens største rockstjerne på scenen til store klapsalver fra tilstedeværende journalister og VIP-gæster, der alle havde krydset fingre for en af de markante produktlanceringer WWDC-eventen er kendt for.

Men nogen ny iPhone blev det altså ikke til denne gang. Rygterne havde ellers svirret, bl.a. fordi Apple denne gang havde inviteret ekstra mange journalister fra Europa. Herunder ekstrabladet.dk, der som eneste danske medie var med.

Nyt styresystem
Hvad Apple ikke havde i form af ny hardware, havde de til gengæld på software-siden. Firmaets styresystem OS X er klar i en ny version med efternavnet Lion. For første gang nogen sinde leveres opdateringen for de 54 mio. eksisterende brugere udelukkende via Mac App Store, og med den 4 GB store juli-opdatering følger blandt andet en række swipe-funktioner, som iPhone- og iPad-brugere kender. Swipe-funktionen kommer bl.a. til at virke i Safari, hvor man med to fingre kan navigere frem og tilbage i browser-historikken.

En af Lion-nyhederne er Mission Control, der giver hurtigt overblik over kørende processer på computeren. En anden er Launch Pad, der er en slags vindue, hvor man kan arrangere programmer, man ofte bruger. Udseendet minder meget om skrivebordet på iPhone.

Som en anden smart tilføjelse får Lion Auto Save og Versions. Det betyder kort sagt, at du slipper for at gemme dokumenter manuelt. Det klarer computeren selv, og programmer åbner, præcis hvor du sidst slap dem. Filer kan i øvrigt sendes trådløst til andre Lion-brugere via funktionen AirDrop. Den funktion skal pensionere usb-nøglen. Prisen for Lion bliver 29,99 dollar, hvilket ligner den hidtil billigste opdatering til OS X.

Nyt til iPhone og iPad
Også det mobile styresystem iOS får en overhaling. Det kommer til efteråret i version 5. Systemet har lige nu 200 mio. brugere, hvilket gør det til verdens førende system til det mobile internet.

En af nyhederne er, at Notifications kan samles i én visning, så du hurtigt får overblik over nyheder i dine Apps. Derudover bliver Twitter integreret i selve iOS, så du fx kan tweete billeder direkte fra din iPhones kamera. Integrationen gør også, at du kan føje billeder til dine kontakter ved at søge via Twitter.

Huskelister får også en overhaling i iOS 5. Med det nye Reminders kan du føje tidspunkter, steder mm. til ting, du skal huske. Derpå giver for eksempel iPhone besked, når du skal ringe til nogen, købe noget eller lignende. Funktionen samarbejder med iOS-enhedernes indbyggede GPS, så påmindelsen kan ske på bestemte steder.

I alt kommer der over 200 nye funktioner i iOS 5, men en af de mere markante er, at iOS-enhederne bliver ’PC Free’. Hidtil har iPod touch, iPad og iPhone skullet aktiveres via en computer. Det skal de ikke længere, og derfor kan du nu i praksis have en iPad som primær computer. Dertil kommer, at systemopdateringer mm. nu distribueres via trådløse netværk.

iOS 5 kommer til efteråret.

En sky til dine data
Mens Steve Jobs lod andre medarbejdere introducere de nye funktioner i OS X Lion og iOS 5, vendte han selv tilbage på scenen for at præsentere iCloud. Produktet er en slags videreudvikling af Apples mindre succesfulde MobileMe, som er en slags backup-tjeneste på nettet. I modsætning til MobileMe bliver iCloud gratis og synkroniserer automatisk data mellem dine forskellige enheder som Mac, iPad og iPhone.

Dermed slipper du for at holde styr på, om billeder, musik, dokumenter mm. nu også ligger i nyeste version på en given enhed.

iCloud giver bruger 5 GB gratis lagerplads plus synkronisering af iTunes-indkøb og billeder via Photo Stream, der altså ikke tæller med i lagerregnskabet. Du kan have op til 1000 billeder liggende ad gangen i op til 30 dage. Derefter skal du flytte dem til et album på eksempelvis iPad. Photo Stream funktionen bliver også kompatibel med Windows-pc’er.

Du kan se Ekstra Bladets live-dækning fra keynote-eventen her.

0 kommentarer
Vis kommentarer