Kvinder vil hellere have gadgets end sex

Spritny undersøgelse afslører, at kvinderne er vildere med elektronik end romantik -men det skal ikke være lyserødt!

Yes, han kan roligt sove videre, kvinder vil hellere hygge sig med mobilen end med ham! (Foto:  Colourbox)
Yes, han kan roligt sove videre, kvinder vil hellere hygge sig med mobilen end med ham! (Foto: Colourbox)

'Ikke i aften, skat, jeg har en aftale med min mobil'.

Den sætning kan du som mand godt vænne dig til.

For selvom mange fejlagtigt tror, at kvinder er teknikforskrækkede, er de i virkeligheden så tændte på det, at de hellere vil have dimser end sex.

Det viser en ny undersøgelse baseret på samtaler og interview med 300 kvinder udgivet i E-bogen 'Elektronista eller Elektro-not? Kvinder, Teknologi og Trends' af Christiane Vejlø, som er digital trendekspert.

Blæksprutteværktøj
Kvinderne blev spurgt, hvad de nødigst ville undvære en måned. Valget stod mellem mobiltelefonen, sex, tv og Facebook. Og svaret var utvetydigt: 59 pct. svarede, at de nødigst ville undvære mobilen, mens kun 31 pct. svarede sex.

Tv ville kun ni procent prioritere højest, mens kvinderne åbenbart er ligeglad med Facebook, som kun en ud af hundred nødigst ville undvære.

- Det viser med tydelighed, hvor vigtigt elektronikken er blevet i kvindernes liv. Og intet rangerer over mobilen. Den kan jo også alt en moderne kvinde har brug for. Det er et blæksprutteværktøj, som der er brug for i en travl hverdag, siger Vejlø og fortsætter:

Vil have nye bærbare og fladskærme
- Med den kan de holde styr på aftaler med familie og venner, koordinere afhentning af ungerne, tjekke arbejdsmail på vej derhen, være sociale på Facebook, tjekke nyheder etc.

Men det er ikke bare mobiler, som hitter blandt kvinderne. Mens halvdelen vil have ny telefon i løbet af 2010, planlægger 30 pct. af kvinderne at købe en bærbar computer og 31 pct. en fladskærm indenfor den næste år.

Og hvis du troede, at computerspil mest var for bebumsede teenagere og voksne mænd med et stort legebarn gemt i sig, så tager du også fejl. Kvinder spiller ligeså meget som mænd - både på konsoller og online. Hver femte kvinde planlægger i følge undersøgelsen at købe en spillekonsol inden for det næste år. Især sociale spil som 'Sing Star', 'Guitar Hero' og sportsspil til Nintendo Wii er populære blandt damerne.

Kvinden har bukserne på
En anden fordom er, at kvinderne vil have lyserøde, bløde former, når de køber elektronik, og at de foretrækker begrænsede funktioner, så det ikke bliver for bøvlet. Men det holder heller ikke. De fleste har mod på meget mere og hele 93 pct. svarer, at ikke de ikke er interesserede i kønstypiske farver.

- Branchen er præget af mange fordomme om, hvad kvinderne vil have. Men ingen har spurgt kvinderne selv, og derfor føler de ikke, de får det, de vil have.

Og det er da heller ikke særlig smart af producenterne ikke at kende kvindernes behov. For undersøgelsen understreger også, hvad tidligere studier har vist: Det er kvinden, som har det sidste ord, når der skal købes ny elektronik i de fleste hjem. Det kan godt være, manden foreslår, at de anskaffer sig en ny fladskærm - men det er kvinden, der bestemmer, hvilken en det bliver.

Find dig selv
Ifølge Christiane Vejløs undersøgelse forholder kvinder sig forskelligt til teknologi. Ud fra hendes erfaringer og undersøgelsens resultater, har hun inddelt kvinderne i tre kategorier, som du ser herunder. Kan du finde dig selv?

Elektronista:
- Føler begejstring ved ny teknologi
- Udskifter hyppigt digitale produkter
- Mobilen er aldrig mere end en meter væk

Elektro-neutral:

- Betragter teknologi som en nødvendig del af hverdagen
- Udskifter digitale produkter, når de trænger
- Mobilen er et eller andet sted i nærheden

Elektro-not:
- Er skeptisk over for ny teknologi
- Bruger kun digitale produkter, hvis arbejde eller sociale relationer kræver det
- Mobilen ligger hjemme - hvis hun har én

Kort om Christiane Vejlø

- Bag E-bogen ’Eletronista eller Eletro-not’ står Christiane Vejlø.
- Hun er grundlægger af virksomheden But-Why.dk, der med rådgivning, innovations workshops og foredrag arbejder for at mindske afstanden mellem teknologi og mennesker.
- Hun har en mastergrad i medievidenskab fra Københavns Universitet med speciale i online-generationen.
- Hun har de sidste ti år arbejdet med teknologi og kommunikation. Senest som underholdnings- og innovationschef for Teleselskabet 3 og tidligere som PR-chef i både tv- og telebranchen samt som radioreporter, journalist på dagblade, magasiner og som programudvikler til tv.
- Hun blogger fast om digitale trends på but-why.dk og på TV2’s gadget-site Beep.
- Privat er hun gift med standup-komikeren Geo, som hun også har en datter med.