Få fyldt computeren helt gratis

Der er ingen grund til at betale tusindvis af kroner for programmer til computeren. Download det hele kvit og frit - og lovligt.

Du behøver ikke at tage dankortet op, når du skal have nye programmer til din computer. Mange programmer kan downloades helt gratis. (Foto: Colourbox)
Du behøver ikke at tage dankortet op, når du skal have nye programmer til din computer. Mange programmer kan downloades helt gratis. (Foto: Colourbox)

Det er penge lige ud af vinduet - eller rettere lige ind i Windows - at betale for programmerne på din pc.

Du kan hente programmer på nettet til at skrive breve i, tegne i, redigere billeder i og til at sørge for computerens sikkerhed - og de er gratis! Og når du er i gang, kan du lige så godt hente flere programmer, der gør livet foran skærmen meget lettere - også gratis!

- Installationen er så enkel, at enhver kan finde ud af det. Hvis du først overvinder, at du skal bruge fem minutter på at hente og installere programmerne over nettet, er der udsigt til, at computeren bliver noget sjovere at bruge. Det er jo gratis, siger Kurt Westh Nielsen, redaktør for PROSA, de it-professionelles fagforening.

Spar 5500 kr.
Kup! har beregnet, at du kan spare mindst 3500 kroner, hvis du skifter Microsoft Office, Photoshop og anti-virus-programmer med abonnement ud med såkaldt Open Source-programmer som Open Office, Gimp og AVG Antivirus. Går du hele vejen og installerer styreprogrammet Ubuntu i stedet for Windows, har du rask væk sparet 5500 kroner.

Og de gratis programmer lever stort set fuldt ud op til de programmer, danskerne ellers må betale tusindvis af kroner for. kup! har fået it-journalisten John Alex Hvidlykke, der blandt andet skriver for Komputer for Alle, til at teste en række gratis programmer, der blandt andet kan erstatte hundedyre produkter som Outlook, Office, Photoshop og McAfee på din pc

Imponeret anmelder
Ud over enkelte småting, som dagligdags brugere nok ikke engang vil lægge mærke til, fungerer gratisprogrammerne lige så godt. I enkelte tilfælde endda bedre, mener John Alex Hvidlykke.

- Jeg overvejer seriøst at skifte mit grafikprogram, Paintshop Pro, ud med gratisprogrammet Gimp, som jeg er ret imponeret over. Og så bruger jeg allerede Thunderbird som mailklient, siger han.

Se skema over de betalte programmer og de gratis alternativer her