Klog søgemaskine udfordrer Google

Den nye intelligente søgemaskine Wolfram Alpha forstår, hvad du spørger om og giver dig svaret med det samme

Wolfram Alpha består i dag af en minimalistisk venteskærm. Men om føje tid er den nye søgemaskine klar til at besvare dine spørgsmål på en helt ny måde - hvis altså idémanden bag siden ikke har taget munden for fuld.
Wolfram Alpha består i dag af en minimalistisk venteskærm. Men om føje tid er den nye søgemaskine klar til at besvare dine spørgsmål på en helt ny måde - hvis altså idémanden bag siden ikke har taget munden for fuld.

Snart bruger du måske ikke længere Google, når du sørger information på internettet. I stedet klikker du dig på websiden Wolfram Alpha og skriver blot spørgsmålet, som du ville stille det til et andet menneske. Få sekunder bagefter får du svaret.

Det er i alt fald hvis vi skal tro Stephen Wolfram, en britisk forsker og et matematisk geni, der er klar med en helt ny søgemaskine til maj.

- For 50 år siden, da computere var noget helt nyt, troede folk, at de hurtigt ville være i stand til at klare alle mulige opgaver - og at du ville være i stand til at spørge en computer et faktuelt spørgsmål, og den så ville give dig svaret, skriver han på sin webside.

- Men det skete aldrig. Jeg har altid troet, det var muligt, og for et par år siden satte jeg mig for at prøve det.

Tal til mig
Wolfram Alpha vil angiveligt være i stand til at forstå ganske almindelige spørgsmål og give dig det helt rigtige svar.

Hvis du i dag spørger Google 'Hvor mange læsere har Ekstra Bladet?', så får du pt. over 45.000 hits, og ingen af søgeresultaterne i Top 10 giver dig svaret hurtigt og nemt. Wolfram Alpha vil, hvis hypen holder stik, straks finde svaret for dig.

- Mennesker kommunikerer normalt via naturlig tale. Jeg tror, at det også er den eneste realistiske mulighed, når vi skal kommunikere med computere, skriver Wolfram.

Klar til maj
Selvom Wolfram Alpha først er klar til maj, så får søgemaskinen allerede læssevis af presseomtale på internettets mere nørdede sider. Mange er skeptiske, men der bliver også brugt ord som 'Revolution' og 'Google-dræber'.

Klikker du dig ind på Wolfram Alpha i dag, bliver du blot mødt af en minimalistisk venteskærm. Men du kan søge om at blive inviteret til en lukket betatest af siden. Der advares dog om, at kun nogle udvalgte få bliver lukket ind.

Alle os andre må vente til maj - og bruge Google indtil da.