Du kan også blive overvåget

Vil du gerne holde styr på kæresten, mens hun er til julefrokost, så skal du bare proppe lidt spionudstyr i hendes mobiltelefon eller lægge en lille boks i håndtasken

Din jaloux ægtemand kan med lidt fingersnilde installere et spionprogram i din telefon. (Foto: ekstrabladet.dk)
Din jaloux ægtemand kan med lidt fingersnilde installere et spionprogram i din telefon. (Foto: ekstrabladet.dk)

En svensk kvinde har netop politianmeldt sin eksmand, fordi hun opdagede, han flittigt fulgte med i hendes gøren og laden og altid syntes at vide, hvad hun foretog sig.

Hun fandt ud af, at nogen havde installeret et spionprogram i hendes mobiltelefon, og dermed havde haft adgang til hendes telefonbog, sms'er, mms'er og endda havde kunnet aflytte hendes samtaler. Kvindens mobiltelefon har desuden en gps-funktion, der gjorde, at spionen havde mulighed for at følge hvert et skridt, hun tog.

Ulovligt at sætte spionudstyr i andres mobil
Sådanne programmer er det også muligt at købe i Danmark, men da de er ulovlige, sker det over nettet.

- Jeg har hørt om det. Det kan købes på nettet. Det kræver dog, at man fysisk får fat i telefonen og lægger det ind. Man kan ikke bare overføre det elektronisk, siger Klaus Kjær Klinggard, indehaver af elektronik-forretningen KlingTech i Aabenraa.

Klaus Klinggaard har i årevis solgt professionelt satellit-udstyr til virksomheder og private, der af den ene eller anden grund vil holde lidt ekstra øje med medarbejdere eller familie.

- Virksomhederne bruger de små gps-antenner til at tidsregistrere deres medarbejdere. De placerer antennerne i firmabilerne, så man kan se, hvornår medarbejderen starter og stopper, og hvor langt han kører, siger indehaveren.

Bruges af håndværkere og demente
Nyligt er især mange håndværksmestre begyndt at bruge udstyret som dokumentation over for kunder, så de kan se, hvor længe håndværkeren har været på kundens adresse.

Også private gør brug af de små antenner, der er på størrelse med en cigaretpakke.

- Jeg havde en kunde, som var bange for, hendes demente mand ikke kunne finde hjem. Hver dag stak hun boksen i hans lomme, og så sendte hun en sms til boksen, som skrev mandens eksakte adresse tilbage. På et tidspunkt førte boksen hende til en kajkant, og hun kunne så fortælle politiet, at manden lå druknet i havnen. Det var en ulykkelig begivenhed, men boksen hjalp til at finde ham, siger Klaus Klinggaard.

En boks, der hvert tredje minut konstant registrerer opholdssted og sender positionen til en mobiltelefon eller en hjemmeside, kan erhverves for omkring 4.000 kroner. Den kan bruges alle steder i verden, hvor der er GSM-dækning.