Din mobil kan alt

Køb billetter, find vej og læg billeder på nettet. Din mobil er som en schweizerkniv - fuld af muligheder, for dem der ved hvordan man gør

Når først man kommer i gang, bliver mobilen et uundværligt stykke værktøj. (Foto: Jakob Jørgensen)
Når først man kommer i gang, bliver mobilen et uundværligt stykke værktøj. (Foto: Jakob Jørgensen)

Mobiltelefoner kan meget mere end at ringe og sms'e. Langt de fleste telefoner, der ligger i danskernes lommer i dag, kan både bruges som kalender og til mail. Og til at finde vej, gå i banken, købe togbilletter, oversætte ord, chatte og lægge billeder og video direkte på nettet.

Nok kan den ikke riste brød - men det er altså kun på grund af brødristerens simple teknologi. Du behøver ikke engang en splinterny mobil med touchscreen og smart design for at bruge den som en lille, bærbar computer her, der og over det hele.

Adgang til alt
Det eneste, du behøver, er internetforbindelse på telefonen. Herfra har du nemlig adgang til stort set alt, du behøver - og det er mindst lige så let som at installere et program på en almindelig computer.

Men vi er ikke særlig gode til at bruge mobilens mange muligheder. Fire ud af fem brugte ikke det mobile internet i begyndelsen af 2008 - og to ud af fem anede ikke, at det eksisterer, viser en undersøgelse fra Telia.

- Men der er ved at ske et skift. Danskerne er begyndt at åbne øjnene for, at mobilen er en minicomputer, siger Telias kommunikationschef, Felicia Jackson.

Første skridt sværest
Enkelte funktioner til mobilen kan også kræve, at du forbinder den til computeren. Det kan gøres trådløst med den såkaldte bluetooth-forbindelse. Ifølge mobil.nus chefredaktør, Steen Jørgensen, er det letteste for nybegyndere dog at forbinde med det kabel, der nok fulgte med din telefon.

- De første par skridt er de sværeste. Men når man først er oppe at køre, er det bare at koble mobilen til. Og stort set alle telefoner på markedet kan downloade direkte til mobilen i stedet for til pc'en, siger han.