Det kan din mobil

Gå på nettet
Stort set alle de funktioner, der er beskrevet her på siderne, kræver adgang til internettet fra din telefon. Det er altså en god ide at vide, hvordan man kommer online. Som regel er det nok at finde knappen ’Internet’ på mobilen, trykke og vælge en forbindelse.

Hvis du er ude, bliver du ofte nødt til at vælge mobilernes 3G-net til at komme på internettet. Men er du i nærheden af et trådløst netværk til computer, kan du også gå på der.

I stedet for telefonens almindelige browser, kan du downloade Opera. Det er en browser, der 'sammenpresser' indhold, så det passer til den lille skærm på mobilen. Det gør det både hurtigere at få siderne frem og billigere for dig, fordi du ikke bruger så mange kilobyte data.

Gå i banken
Foreløbig er Danske Bank den eneste, der har en egentlig mobilbank i Danmark, hvor du kan flytte penge mellem dine konti og tjekke dine finanser med fingrene på tasterne.

På Sydbank Mobil kan man ikke gøre noget, men bare tjekke, om dankortet er overtrukket. Nordea har faktisk også en telefonbank - altså sådan en, man ringer til...

Hold styr på dine aftaler
Du behøver praktisk talt ikke en kalender i papir. Næsten alle mobiler har en indbygget kalender, hvor du kan lægge aftaler og huskesedler ind. Du kan også få mobilen til at minde dig om dine aftaler med en alarm.

Hvis du i forvejen bruger en kalender på computeren - eksempelvis Outlook - kan du synkronisere aftalerne, så de både ligger på mobil og pc. Hvis du bruger Google Calendar som kalender, kan et program som GooSync sørge for, at dine aftaler altid ligger opdateret på mobilen. Det er gratis, men nogle ekstrafunktioner koster penge.

Slå op i ordbøger og rejsebøger
Det er også et væld af ordbøger og rejsebøger til mobiltelefonerne. Ordbøgerne fra Politikens Forlag koster eksempelvis 50 kroner stykket. Rejseguider fra Lonely Planet til flere verdenshjørner findes også i mobil-udgaver, der ligesom de trykte guidebøger koster penge.

Chat med vennerne
Microsofts Messenger findes endnu kun til mobiler i USA, men der findes adskillige programmer, der alligevel gør det muligt at logge på Messenger eller et andet chatprogram, hvor end du er i verden: Agile Mobile, Palringo, Fring og Ebuddy er bare nogle af dem. Sidstnævnte skal du i øvrigt ikke downloade - du logger bare ind via mobilens browser.

Gem dine venner
Det er vigtigt at gemme alle venner og kollegers telefonnumre mere end ét sted, hvis du skulle miste din telefon eller den dør for dig. De fleste telefoner kommer med et program til pc’en, så du kan gemme alle dine kontakter på computeren. Tilmed kan du også synkronisere den anden vej, hvis du har kontaktoplysninger liggende i for eksempel Outlook.

Du kan også gemme dine kontakter på nettet. På hjemmesiden zyb.com opretter du en profil, og så kan du gemme alle numre et sikkert sted.

Del foto og video
De fleste mobiler kan sende mms'er - sms'er med et billede i - til andre mobiltelefoner. Du opretter typisk en mms samme sted i telefonens menuer, som du opretter almindelige tekstbeskeder. Og du kan også oprette en mms lige efter, du har taget et billede med mobilen.

Men mobilen kan også bruges til at lægge foto og video direkte på internettet. Programmerne ShoZu og Twitxr kan eksempelvis lægge et foto på din Facebook-profil, så dine venner kan se det, lige når det er taget. Med programmet Radar kan du nøjes med at dele billederne eller et videoklip med udvalgte venner - og så kan I også chatte om dem.

YouTube er ubetinget verdens største samling af hjemmevideoer. Med et lille program har du adgang til det hele på mobilen. Stort set alle kamera-mobiler kan også optage video, og du kan straks lægge dem ud på YouTube.

Du kan oven i købet bruge mobilen til at sende live-tv - det kaldes 'streaming'. Programmerne Qik, Flixwagon og Livecast sender automatisk din video til nettet, hvor alle og enhver kan se med, mens det sker. Hvis du har en hjemmeside, kan du også streame til den.

Køb togbilletter
Bor du på Fyn, kan du allerede i dag købe billet til bus og tog med mobilen. Og fra januar bliver det også muligt til bus, tog og metro i Hovedstadsområdet. Du skal bare sende en sms - så får du billetten og en sikkerhedskode i en sms tilbage. Til Vig Festival 2009 kan du allerede nu købe din billet via mobiltelefonen, og meget mere af den slags er på vej i fremtiden.

Tjek din mail
Du kan modtage email fra en hvilken som helst mailkonto på mobilen. Og du kan selv sende mail på samme måde, som man sender en sms.

Mange mailsystemer kan sættes op i mobiltelefonens eget e-post system, ligesom når man sætter en mailkonto op på en computer. Du skal bare bruge adressen på den server, din mail skal hentes fra og et kodeord. Der er mulighed for at gemme en kopi af mailen, der hvor du henter den fra, så du senere også kan gemme dine breve på computer.

Hvis du bruger Hotmail, kan du bruge mobilens internet til at læse din mail, ligesom du plejer. Til Googles Gmail er der lavet et særligt program, der gør det let at læse sin post på mobilen.