Facebook plaget af Nigeria-breve

De har forsøgt pr. mail, telefon og gammeldaws breve - nu har svindlere indtaget Facebook, hvor de forsøgt at franarre godtroende brugere penge

It-kriminelle har indtaget Facebook med en ny og særligt tilpasset form for Nigeria-breve. (Foto: Colourbox)
It-kriminelle har indtaget Facebook med en ny og særligt tilpasset form for Nigeria-breve. (Foto: Colourbox)

Telefonopkald, breve og mails. Svindler finder hele tiden nye metoder til at franarre godtroende mennesker penge - og nyeste våben i kampen er det sociale netværkssted Facebook, der på verdensplan har rundet 120 millioner brugere.

Svindlernes metode er selvfølgelig særligt tilpasset Facebook, så det virker helt reelt. Og det er inde på de mest private steder af tjenesten, at folk bliver udsat for forsøg på snyd - nemlig på chat-funktionen og via mailen.

Australske Karina Wells er den af dem, der pludselig fik en meddelelse om, at hendes gode ven Adrian havde brug for hjælp. På chatten stod, at han sad fast i Nigeria og havde brug for 500 dollars for at komme hjem til Australien. Meddelelsen var sendt fra en ven, som Adrian angiveligt havde bekræftet, og derfor så det hele meget ægte ud.

Endnu mere snu
- Jeg blev selvfølgelig bekymret, for det hele så så ægte ud, siger Karina Wells til den australske avis Sydney Morgening Herald.

Svindleren ville have Wells til at overføre penge via Western Union, men efter lidt chatten frem og tilbage brugte den it-kriminelle ord, der gjorde Karina Wells mistænksom.

- Jeg lod som om jeg ville hjælpe og hev så mange detaljer som muligt ud af ham. Så sendte jeg det hele videre til både Facebook og de relevante myndigheder, siger Wells, der altså var mere snu end svindlerne!

Det er sandsynligvis en virus - en så kaldt trojansk hest - der har givet svindlerne adgang til Adrians computer. Og dermed også til hans personlig oplysninger og passwords.