Livsfarlig ny drikkeleg breder sig på nettet

Kombinationen af alkohol og dødsforagt menes at have kostet to irske mænd livet

Det minder mest af alt om Jackass på sprut, og så er det livsfarligt. Sådan har budskabet lydt i Australien efter at 'Neknomination' har vundet indpas blandt landets unge.

Trods advarslerne, så vinder drikkelegen dog terræn og er også nået til Europa, hvor unge nu kombinerer vilde udfordringer med alkohol.

Reglerne i 'Neknomination' er fleksible, men handler basalt set om at deltageren skal bunde en pint eller flaske øl, optimalt set mens vedkommende er i gang med et eller andet vanvittigt stunt samtidig, filme det og dele det på et socialt medie, hvor man så samtidig udfordrer en ven til at overgå bedriften inden for 24 timer.

Nu også med dødsfald til følge.

I lørdags døde 22-årige Ross Cummins på hospitalet efter at være fundet livløs i sit hjem i Dublin. Han havde store mængder alkohol i blodet og var, kort før sin død, blevet udfordret i 'Neknomination', der de seneste uger har ramt Irland. Dødsfaldet kom kort efter at hans landsmand, 19-årige Jonny Byrne, mistede livet i et vildt stunt, hvor han endte i en flod og ikke var i stand til at komme ind til land igen. Også han havde alkohol i blodet og havde filmet optrinnet - og sin død - som del af en udfordring på nettet.

Eksperter: Det er en reaktion på de udfordringer, de unge står med

En søgning på 'Neknomination' på Youtube udløser over 9000 hits, men 'neknominate' giver små 5000 hits. Et de mere bizarre, men også relativt ufarlige klip, kan ses i tv-klippet over denne artikel, mens en samling af udvalgte udfordringer kan ses her.

Facebook vil ikke blokere for 'Neknomination'
Dødsfaldene i Irland udløste protester mod fansider, der hylder konceptet, og i Nordirland valgte folkene bag en Facebook-side for ’Neknomination’ - med 10.000 likes - at tage konsekvensen og fjerne indholdet og i stedet ændre siden til et sted med advarsler mod alkohol og ’Neknomination’.

Facebook selv har til gengæld ikke til hensigt at gå ind og blokere eller udelukke sider for ’Neknomination’. Over for avisen The Guardian slår selskabet fast, at man gennemser videoer, der omhandler ’Neknomination’, men opload af den slags indhold i sig selv ikke er et brud på reglerne.

'Vi tolererer ikke indhold, der er direkte skadeligt, eksempelvis mobning, men kontroversielt eller provokerende indhold er ikke nødvendigvis i strid med vores regler. Vi opfordrer folk til at rapportere ting, som de mener bryder vores regler, så vi kan se på det og handle på det fra sag til sag', lyder det blandt andet fra Facebook.