Tusindvis af danskere snydt på Facebook

På et år er antallet af danskere, der er blevet snydt af falske Facebook-sider femdoblet. Sikkerhedseksperter advarer

- Vi har hørt om Facebook apps som 'Min kalender', der inficerer computeren med en skadelig kode. Og vi har hørt om folk, der er blevet franarret passwords efter at have klikket på et falsk link i en email, som de troede var fra Facebook. Herefter har hackeren sendt mails ud til offerets primære kontakter, hvori de opfordres til at sætte penge ind på deres vens konto, fordi han eller hun er strandet et sted i Caribien og blevet frarøvet alt, fortæller Shehzad Ahmad fra DK-CERT. (Screendump)
- Vi har hørt om Facebook apps som 'Min kalender', der inficerer computeren med en skadelig kode. Og vi har hørt om folk, der er blevet franarret passwords efter at have klikket på et falsk link i en email, som de troede var fra Facebook. Herefter har hackeren sendt mails ud til offerets primære kontakter, hvori de opfordres til at sætte penge ind på deres vens konto, fordi han eller hun er strandet et sted i Caribien og blevet frarøvet alt, fortæller Shehzad Ahmad fra DK-CERT. (Screendump)

En invitation til at tilføje 'Min kalender', et tilsyneladende harmløst Facebook-spil eller en måske en uskyldig venneanmodning, som viser sig at være falsk.

Altsammen måder hvorpå hackere kan snige sig ind i din computer. Flere danskere melder om virusangreb efter berøring med falske Facebook-sider, og det får nu det uafhængige varslingscenter for IT-sikkerhed DK-Cert til at udstede en advarsel.

Virusangreb femdoblet
- Vi får flere og flere henvendelser fra borgere vedrørende Facebook-relateret svindel. Mit indtryk er helt klart, at Facebook phishing er et fænomen, der bliver mere og mere almindeligt i Danmark, siger sikkerhedsekspert Shehzad Ahmad, som er chef for DK-CERT.

Svindlen består i at lokke Facebook-brugeren til at klikke på et falsk link, som resulterer i at virus eller spyware installeres på computeren. Alt, hvad man derefter foretager sig online, kan derefter registreres hos hackeren.

Hos det europæiske antivirusfirmaet MYSecurityCenter er antallet af henvendelser om denne type svindel femdoblet på et år. Fra 60 henvendelser i august måned sidste år til 300 henvendelser i løbet af august måned i år. Og blot i løbet af årets første måned er flere tusinde danskere blevet snydt på Facebook

- De kunder, der allerede har vores antivirusprogram installeret, henvender sig typisk fordi deres Facebook side er blevet blokeret af programmet og det kan de ikke helt forstå. Det viser sig så ofte, at de har klikket sig ind på en falsk Facebook-side, altså en kopi af Facebook, forklarer Janus Rægaard Nielsen fra MYSecurityCenter.

Fik trukket 5000 kr.
For eksempel har antivirusfirmaet set eksempler på falske profiler, som har ført virus med sig. Det kan også være, at man er blevet tagget i et nyt foto, inviteret til en ny begivenhed eller har deltaget i nogle af de gratis spil på Facebook, som gør computeren sårbar over for virus.

Overordnet set, er der god grund til at være påpasselig, råder Janus Rægaard Nielsen.

- De fleste har været udsat for 'harmløse' ting så som at deres kontakter har modtaget spam-emails sendt fra deres Facebook konto. Men vi har også set alvorligere eksempler på kunder, der har fået trukket beløb fra 50 kr. til 5000 kr. på deres bankkonto. Pengene er blevet tilbagebetalt af banken, men det ændrer altså ikke på, at det er en meget ubehagelig oplevelse, tilføjer han.

Professionelle svindlere
Derudover risikerer man, at hackerne får adgang til private beskeder, adresser, personlige billeder samt ting, man har solgt på via nettet. Shehzad Ahmad mener, at svindlerne er blevet dygtigere til at kamouflere sig.

- Desværre er der flere, end man skulle tro, som hopper på den limpind, da de her emails er blevet mere professionelle og skrevet på et perfekt dansk.

Vi ville gerne have haft en kommentar fra Facebooks sikkerhedsansvarlige, men det har ikke været muligt at få kontakt.

Det er i øvrigt ikke så længe side, at Facebook selv meldte om et stort problem med falske profiler. Ifølge Facebooks egen vurdering er tallet omkring 83 millioner. Læs CNN-artikel fra august måned i år.

Har du oplevet, at din computer er blevet hacket på grund af Facebook-relateret svindel, så send os en email til 1224@eb.d eller en sms til 1224. Det koster almindelig sms-takst.

Gode råd

Med over 900 millioner brugere er Facebook blevet ét af de mest attraktive sites for svindlere verden over. Her er nogle gode råd til, hvordan du sikrer dig bedst mod Facebook-svindlerne.

- Gem www.facebook.com som et bogmærke, så du er sikker på at gå til den rette side hver gang.

- Undgå så vidt muligt at klikke på links i de emails, du får fra Facebook. Det kan være svært at spotte, om emailen er fra det rigtige Facebook.

- Hold dit antivirusprogram opdateret, så du bliver advaret mod usikre sider.

- Giv aldrig oplysninger om dine Facebook-login til andre.

- Slet beskeder, der indeholder passwords og kontooplysninger i din indbakke.

- Skift jævnligt password.

- Har du været udsat for phishing angreb kan du skrive til Facebook på phish@fb.com.

- Du kan læse mere om falske Facebook-sider og se en grafik over stigningen fordelt på køn, lande mm. her.

Kilde: MYSecurityCenter