Din mobil overvåger dig

En moderne mobiltelefon har sensorer, der kan opfatte alt, hvad du gør, og hvem du er sammen med. Danskudviklede programmer hjælper til

Moderne mobiltelefoner kan afsløre næsten alt om dit liv. Hvis den får lov (Foto Arkiv)
Moderne mobiltelefoner kan afsløre næsten alt om dit liv. Hvis den får lov (Foto Arkiv)

Skrækscenaiet fra Goerge Orwells roman 1984 er rykket et skridt nærmere. Forestillingen om et samfund hvor vores færden konstant overvåges, er nu rykket ind bag hjemmets fire væge ved hjælp af mobiltelefonen.

- Moderne smartphones såsom Blackberry, HTC Touch, Nokia's S60 telefoner og iPhone indeholder en lang række sensorer, der sammen kan danne et ret præcist billede af den situation, som du befinder dig i, forklarer adjunkt Jakob Eg Larsen fra DTU Informatik til Videnskab.dk.

Han har i selskab med en gruppe forskerkolleger fra Danmarks Tekniske Universitet udviklet en software, der kan gøre en mobiltelefon kontekst-bevidst.

Det betyder med andre ord, at mobilen kan samle og forstå den meget detaljerede information, som GPS, Bluetooth, mikrofon, lyssensor, kompas og andre indbyggede sensorer opfanger. Disse ting kan tilsammen bruges til at tegne et billede brugerens adfærd og omgivelser. Det vil programudviklerne på DTU gøre nytte af.

Feriebillede skal huske vejret
Det første de arbejder på, er et kontekst-bevidst fotoalbum. Her er det menigen, at man ved hjælp af nogle simple søgekriterier skal kunne finde yndlingsbilledet frem.

- I det øjeblik du tager billedet, så tager mobiltelefonen al den information, som den kan få omkring din nuværende kontekst, og knytter det til billedet, fortæller Jakob Eg Larsen.

Det kan være ting såsom tid og sted. Men fotoalbummet kan også huske, om Bluetooth-sensoren opdagede dine venners mobiltelefoner i nærheden, da billedet blev taget. Programmet kan så følge op på denne information ved eksempelvis at hente oplysninger om vejrforhold i området ned fra nettet. Alt sammen uden, at du skal røre en finger.

- Det gør, at man kan sige 'det var på ferien i Spanien, hvor det var regnvejr, og vi var i øvrigt sammen med Michael og Kristian', og på den måde kan du snævre ind på, hvilke billeder du er interesseret i at se, forklarer Jakob Eg Larsen.

Halv-automaitsk status
En anden ting man arbejder på er applikationen 'Life Status'. Her vil det være muligt at lægge de informationer, som mobilens sensorer opfanger om brugerens liv, ud på Internettet.

-Idéen er her, at man kan lave en semi-automatisk opdatering af sin status på sociale netværk som for eksempel Facebook eller Twitter, siger Jakob Eg Larsen.

Helt lavpraktisk vil det sige, at hvis man har mobilen med på kontoret, vil den opfange signalet fra arbejdspladsens trådløse netværk. Kommer en kollega ind på kontoret med sin mobiltelefon i lommen, vil Bluetooth sensoren opdage det. Hvis de to har aftalt et møde på forhånd, vil mobiltelefonen også være klar over det, hvis man altså har indtastet det i sin kalender på telefonen.

Med de informationer vil LifeStatus, af sig selv, være i stand til at foreslå en opdatering ens facebookstatus. Efter et enkelt bekræftende tryk på mobilen, bliver beskeden lagt op på Facebook.

- Hvis man har en idé om, hvordan den aktuelle kontekst er for de personer, som indgår i det sociale netværk, så ved man også, om det er passende at forstyrre dem nu ved at ringe til dem, forklarer Jakob Eg Larsen.

Du vælger selv
Programmer på mobiltelefonerne kan dog ikke uden videre benytte disse informationer. Der er indbygget en sikkerhedsmodel, som forhindrer programmerne i at få adgang til brugerens informationer, uden at vedkommende aktivt giver programmet tilladelse til at benytte den.

- Du vælger aktivt som bruger af applikationen, om og hvordan du vil dele informationen, ligeså vel som det er dig, der aktivt vælger, om du vil gå ind og skrive på Facebook eller deltage i en diskussion på nettet, understreger Jakob Eg Larsen.