Det evige liv - på anden klasse

En dag bliver det måske muligt at leve evigt ved at uploade bevidstheden til en computer – mod betaling

Computerne bliver stadig hurtigere. Og hvis udviklingen fortsætter, som den har gjort med et urværks præcision, siden 1970′erne, kommer der en dag, hvor skrivebordscomputeren får mere mental regnekraft end sin ejer.

Futuristen og transhumanisten Ray Kurzweil tror på, at dette øjeblik, som kaldes singulariteten, finder sted inden for de nærmeste år. Han spår endvidere, at man i år 2045 vil kunne tage en scanning af hele sin bevidsthed og overføre den til computeren som en backup. Til den tid vil vi kunne leve et evigt, virtuelt liv i computeren. Og da computerne fortsætter med at blive hurtigere, vil vores intelligens endda vokse i samme takt.

Læs også: Hyperloop kan være virkelighed om 10 år

Det lyder som science fiction, hvad det da også er – endnu. Men Ray Kurzweil og hans tilhængere ser frem til den dag, og putter i mellemtiden formuer i den udvikling, der skal gøre det muligt. Men alt imens tanken om evigt liv lyder fristende, er der måske nogle omkostninger.

 

At tage et fuldkomment billede af et menneskes bevidsthed og hukommelse, bliver sikkert ikke billigt. Så det evige liv bliver sandsynligvis en luksus for de velbjergede. Med mindre man som discountkunde er villig til at acceptere visse begrænsninger i sin virkelighed. Måske må du “leve” med, at visse dele af synsfeltet, f. eks. himlen, bliver brugt til at vise reklamer. Og har du i øvrigt overhovedet betalt licens for de sange, billeder og film, som du gemmer i din erindring?

Læs også: Virtual Reality

Foredragsholderen og tv-værten Tom Scott har lavet videoen “Velkommen til Livet. Ønsker du at forsætte”, som viser, hvordan det kan være at vågne op til den digitale evighed med tomme lommer.