Drone leverer abortpiller til polske kvinder

Hollandske aktivister brugte en drone til at sende abortpiller til polske kvinder i protest mod Polens regler for abort

Her ses Abort-Dronen inden 'take-off'. (Foto: Women on Waves)
Her ses Abort-Dronen inden 'take-off'. (Foto: Women on Waves)

I Danmark er det muligt for kvinder at få en abort, hvis de ønsker det. Men det er langt fra tilfældet i alle europæiske lande, heriblandt Polen, hvor det kun er muligt at få en abort i særlige tilfælde, f.eks. som følge af voldtægt.

Det efterlader polske kvinder nødsaget til at søge abort i den kriminelle underverden, hvor risikoen for komplikationer er høj, og prisen for en abort kan være op mod flere tusind euro.

Apple lancerer musiktjeneste i dag

Hollandske aktivister fra gruppen 'Women on Waves' har derfor taget nye, højteknologiske metoder i brug i kampen for de polske kvinders rettigheder.

De har haft succes med at sende en drone – døbt Abort-Dronen – fra Frankfurt til Polen over floden Oder, der afgrænser Tyskland og Polen. Med sig bar dronen abortpiller til to polske kvinder, piller, som Women on Waves havde anskaffet sig fra en hollandsk læge.

De to polske kvinder modtager her pillerne fra Abort-Dronen. (Foto: Women on Waves)
De to polske kvinder modtager her pillerne fra Abort-Dronen. (Foto: Women on Waves)
 

Women on Waves samarbejder med den polske aktivistgruppe, Feminoteka. Begge parter håber, at dronen kan sætte fokus på Polens mangel af, hvad kvinder kalder for basale kvinderettigheder.

Googles computer har psykedeliske drømme

– Abort-Dronen er en symbolsk handling, der skal vise, at der på blot et par kilometer (mellem  dronens start-og landingsbane) er en kæmpe kløft i form af respekt for kvinders rettigheder, nærmere bestemt reproduktive rettigheder, som er en menneskeret, fortalte en talskvinde fra Feminoteka, Jula Gaweda, til det franske nyhedsbureau AFP.

Tysk politi blander sig
Selv om abort-flyvningen var en succes, konfiskerede tysk politi senere bl.a. drone-controlleren.

– Det tyske politi konfiskerede drone-controlleren og personlige iPads. De truede os med at sigte os, men på hvilket grundlag?, spurgte Women on Waves til de fremmødte medier.

Politiet i Tyskland har senere udtalt, at det var lovligt for kvinderne at flyve med dronen i det pågældende område, men de undersøger nu, om de kan sigte kvinderne for at overskride de tyske regler for lægemidler i stedet.

Hackere snød kvinde til at overføre livsopsparing

Det bliver dog ikke let, da pillerne var udskrevet af en læge på lovlig vis. Til gengæld kan den hollandske doktor risikere op til to års fængsel for at have udskrevet pillerne til kvinderne fra Women on Waves, hvis politiet altså finder frem til vedkommende.

Du kan se dronen levere abort-pillerne her.