Enestående russisk mobil

Test: Yotaphone 2, der har sin oprindelse i Rusland, er årets første, positive overraskelse

Yotaphone 2 er noget så usædvanligt som en russisk produceret smartphone. (Foto: Lyd & Billede)
Yotaphone 2 er noget så usædvanligt som en russisk produceret smartphone. (Foto: Lyd & Billede)

I et mobilmarked, hvor stort set alle smartphones - især de Android-baserede - ligner hinanden til forveksling, er det rart med lidt afveksling.

Og det får man i den grad med Yotaphone 2.

Godt nok er den baseret på Android (version 4.4.3 KitKat) ligesom flertallet af mobilerne på butikshylderne, men Yotaphone 2 har noget, som ingen anden smartphone på markedet har: En ekstra e-papir-skærm på bagsiden af telefonen.

Læs også: Ikke kun til selfies

Yotaphone kommer altså med hele to skærme. Den almindelige skærm på 5” vender vi tilbage til. Først skal det handle om den 4,7” store e-papir-skærm, der sidder på bagsiden.

E-papir er en teknologi, som primært anvendes til dedikerede e-bogslæsere. En skærm af e-papir er lige så tynd som et almindeligt stykke papir, og typisk har en e-papir-skærm ingen farver, men viser blot stationære gråtoner - det gælder også e-papir-skærmen på Yotaphone 2.

En ven i nøden
Helt konkret kan Yotaphones e-papir-skærm bruges på to måder: Til de såkaldte Yota Panels og til at spejle indholdet fra den primære skærm.

Med Yota Panels kan brugeren indrette et antal skærme med forskellige widgets, som giver lynhurtig adgang til informationer, uden man behøver at låse op for telefonen.

Blandt de widgets, som er til rådighed i skrivende stund, kan vi nævne analogt ur, vejrudsigt, kalender, SMS’er, resterende batteritid, musikafspiller og så Yotas egen e-bogslæser.

Holder man Yotaphone 2 med bagsiden opad, vil frontskærmen altid være slukket, men man kan så se på e-papir-skærmen, hvornår man har sin næste aftale, hvordan vejret bliver i morgen eller hvad der stod i den seneste SMS - og det stort set uden at bruge nogen strøm.

Læs også: Høj ydelse i billig indpakning

Desuden har man så muligheden for at kaste indholdet fra en hvilken som helst almindelig app fra AMOLED-skærmen over til e-papir-skærmen, hvilket kan have flere fornuftige formål.

Har man kun få minutters strøm tilbage, kan man alligevel få vist e-mailen med boardingkortet på telefonens bagside.

Skal man navigere til fods, er der ingen grund til at bruge strøm på farveskærmen, for Google Maps fungerer også på e-papir-skærmen, og man kan selvfølgelig også smide for eksempel e-bøger fra Amazons app eller en længere artikel fra en webside om på bagsiden og læse i ro og mag, hvad enten det er for at spare strøm, eller fordi man sidder ved poolen i stærkt sollys.

Teknologisk bedrift
Man skal ikke undervurdere, hvor teknisk vanskeligt det nok har været at få udstyret Yotaphone 2 med to skærme, uden at det har gjort mobilen tykkere eller tungere end normalt, og det ville ikke have overrasket, hvis man af den grund ville have været tvunget til at indgå kompromisser for så vidt angår andre af mobilens funktioner eller specifikationer.

Men det er faktisk ikke tilfældet.

Under hjelmen sidder en quad-core Snapdragon 800-processor, og selv om netop denne model har et års tid på bagen, leverer Yotaphone 2 i benchmarktest flotte resultater - henholdsvis 922 point (single-core) og 2658 point (multi-core) i Geekbench 3 - der er på linje med topmodeller som HTC One M8 og Huawei Ascend Mate 7.

Også i almindelig brug suser Yotaphone 2 afsted over stepperne - selv når den udsættes for store og grafiktunge apps som for eksempel spillet Asphalt 8, som vi plejer at bruge til at teste ydelsen.

Frontskærmen, som vi jo lovede at vende tilbage til, har med en størrelse på 5” og Full HD-opløsning en pixeltæthed på imponerende 442 ppi og byder på knivskarp billedkvalitet og et fantastisk sortniveau, omend farveskemaet er ret så dynamisk.

Skår i glæden
Skal vi endelig komme med kritikpunkter, så bliver det af kameraet, af lyden og så af et par designvalg, som irriterer dog uden at være dealbreakere.

Såvel hoved- som frontkamera tager billeder, som er lidt for uskarpe til vores smag, ligesom billederne bliver en smule misfarvede med rødstik.

Læs også: Den sidste Nokia

Lydkvaliteten er for så vidt glimrende - vi oplever ingen forvrængning, og lyden har en god klangbund - men vi mangler kraft og volumen, og hvis man er glad for at lytte til musik, er man næsten nødt til at anskaffe sig en ekstra hovedtelefonforstærker, for Yotaphone 2 er altså ikke skabt til at spille op til dans.

Og man skal heller ikke være alt for glad for at fylde sin telefon med musik, billeder og videoer, for Yotaphone 2 kommer maksimalt med 32 gigabyte lagerplads, som ikke kan udvides.

Yotaphone 2 er i ordets egentlige forstand et enestående produkt. E-papir-skærmen på bagsiden er andet og mere end en gimmick, selv om dens funktionalitet begrænses af det relativt lille antal widgets.

Herudover er telefonen på de fleste punkter godt designet, velbygget og hurtig, og også den primære skærm er en fryd med høj opløsning og et knivskarpt billede.

Det samlede indtryk trækkes en smule ned af et halvdårligt kamera, kraftløs lyd og begrænset lagerplads uden mulighed for udvidelse, men alligevel er Yotaphone 2 en af årets første store overraskelser.

Læs hele testen her

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter