Gadgetfabrikker skaber 'Helvede på Jorden'

Sporer du dine gadgets hele vejen tilbage til kilden, finder du en kæmpemæssig indsø, fuld af radioaktivt, giftigt søle

(Foto: Liam Young / Unknown Fields Division)
(Foto: Liam Young / Unknown Fields Division)

BBC-reporter Tim Maughan rejste med produktionsselskabet Unknown Fields Division til Kina for at finde ud af, hvor vores teknologiske gadgets kommer fra. Han og holdet besluttede sig for at følge ruten for de kinesiske forbrugsgoder baglæns fra butikken og tilbage til udgangspunktet, hvor de først ser dagens lys.

Læs også: Afinstaller det usikre Hola! Nu!

Sporet endte i det indre Mongoliet, hvor de fandt en kæmpemæssig indsø, fuld af radioaktivt, svovllugtende og giftigt søle.

Den stinkende giftsø grænser op til byen Baotou, som i 1950 havde under 100.000 indbyggere, men som i dag har en befolkning på over 2,5 millioner. Dette er på grund af verdens enorme efterspørgsel efter forbrugerelektronik.

De største forekomster af de såkaldte sjældne jordarter findes i Kina. Og blandt dem finder man de metaller og mineraler, der er meget vigtige bestanddele i forbrugerelektronik – alt fra mobiltelefoner og computere til elbil-motorer – og som er den største grund til, at Kina er verdens største producent af sådanne produkter. Udtrykket sjældne jordarter stammer fra en tid, hvor folk troede, at disse faktisk var sjældne, men i dag ved vi, at de er overalt. Der er med andre ord ingen grund til at tro, at udviklingen af elektroniske dimser vil stilne af lige med det første.

Læs også: Om lidt begynder den anden verden

Men selv om mineralerne er udbredte, er de vanskelige at udvinde, og processen er meget skadelig for naturen. Terrænet graves op, og jorden fyldes med kemikalier for at udskille de værdifulde bestanddele.

Helvede på Jorden
Omkring 90 procent af verdens sjældne jordarter stammer fra Baotou, som således har ansvaret for en stor del af vores moderne teknologi livsstil.

I 2016 kommer Kina til at passere en udvinding på 130.000 tons sjældne jordarter. Og for hver ton, som udvindes, udledes mellem 10.000 og 12.000 kubikmeter røggas, bestående af støv, flussyre, svovldioxid og svovlsyre. Dertil kommer 75 kubikmeter syreholdigt spildevand og en ton radioaktivt affald.

Vi ser med andre ord en uophørlig strøm af giftigt sjap, som løber ud i en gigantisk ødemark lige uden for Batou.

Læs også: Nanoteknologiforskere udvikler revolutionerende ølhandske

Konsekvenser
At beregne de miljømæssige konsekvenser af denne giftige sø er ikke let. Bl.a. fordi meget af de metaller og mineraler, der udvindes her, ironisk nok bruges i den såkaldte 'grønne teknologi', som elbilmotorer og solpaneler.

Fabrikkens ansatte i området nægtede at udtale sig, når Maughan spurgte dem om miljøkonsekvenserne af selve udvindingen. Der er i øjeblikket ingen tilgængelige forskningsdata på, hvordan affaldet påvirker nærmiljøet.

Kilder: BBC, Business Insider

30 kommentarer
Vis kommentarer