Afsløret: Her er Windows 8

Microsoft giver smugkig på Windows 8, der ser helt anderledes ud på en tablet med berøringsfølsom skærm – men startmenuen er ikke død

Næste udgave af Windows, pt. kendt som Windows 8, ser helt anderledes ud end hvad vi er vant til og er optimeret til brug på berøringsfølsomme skærme. (Foto: Microsoft)
Næste udgave af Windows, pt. kendt som Windows 8, ser helt anderledes ud end hvad vi er vant til og er optimeret til brug på berøringsfølsomme skærme. (Foto: Microsoft)

Næste version af Windows vil se helt anderledes ud når du bruger det på en tablet-computer med berøringsfølsom skærm, og der er hentet tydelig inspiration fra Windows Phone 7-operativsystemet til mobiltelefoner. Microsoft har netop givet et smugkig på det kommende operativsystem på D9-konferencen, der pt. løber af stablen i Rancho Palos Verdes i Californien.

Her fortalte Steven Sinofsky, direktør for Windows-divisionen hos Microsoft, at den næste udgave af Windows vil køre på alt fra små, tynde tablet-computere med berøringsfølsom til de Windows-maskiner, vi kender og bruger i dag. Microsoft bruger indtil videre kodenavnet ’Windows 8,’ men det er muligt at softwaregiganten vælger at give det et nyt navn op til lanceringen, der forventes i 2012.

En helt ny oplevelse
Den nye startskærm ser helt anderledes ud i forhold til tidligere udgaver af Windows, og benytter en brugergrænseflade bestående af fliser, der minder meget om Windows Phone 7. Alle programmer vises som fliser og kan åbnes med et fingertryk.

Windows 8 understøtter en ny type applikationer, der minder om hvad vi allerede kender fra iPad og Android-tablets, og de vil ofte fylde hele skærmen i stedet for at blive vist i vinduer, som vi ellers er vant til med Windows.

LÆS OGSÅ: Apple bekræfter iCloud

Men hvad så når du vil køre en traditionel Windows-applikation som eksempelvis Word eller Excel? Så dukker den gamle brugergrænseflade lige pludselig op – med startmenu og hele svineriet. Den gamle, klassiske Windows-oplevelse gemmer sig altså under overfladen og stikker sit hoved frem når det er nødvendigt.

- Vi synes ikke at folk skal give slip på de ting de kender bare for at kunne arbejde med en ny type maskiner, sagde Steven Sinofsky med henvisning til tablet-computeren.

Inspiration fra mobiltelefoner
Microsoft lover, at klassiske Windows-programmer vil være nemmere at bruge med fingrene takket være en ny funktion, der kompensere for at fingerkommandoer er mindre præcise end en mus. Den medfølgende version af Internet Explorer 10 vil også være optimeret til brug med fingrene, og Microsoft fortæller, at du nemt vil kunne arbejde med flere samtidige programmer, skifte hurtigt mellem dem, og minimere dem ude i siden af skærmen.

Selvom Windows 8 tydeligvis har hentet inspiration fra Apples iPad og andre mobile enheder, så fortalte Sinofsky, at arbejdet med operativsystemet startede lige efter Windows 7 blev færdigt, og altså før den første iPad blev afsløret.

- Vi tog et skridt tilbage efter Windows 7, fortalte Sinofsky. ’Vi har helt sikkert hentet inspiration fra mobiltelefoner.’

LÆS OGSÅ: HP: Vores tablet vil slå iPad

Men den store nyhed er, at Microsoft ikke har ét operativsystem til tablet-computere og et andet til traditionelle pc’er. Det er Windows 8, der bruges begge steder, og du får altså en fuld Windows-oplevelse – på god og ondt – på de kommende tablet-computere med Windows 8.

Microsoft har publiceret en lidt over fire minutter lang video, hvor du kan se hvordan Windows 8 tager sig ud.

1 af 2 Den traditionelle brugergrænseflade med Startmenuen findes stadigvæk i Windows 8 og kommer frem når du åbner et traditionelt Windows-program. (Foto: Microsoft)
2 af 2 Næste udgave af Windows, pt. kendt som Windows 8, ser helt anderledes ud end hvad vi er vant til og er optimeret til brug på berøringsfølsomme skærme. (Foto: Microsoft)
0 kommentarer
Vis kommentarer