Her er udstyret, der skal få virtual reality til at føles ægte

Om lidt begynder den anden verden – noget af det udstyr, der skal få verdenen frem, kan købes allerede

Få den mest ægte oplevelse med VR head gear.
Få den mest ægte oplevelse med VR head gear.

Med Virtual Reality kan du blive hvem som helst hvor som helst. Du kan udforske fjerne galakser, blive helten i en eventyrverden eller rejse ind i atomernes mikrokosmos. Mulighederne er uendelige, og det hele er kun lige begyndt. Knap nok endda. For mens der hos de fleste store elektronikproducenter arbejdes på højtryk for at gøre VR-udviklernes drømme til fysisk realitet, er der stadig gabende tomt på butikshylderne.

Noget er dog kommet og andet er lige på trapperne – se med her.

Læs også: Afinstaller den usikre Hola! Nu!

Fra teenagedrøm til big business
Det produkt, der satte Virtual Reality på dagsordenen, var Oculus Rift. Oculus Rift er den arketypiske startup-historie om tekniknørden Palmer Luckey, som i 2011 byggede de første prototyper hjemme på teenageværelset. Han var så dygtig, at 3D-guruen John Carmack (Wolfenstein 3D, Doom og Quake) i 2012 valgte at forlade id Software for at blive teknologidirektør for Oculus Rift.

Resultatet af anstrengelserne blev i første omgang et Kickstarter-projekt i 2012, som vakte så stor interesse, at der kom næsten ti gange det ønskede beløb ind, nemlig 2,4 millioner dollars. Det er dog småpenge i forhold til de to milliarder dollars, som Facebook lagde på disken i 2014 for at købe firmaet.

Læs også: Windows 10 kommer til dig d. 29. juli

Resten er historie. Og den historie er kun lige ved at begynde. For alt, hvad der hidtil er blevet sendt ud fra Oculus Rift, har været prototyper. Men 2015 ventes at blive året, hvor VR lanceres til det brede publikum.

Oculus Rift

 

  • Pris: 2.000-3.000 kroner
  • Levering: Ultimo 2015
  • Web: oculus.com

Med fire år på bagen og milliarder af dollars på bogen er Oculus Rift den gamle, etablerede gigant, som alle vil konkurrere med. Hvad de andre præcis skal hamle op med, er dog uvist, eftersom Oculus Rifts produkt endnu ikke er lanceret. Der er foreløbig udsendt to udviklerversioner, hvoraf den seneste, som kan købes for 350 dollars, betragtes som det første i praksis fungerende Virtual Reality-hovedsæt.

Hvad pris og specifikationer bliver, når den officielle udgave til hjemmebrug formentlig lanceres sidst på året, er uvist. Men der er enighed om, at det vil have et synsfelt på 100 grader, så den virtuelle virkelighed fylder hele synsfeltet. Der bliver 360 graders tracking af hovedbevægelser (ved hjælp af et kamera, som er monteret på hovedsættet) og stereoskopisk 3D.

Skærmopløsningen på udviklerudgaven er 960 x 1080 punkter til hvert øje, svarende til 1980 x 1080 HD-skærmen på Samsung Galaxy Note 3, som skærmen er hentet fra (ja, den har touch-skærm, som ingen nogensinde rører ved!). Billedfrekvensen er 75 Hz, og hovedbevægelser aflæses med imponerende 1000 Hz, så følelsen af at være omgivet af en virkelig verden bliver så glidende og fri for hak som overhovedet muligt.

Microsoft HoloLens

 

  • Pris: Ca. 3.000 kroner
  • Levering: Ultimo 2015
  • Web: microsoft.com/microsoft-hololens/

I januar i år meddelte Microsoft, at de også er hoppet med på den kunstige virkelighed. Eller rette den udvidede virkelighed. Microsoft HoloLens er et Augmented Reality-hovedsæt, der projicerer computerskabte grafiklag oven på den virkelighed, som bæreren ser gennem sine brilleglas.

I reklamevideoen kan man se, at Microsoft forventer, at spil og underholdning bliver en stor del af HoloLens med Minecraft-bygninger, der rejser sig tredimensionelt i stuen. Men man forestiller sig også, at designere vil bruge brillerne som værktøj til at visualisere og designe produkter bogstavelig talt ud af den tomme luft, og at vejrudsigter og filmkiggeri i en nær fremtid vil ligne noget fra Minority Report.

Betjeningen bliver givetvis baseret på teknologien fra Microsoft Kinect, som allerede har givet betjening af Xbox med fagter og kropssprog.

Både pris og lanceringsdato for Microsoft HoloLens er gætteri, men det er ret sikkert, at den vil være tilgængelig samtidig med Windows 10, som forventes at blive lanceret i andet halvår af 2015. HoloLens vil nemlig blive integreret i brugerfladen på Windows 10. De bud, som vi har hørt på prisen, går fra 2.000 til 6.000 kroner. Men Microsoft vil sikkert matche introduktionsprisen på deres værste konkurrent, som er Oculus Rift.

Samsung Gear VR

 

  • Pris: 199 dollars
  • Levering: Kan købes nu
  • Web: samsung.com/global/microsite/gearvr/

Som en af de største elektronikproducenter i verden har Samsung de økonomiske og teknologiske muskler til at udvikle nyt udstyr hurtigt. Det er Samsung Gear VR et eksempel på. Hovedsættet adskiller sig nemlig fra konkurrenterne ved, at man rent faktisk kan købe det. Og ikke bare som pre-order. Hvis man går ind i Samsungs netbutik og lægger et sæt i kurven, vil der efter et stykke tid ankomme en pakke med posten.

Samsung Gear VR er dog nærmere end avanceret mobilholder end et selvstændigt VR-hovedsæt. Skærmen og regnekraften udgøres af din egen Samsung Galaxy Note 4, som kan skydes ind i en rille i hovedsættet. Den dårlige nyhed – ud over at det dermed fordyrer VR-oplevelsen betragteligt – er, at det skal være netop en Galaxy Note 4. Ingen andre telefoner passer i sættet. Til gengæld er Samsung så godt som enerådende på markedet endnu.

Samsung har dermed slået Oculus Rift på egen hjemmebane. Men sorgen hos Palmer Luckey & co. er nok til at leve med. Det er nemlig Oculus Rift selv, der har hjulpet Samsung med at udvikle sættet og VR-softwaren. Og skulle Oculus Rift alligevel ende med at løbe af med sejren, tager Samsung det nok tilsvarende roligt. Skærmen i Oculus Rift er nemlig leveret af – Samsung.

Se flere hos lydogbillede.dk.

14 kommentarer
Vis kommentarer