Her er verdens hurtigste systemkamera

Skarpskåret udfordrer: Samsungs første professionelle kamera vil bide skeer Canon og Nikon – og det lykkes langt hen ad vejen

Samsung har ramt en guldåre med NX1, som er et relativt kompakt systemkamera med spejlrefleksdesign rettet mod action-fotografering og fotografer, der har brug for et robust og vejrtætnet værktøj. (Foto: Lyd & Billede)
Samsung har ramt en guldåre med NX1, som er et relativt kompakt systemkamera med spejlrefleksdesign rettet mod action-fotografering og fotografer, der har brug for et robust og vejrtætnet værktøj. (Foto: Lyd & Billede)
Følg Teknologi

Mens Samsung er vokset enormt hurtigt på andre områder, har de kæmpet for at øge deres markedsandel på systemkameraer.

Mange steder er de størst på fjernsyn, og de er den største aktør på smartphones over næsten hele verden.

Men på kameramarkedet lever de i skyggen af Canon og Nikon – giganter, som hvis man slår dem sammen, nærmest ejer markedet.

Læs også: Amatørernes drøm – proffernes valg

De har fået hård konkurrence, hvor de ikke er store, nemlig på det voksende marked for kompakte systemkameraer.

Her er Sony blandt de mest profilerede med stadig nye kameraer, og Olympus og Panasonic har et kæmpe forspring på tilbehørssiden med over 60 objektiver at vælge imellem til deres fælles kamerasystem, Micro Four Thirds.

Trods mange innovationer er det ikke rigtig lykkedes Samsung at knække koden, men vi ved, at de kan.

Rene linjer, overskuelig betjening, vejrtætning og høj billedkvalitet fra Samsung. (Foto: Lyd & Billede)
Rene linjer, overskuelig betjening, vejrtætning og høj billedkvalitet fra Samsung. (Foto: Lyd & Billede)

Deres NX300 – et lækkert, kompakt systemkamera – blev kåret til Årets Kamera for to år siden, og derfor er det glædeligt at kunne meddele, at Samsung har ramt en guldåre med det nye NX1, som er et relativt kompakt systemkamera med spejlrefleksdesign rettet mod action-fotografering og fotografer, der har brug for et robust og vejrtætnet værktøj.

Canon EOS 7D Mark II er den nærmeste konkurrent, men NX1 har flere megapixel, omfattende trådløs tilslutning og højere skudtakt. NX1 er simpelthen et af de hurtigste kameraer, vi har testet, og det er et stort spring fremad for Samsung, som endelig har et kamera, Nikon og Canon bør være bekymrede for.

Trådløst fartmonster
Kameraet er bygget op omkring en ny 28 megapixel APS-C billedsensor, det har lynhurtig hybrid autofokus og en skudhastighed på hele 15 billeder i sekundet.

205 fasedetekterende fokuspunkter dækker så meget som 90 procent af billedfladen, og det giver fotografen et bredere fokusfelt samt fokussporing, som er nødvendigt, når skudtakten er så høj.

Læs også: Superhurtigt actionkamera

Billedbufferen kan dog ikke helt følge med EOS 7D II, der ikke stopper før efter 1000 jpeg-eksponeringer. NX1 kan klare næsten 75 jpeg-eksponeringer i træk, før bufferen er fuld, og kameraet stopper.

Det kunne have været et Nikon-kamera, men det er et Samsung-systemkamera med samme type klassisk, forbilledlig betjening. (Foto: Lyd & Billede)
Det kunne have været et Nikon-kamera, men det er et Samsung-systemkamera med samme type klassisk, forbilledlig betjening. (Foto: Lyd & Billede)

Det er dog stadig langt bedre end de fleste systemkameraer, og ingen er i nærheden af skudhastigheden på 15 fps i fuld opløsning med autofokus mellem hvert billede – bortset fra Nikon 1 V3, der klarer 60 fps, men det er et kamera i en helt anden klasse med meget mindre billedsensor og lavere datastrøm.

Samsung-kameraet har fordelen af, at det er spejlløst. Der er ikke noget spejl, som skal vippes væk mellem hvert billede, når man tager billedserier – som der er på EOS 7D II – og fraværet af spejlhus gør kameraet lidt mindre og lettere.

Uden et spejlhus må man ty til elektronisk søger, og Samsung har givet NX1 en af de bedste søgere, vi har set. Den er superhurtig med kun marginal forsinkelse, knivskarp med 2,36 megapixel opløsning, og du kan selv vælge, hvilke informationer du vil se i søgeren.

Kameraet har naturligvis Wi-Fi (802.11ac) til trådløs betjening og overførsel af billeder fra –  ligesom der er mikrofonindgang og hovedtelefonstik samt volumenjustering på mikrofonerne.

Læs hele testen her

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt