Internet-mobbere kan vente fængselstid

New Zealand har netop vedtaget en ny lov, der kan sende særligt slemme internet-mobbere bag tremmer i op til fem år

I takt med de sociale mediers fremmarch er en stor del af mobningen rykket på internettet. New Zealand indfører nu fængselsstraf for internet-mobberne. (Foto: Lee Morley/Flickr)
I takt med de sociale mediers fremmarch er en stor del af mobningen rykket på internettet. New Zealand indfører nu fængselsstraf for internet-mobberne. (Foto: Lee Morley/Flickr)

Vi bruger det efterhånden alle sammen. Internettet. Den fælles portal, der bl.a. tjener som os som platform til kommunikation på tværs af landegrænser og tidszoner.

Men det er langt fra alle, som kan finde ud af at opføre sig ordentligt på internettet.

For også skolegårdens værste mobbere, som man før i tiden kunne slippe for, når man endelig kom hjem fra skole, er hoppet med på internet-bølgen.

Og de tager mobning til et helt nyt niveau på f.eks. de sociale medier, hvor de kan udstille og mobbe deres ofre på nye, skrækkelige måder – 24 timer i døgnet.

Det har man valgt at reagere på i New Zealand. Her har nemlig vedtaget en ny lov, der kriminaliserer internetmobning, skriver tech-hjemmesiden Engadget.com.

Den nye lov forbyder internetbrugere at sende beskeder, der kan virke stødende for modtageren. Det kan f.eks. være racistiske og sexistiske bemærkninger samt nedladende religionskritiske ytringer.

I de enkelte sager vil myndighederne vurdere, hvor stor skaden på offeret er. Hvis personen har lidt psykisk skade på grund af mobningen, kan internet-mobberen risikere op til to års fængsel.

Herudover kan internet-mobberen dømmes til yderligere tre års fængsel, hvis domstolen finder mobberen skyldig i tilskyndelse til selvmord.

Regeringen i New Zealand er på nuværende tidspunkt i gang med at stable en ny organisation på benene, som udelukkende skal arbejde med at mindske den digitale mobning i landet.

Den nye lov møder både kritik og beundring verden over. For selv om ingen er uenige i, at der skal gøres noget ved mobningen på f.eks. de sociale medier, sættes der spørgsmålstegn ved lovens betydning for ytringsfriheden.

Andre er nervøse for, at den nye digitale mobbelov vil kriminalisere helt unge eller børn, der ikke er gamle nok til at se alvoren i deres handlinger.