iPhone SE: Maximobil i miniformat

Anmeldelse: Den billigste iPhone på markedet er en topmodel i retro-forklædning

iPhone SE til forveksling ligner den velkendte 5S, der efterhånden har nogle år på bagen, men indmaden har mere til fælles med 6S. Pris begynder ved 3699 kr. (Foto: PR)
iPhone SE til forveksling ligner den velkendte 5S, der efterhånden har nogle år på bagen, men indmaden har mere til fælles med 6S. Pris begynder ved 3699 kr. (Foto: PR)

 

Mens alverdens Apple-fans holder vejret og venter på iPhone 7, der formentlig lanceres til efteråret, sendte den californiske it-kæmpe denne uge en lille ny på gaden. Det skete uden samme pomp og pragt, der sædvanligvis kendetegner iPhone-premierer.

Baggrunden er, at den lille ny, iPhone SE, til forveksling ligner den velkendte 5S med firetommers skærm, der efterhånden har nogle år på bagen.

Ser man godt efter, er der dog sket minimale justeringer. Kanterne langs fronten er matslebne, hvor de på 5S var blanke, og logoet på bagsiden er ifølge Apple udført i rustfrit stål, hvor det på 5S var i aluminium.

Men bag det bedagede ydre gemmer sig imidlertid råstyrke, der er den aktuelle topmodel 6S værdig.

Ifølge Apple er der ikke færre end 74.000 registrerede app-udviklere herhjemme. (Foto: Imaginechina via AP) Elektronik Syv stærke danske iPhone-apps

SE, der er den p.t. billigste iPhone, har samme A9-chip med 64-bit arkitektur som 6S'eren. Det gør SE mere end dobbelt så hurtig som sit designmæssige ophav, 5S. Også på grafiksiden har SE fået større muskler, så krævende apps som spil afvikles flot flydende.

Lagerpladsen er på 16 eller 64 gigabytes. Hører man til netop spillefuglene, der vil udnytte de stærke grafikkræfter, er der ingen uden om den store version.

Bagsidekameraet på SE er samme 12 megapixel-udgave som hos storebror 6S, og det kan ses. Billeder står forrygende skarpe og med fine hudtoner selv under besværlige lysforhold. Video optages i 4K med mulighed for slowmotion.

Dette er et kvantespring sammenlignet med Apples tidligere firetommers modeller.

Eneste minus på fotofronten er FaceTime-kameraet på forsiden, der af uvisse årsager må nøjes med sølle 1,2 megapixels, hvilket langt fra er nok til de mange storforbrugere af selfies, der må formodes at være i den unge målgruppe, som den prisvenlige smartphone appellerer til.

Et andet sted, hvor SE låner fra forgængerne er skærmen. Den firetommers retina-skærm er identisk med 5S'erens, og man må undvære 6S'erens 3D touch, hvor små genvejsmenuer dukker op på skærmen ved et kraftigt tryk.

Er man vant til at kigge på en iPhone 6 eller 6S, virker SE en anelse dunkel. Man savner lysstyrken.

Tager man de positive briller på, betyder dette til gengæld, at SE kan prale af en flot batterilevetid, da lys til skærmen er en af de største strømslugere. 14 timers tale på 3G-netværket eller 10 dages standby. Dette er på nogle punkter bedre end hos 6S.

Samlet er iPhone SE den bedste firetommers model fra Apple nogen sinde. Og hører man til de, der ikke nødvendigvis mener, at stor størrelse betyder alt, er den lommevenlige mobil et stærkt økonomisk alternativ til de på nogle punkter mere potente topmodeller 6S og 6S plus.

13 kommentarer
Vis kommentarer