Apple efter hård kritik: Derfor fjerner vi jackstikket

iPhone 7 bliver den første Apple-telefon uden det traditionelle stik til hovedtelefoner - men vi gør det for kundernes skyld, siger firmaets chefer nu

- Farvel til jackstikket - vi gør det, fordi vi tør, lød det onsdag aften fra Apple. Foto: Apple
- Farvel til jackstikket - vi gør det, fordi vi tør, lød det onsdag aften fra Apple. Foto: Apple

I iPhone 7 er der - helt som ventet - intet jackstik.

I stedet skal du bruge Lightning-porten, som også er til opladningen, eller en trådløs hovedtelefon.

Sådan beskrev Apple selv deres vandtætte telefon ved præsentationen onsdag - så en hurtig tur i poolen må altså være en mulig situation, hvor telefonen godt kan klare vand. Foto: Apple Keynote Vandtæt iPhone? Nej - du kan IKKE svømme med den

Men skiftet har mødt stor kritik, skriver Mobilsiden.dk. For selv om der følger en adapter med i købet, så du fortsat kan bruge din gamle hovedtelefon, er mange kunder vrede over, at brugeroplevelsen forringe.

Både af adapteren, men også ved at man p.t. ikke kan oplade telefonen, mens man lytter musik eller podcast.

LÆS OGSÅ: Samsung Galaxy Note 7 årsag til brand i bil og hus

Profit eller kundepleje?
Apple er samtidig blevet beskyldt for, at de har 'onde' økonomiske bagtanker.

De ejer hovedtelefongiganten Beats, har selv lanceret en ny, dyr trådløs hovedtelefon kaldet AirPod og tjener samtidig penge, hver gang konkurrenter skal have adgang til Apples særlige lightning-stik.

LÆS OGSÅ: Apple vil ikke afsløre salgstal

Apple: En mere moderne løsning
Men Apples chefer afviser nu kritikken. Målet har nemlig været at forbedre telefonen, så den bliver mere moderne, siger de.

Stikket er således primært forsvundet for at skabe mere plads til de nye kameraer i iPhone 7 og iPhone 7 Plus:

- Og ærligt talt, når der er en bedre, moderne løsning tilgængelig, er det skørt at beholde stikket, lyder det fra vicepræsident i Apple, Greg Joswial.


Forstå hele Apples event på blot 107 sekunder Video: Apple

Keynote Er den pengene værd: Her er eksperternes dom over iPhone 7

Plads til større batteri
En sidegevinst har ifølge Apple været, at uden jackstik kan batteriet i begge modeller bliver større.

I iPhone 7 er batteriet således 14 procent større, da kapaciteten er steget fra 1715 mAh i iPhone 6s til omkring 1955 mAh i iPhone 7.

Dermed har Apple presset to timers ekstra ud af telefonen uden at gøre den større eller tykkere. Det samme gør sig gældende for Plus-modellen.


Her er Apples nye trådløse hovedtelefoner, AirPods, som firmaet gerne vil sælge til køberne af den nye iPhone 7. Video: Apple

LÆS OGSÅ: Apple sænker priserne på en stribe iPads

Chef: Paranoide teorier
Heller ikke udsigten for, at Apple tjener flere penge på deres telefoner - via licenspenge fra andre firmaer for at bruge lightning-stikket - har noget med beslutningen at gøre, lover firmaets ledelse:

- Forestillingen om, at der er et eller andet skjult motiv bag dette træk, eller at det vil indlede en form for indholdsstyring, er ganske enkelt ikke sand.

- Vi fjerner jackstikket, fordi vi har udviklet en bedre måde at levere lyd på. Det har intet at gøre med indholdsstyring eller DRM – det er ren, paranoid konspirationsteori, udtaler han til Buzzfeed.

LÆS OGSÅ: Apple sender udskældt iPhone-model på tidlig pension

230 kommentarer
Vis kommentarer