Er den pengene værd: Her er eksperternes dom over iPhone 7

iPhone 7 og 7 Plus er et stort skridt frem for Apple, der gør telefonerne vandtætte med bedre hukommelse og stærkere kameraer

Sådan præsenterer Apple selv den nye iPhone 7. Video: Apple

Samtlige rygter passede, da Apple onsdag aften lancerede nye iPhones.

Men selv om dedikerede fans allerede vidste, at de nye telefoner betød et farvel til hovedtelefon-stikket, bedre kameraer, mere hukommelse og et let ændret design, blev skepsis hurtigt vendt til positive kommentarer:

- De to nye iPhones er nok en af de største lanceringer, vi har set fra Apple i lang tid, siger chefredaktøren på MereMobil.dk, John G. Pedersen, til Ekstra Bladet.

- Man vil tydeligt kunne se og mærke, at man køber sig en ny iPhone. Og det vil folk jo gerne kunne vise, at de har fået.

Ny iPhone 7 i aften - men hvad skal den kunne?

Farvel hovedtelefonstik - goddag lyd via stikket til opladning. Foto: Apple
Farvel hovedtelefonstik - goddag lyd via stikket til opladning. Foto: Apple

Og fjernelsen af hovedtelefonstikket er kun en fordel, mener han:

- Der er gjort nogle nye ting omkring designet, som er megafedt. Jeg noterer mig med stor glæde, at de har fjernet det gamle hovedtelefon-stik. Det var også på tiden.

SPECS: Se alt hvad Phone 7 kan

- Også super at Apple lægger en adapter med i salgspakken, fordi så tager de toppen af kritikken fra dem, der vil bruge deres gamle hovedtelefoner.

Opgradere eller ej?

Du har en telefon mindre end iPhone 6 eller iPhone SE: Du skal købe en iPhone 7 næste gang.

Du har en iPhone 6 eller iPhone SE: 6’eren og SE’eren er nu nederste del af hierarkiet hos Apple. Alt andet herunder er røget ud, men dine telefoner er fortsat gode, så længe de virker – hold fast i dem! Næste køb bliver en iPhone 7. Du skal springe S6 og S6 Plus over.

Du har en iPhone 6S/6S Plus: Gå ikke i panik, da de kan holde lang tid endnu.


Forstå hele Apples event på blot 107 sekunder Video: Apple

Farvel til vigtigt stik: Her er den nye iPhone 7

Vandtæt
Også chefredaktøren på tech-mediet Mobil.nu, Steen Jørgensen, sender roser mod Apple efter lanceringen af de to nye topmodeller:

- Det er dejligt at se, at telefonen bliver vandtæt. Og at hukommelsen i den mindste størrelse nu fordobles fra 16 til 32 gigabyte.

- Skal man så opgradere?

- Altså, efterhånden er iPhone 6 ved at være noget forældet. Både når det gælder den indbyggede teknologi som 3D Touch og nu også kameraerne.

- Så i springet fra for eksempel iPhone 6 til 7 vil man opleve en noget større forskel. Her kan man godt forsvare en opgradering, mener Steen Jørgensen.

Det skal du vide om de nye iPhones

Der kommer to nye iPhones: 7 og 7 Plus.

Telefonerne fås i fem farver, nemlig jetblack, guld, sølv, rosegold og normal sort.

De er 'vandtætte' ned til en meters dybde i 30 minutter.

Hovedtelefon-stikket er væk – lyd skal høres trådløst eller via stikket til opladning (lightning-stikket, red.).

Der er forbedrede højttalere i telefonerne – nu i stereo.

Også kameraerne er opgraderet – mest i Plus-modellen, der har 2 x 12 megapixel-kameraer indbygget.

Batteriet er mindst en time bedre end forgængerne.

De nye hukommelser for iPhone 7/7Plus er 32, 128 og 256 GB.

iPhone 7 koster fra 5799 kroner – iPhone 7 Plus fra 6899 kroner.

Forudbestilling kan ske fra i morgen – og salget begynder 16. september.

- Den bedste telefon vi nogensinde har lavet, forsikrede Tim Cook fra scenen. Foto: Apple
- Den bedste telefon vi nogensinde har lavet, forsikrede Tim Cook fra scenen. Foto: Apple

Nedtælling til ny iPhone: Farvel til stik - goddag til mere hukommelse

Her kan du godt vente
Har du derimod allerede den seneste model, iPhone 6S eller 6S Plus, er en opgradering knap så relevant:

- Hvis du har en velfungerende iPhone, man er glad for, er der absolut ingen grund til at opgradere, lyder rådet fra John G. Pedersen.

- Du kan jo ikke finde et rationelt argument for, at du skal skifte en 11 måneder gammel telefon, der virker, ud. Og slet ikke til en pris på mellem 6000 og 8500 kroner.

Bedre kamera
Også Steen Jørgensen anbefaler, at man overvejer grundigt, om en opgradering nu er relevant. Især hvis du har en nyere telefon:

- Jeg ville gå efter Plus-versionen på grund af kameraet, der ser ud til at være virkeligt godt.

- Der er selvfølgelig andre mobilmærker, der kan meget af de samme ting. For eksempel at lave en ekstremt sløret baggrund og arbejde bedre med skarpheden i billedet. Men alle iPhone-brugere vil gerne have det bedste kamera, så det kan være en god opgradering.

- Hvis det handler om, at du vil have en vandtæt telefon, kan man jo købe et cover, hvis du gerne vil vente til den næste version.

- Det er mange penge at opgradere bare for at få en telefon, der er vandtæt.


Se her hvordan de nye AirPods fungerer. Video: Apple

Apple: Du skal lytte til trådløs lyd

Som ventet slog Apple i aftes hovedtelefon-stikket ihjel på de nye iPhones. I stedet skal lyden fremover komme to steder fra: Enten fra det stik, der allerede i dag bruges til at oplade en iPhone fra, eller fra en trådløs hovedtelefon.

Og det amerikanske firma håber, at du vælger trådløst. Det gør det nemlig muligt både at lytte til musik og oplade telefonen. Med en ledning til hovedtelefonen kan du nemlig først oplade, når du er færdig med lytteriet.

Som en særlig ’sukkerknald’ har Apple udviklet en helt ny trådløs hovedtelefon kaldet AirPods. De er bygget til at passe særligt godt til de nye iPhones, men følger desværre ikke med i kassen. Hovedtelefonerne har fem timers spilletid og et medfølgende etui, hvor de kan oplades trådløst. Der er strøm nok i etuiet til 24 timers lytning.

Prisen for et sæt AirPods er 1379 kroner. Hvis du stadig vil bruge dine gamle hovedtelefoner, følger der gratis en adapter med iPhone 7. Du får også en gratis ledningsmikrofon med det nye stik med i købet.