Klar til angreb på dankortet: Danmark er først med ny betalingsmåde

Mobilepay er klar til smartphone-angreb på Nets og dankortet. Metoden er bluetooth

Fremover bliver det ifølge Mobilepay muligt at betale med sin app i butikkerne med låst skærm. Foto: Dansk Supermarked
Fremover bliver det ifølge Mobilepay muligt at betale med sin app i butikkerne med låst skærm. Foto: Dansk Supermarked

Først var der kontanter. Så kom checkhæftet, og fra midten af 1980'erne har kreditkortet været danskernes foretrukne, når et alternativ til netop mønter og pengesedler skulle fiskes op fra tegnebogen i butikkerne.

I mere end 30 år har dankortet og Nets haft så godt tag i markedet, at det har holdt sig på toppen. Men i 2017 er Danske Bank og Mobilepay klar til et angreb på markedsandele, så man kan gøre indhug i de 1,2 milliarder transaktioner, som dankortet årligt lægger navn til.

Det skriver Børsen.

Mobilepay er nemlig ved at gøre den sidste del af forbedringen af sin app til smartphones færdig. Og med udgangen af sidste halvår af 2017 er det meningen, at danske smartphonebrugere kan betale med smartphonen, selv om den er låst. Det vil de kunne gøre - som de første i verden - blot ved at sætte mobiltelefonen hen til en betalingsterminal i butikker som Dagrofa, Rema 1000 og Matas, som i første omgang kommer med i projektet.

- Vi tror, at den nye måde at betale på bliver ret banebrydende, siger chef for Mobilepay, Mark Wraa-Hansen, til Børsen.

'Vi knækker koden'
Initiativet skal i første omgang få tag i skandinaverne. Men ifølge Wraa-Hansen lader det til, at Danske Bank kan være blandt de allerførste i verden til at udvikle den nye teknologi, så den kan bruges på tværs af alle typer smartphones.

- Vi tror på, at vi er de første til at knække koden til den nye teknologi, siger Wraa-Hansen videre.

Mobilepay har indgået aftale med Verifone om at levere betalingsterminaler til butikkerne. Meningen er, at smartphonebrugere kan bruge mobiltelefonen på helt samme måde som det kontaktløse dankort. Altså at man fører telefonen hen foran betalingsterminalen, som registrerer betaling på op til et par hundrede kroner helt automatisk og uden brug af kode.

Det kommer til at ske med telefonens bluetoothforbindelse.

Alle typer telefoner
Mobilepay har 3,3 millioner brugere i Skandinavien og 38.600 erhvervskunder. Antallet af mobilepaybetalinger er ifølge Børsen 30-doblet på fire år og nåede 120 millioner i tredje kvartal 2016.

Også Nets har planer om at lægge danskernes 5,8 millioner dankort i smartphones i løbet af 2017, men modsat Mobilepay kan Nets alene tilbyde løsningen til Androidtelefoner og ikke til Iphones, fortæller direktør for Verifone, Chris Lund-Hansen, til Børsen.

- Det kan lade sig gøre at betale med låst skærm med bluetooth-teknologien. Det betyder, at du kan betale på den her måde med alle typer telefoner, siger han.

Også Apple kan gøre det samme med sin pendant til Mobilepay, der hedder Apple Pay, men den fungerer af gode grunde alene på en Iphone.

143 kommentarer
Vis kommentarer