Lad ikke Windows 10 snage i dit privatliv

Her er syv enkle tips til at få Windows 10 til at passe til netop dine behov

Ændrer du ikke på standardindstillingerne kigger Windows 10 med i dit privatliv. (Foto: Colourbox)
Ændrer du ikke på standardindstillingerne kigger Windows 10 med i dit privatliv. (Foto: Colourbox)

Windows 10 har kun været udgivet i få dage, men styresystemet kører allerede på mere end 70 millioner computere globalt.

Standardindstillingerne i systemet er dog blevet kritiseret for at gå for tæt på folks privatliv. Derfor har Antivirusproducenten, Bitdefender, lavet en vejledning til, hvordan man som privatbruger kan ændre indstillingerne, så de passer til egne behov.

– Windows 10 får i gennemsnit ca. 11 millioner nye brugere om dagen, og det er ganske forståeligt. Udover at det er gratis, er mange af de gamle og efterspurgte funktioner som f.eks. startmenu tilbage, og vigtigst af alt, bliver det konstant opdateret med nye funktioner, siger Bo Skeel fra Bitdefender og tilføjer:

– Men standardindstillingerne er blevet kritiseret for at gå for tæt på folks privatliv, og derfor har vi i Bitdefender udarbejdet følgende vejledning med 7 nemme råd, der tillader indstillinger tilpasset ens eget behov og præferencer.

Far får tatoveret datters høreimplantat

1. Vælg 'Custom Installation' (brugerdefineret installation) ved installering
Du er sikkert ivrig efter at komme i gang med det nye styresystem, så 'Express Settings' (hurtige indstillinger) ser sikkert fristende ud.

Men vælger du denne tilgang, tillader du, at Windows 10 deler dine e-mails, kontakter, kalenderoplysninger, bopæl samt reklame-ID med Microsoft og partnere. Ved at vælge 'Custom Installation' kan du selv vælge, hvad du vil dele.

 

2. Overvej hvordan Cortana påvirker dine personlige indstillinger
Cortana er for Windows 10, hvad Google Now og Siri er for Android og iOS.

Her får du brug for adapter på rejsen

Denne personlige assistent bruger maskinlæringsteknikker til at hjælpe dig, men den dykker også dybt ned i dine personlige informationer for at kunne gøre det. Hvis du ikke ønsker en digital assistent til at gå igennem dine e-mails, kontakter eller anden personlig information, så deaktivér Cortana så snart installationen er færdig.

 

Du kan deaktivere Cortana ved at gå ind i indstillinger: Settings -> Privacy -> Speech, Inking & typing. Derefter trykker du på 'Stop getting to know me'-knappen.

Fremtidens bil måler din hjerneaktivitet

3. Tilpas rapporteringsværktøjerne i Feedback & Diagnostics-menuen
Windows 10 sender indimellem diagnosticeringsdata, f.eks. fejlrapporter, til Microsoft. Disse rapporter indeholder ofte informationer, der kan være med til at identificere din person.

Det er desværre ikke muligt helt at forhindre systemet i at sende diagnosticerings- og brugsdata, men du kan dog sætte indstillingen til 'Basic' (grundlæggende) og minimere mængden af data, der bliver sendt.

 

Dette kan gøres via indstillingerne: Start -> Settings -> Privacy -> Feedback & Diagnostics. Sæt 'Diagnostic and usage data' til 'Basic'.

4 Brug en lokal konto
Windows 10 er et cloud-baseret styresystem, og det er en af hovedårsagerne til, at du bliver bedt om at logge ind med en Microsoft konto (tidligere kendt som Live ID).

Dette ville synkronisere visse dele af din profils data med Microsofts cloud. Selvom denne synkronisering har sine fordele (fx hjælper den dig med at overføre din profil fra én enhed til en anden på ingen tid), lægger den også fundamentet for den omstridte Wi-Fi Sense-funktion.

Wi-Fi Sense kan hjælpe dig med at dele dit trådløse netværk med kontakter på Skype eller venner fra Facebook. Dette gøres dog ikke automatisk, man skal selv indstille, hvem man deler sit trådløse netværk med. 

For at starte med en lokal konto, er det nødvendigt, at du ikke er forbundet til internettet, når du installerer Windows 10. Hvis du glemmer at slukke for internettet, så gå tilbage til da du blev bedt om at lave en Microsoft-konto, hiv internetstikket ud eller sluk for det trådløse netværk. Klik derefter på 'Next'.

5 Beskyt dine kontooplysninger
Windows 10 tillader programmer at dele nogle af dine private data, såsom dit kontobillede, navn eller anden kontooplysning, med tredjepartsprogrammer. Hvis du synes det er for meget, kan du deaktivere dette ved at følge disse trin: Start -> Settings -> Privacy -> Account Info. Herinde klikker du 'Off'.

 

Og da du nu alligevel er i gang, hvorfor så ikke tilpasse samtlige personlige indstillinger? 

6 Finjustér hvordan Windows-opdateringer skal deles gennem peer-to-peer (fildeling)Windows 10 introducerer en helt ny måde at få opdateringer downloadet og installeret på. Førhen måtte brugerne få deres opdateringer direkte fra en Microsoft-server i nærheden, men Windows 10 bruger en peer-to-peer-service, svarende til Bit-torrent, til at levere opdateringer.

Det betyder, at så snart opdateringerne er på din computer, kan du vælge at dele dem med andre computere inden eller uden for dit hjemmenetværk. Dette hjælper Microsoft med at mindske trafikken på serveren, men kan måske blive en udgift for dig, hvis du har en internetforbindelse efter forbrug.

Som udgangspunkt deles Windows opdateringer med alle, men du kan tilpasse indstillingerne, så opdateringerne kun deles med dit hjemmenetværk eller med ingen overhovedet.

 

Dette gøres ved at navigere frem til indstillingerne: Settings -> Update and Security -> Windows Update panel. Klik på hyperlinket 'Advanced Options' og derefter på 'Choose How Updates Are Delivered'. Du kan nu vælge at deaktivere peer-to-peer.

7 Beskyttelse mod malware
Efter at have indstillet dit nye operativsystem, kan du overveje at installere et antivirus-program, der er kompatibelt med Windows 10.

Under installationen fjerner Windows 10 automatisk dit gamle antivirus-program. Bitdefenders produktudvalg kan downloades her.