Li-Fi er 100 gange hurtigere end Wi-Fi - sådan virker det

Vores elskede Wi-Fi har fået en konkurrent i form af 'Li-Fi', der kan overføre data ved hjælp af LED-lys med en hastighed på op til svimlende 224 Gbit/s

Li-Fi i er stand til at levere meget hurtigere hastigheder, end det er fysisk muligt for et Wi-Fi. Men det vil kræve en større omstilling, hvis en Li-Fi forbindelse skal blive allemandseje. (Foto: Jan Vantomme/Flickr)
Li-Fi i er stand til at levere meget hurtigere hastigheder, end det er fysisk muligt for et Wi-Fi. Men det vil kræve en større omstilling, hvis en Li-Fi forbindelse skal blive allemandseje. (Foto: Jan Vantomme/Flickr)

Der var engang for få år siden, hvor man kunne prale af at have en hurtig internetforbindelse, hvis den lød på 1-2 Mb/s.

I dag vil mange af os betegne sådan en internetforbindelse, som en noget sløv en af slagsen.

Verdenskendt virksomhed: Computerspil skal finde de bedste medarbejdere

Flere leverandører er nemlig begyndt at tilbyde såkaldte 'Gigabit-linjer', hvor download-hastigheden når helt op på 1000 Mb/s, svarende til 1 Gbit/s.

En så hurtig hastighed lyder for de flestes vedkommende noget overdrevet, men den fremstår faktisk næsten langsom i forhold til en ny teknologi – det såkaldte Li-Fi, som har nået hastigheder på op til 224.000 Mb/s i laboratoriet.

Det skriver BBC.com.

Li-Fi er i modsætning til Wi-Fi ikke baseret på radiobølger, det er nemlig lysbølger fra LED-lys, der overfører data. Princippet er det samme, som når man benytter en fjernbetjening med infrarødt lys til sit tv. Med LED-lys er det bare muligt at transportere langt større datamængder pr. sekund trådløst.

Mozilla dropper Google: Slut med søgemaskine-monopol

Vægge stopper bølgerne
En af de største udfordringer ved den nye teknologi er, at lys – og dermed signalet – ikke kan bevæge sig gennem vægge, som radiobølgerne fra Wi-Fi kan det.

Derfor vil et velfungerende Li-Fi kræve noget af en omstilling, før vi vil opleve samme tilgængelig, som det er tilfældet med Wi-Fi spots lige nu.

LED-lysene vil være nødt til at blive placeret i en streng orden, så den ene pære kan videregive information til den næste og så videre.

Apple køber Star Wars animationsselskab

Det lyder umiddelbart som en større opgave, men Li-Fi-tilhængerne mener ikke, at det vil være nogen stor udfordring.

Forbrugere verden over er nemlig allerede begyndt at installere LED-lys alle vegne, og disse kan potentielt bruges som trådløse Li-Fi spots.

Virksomheden Velminni er en af de få selskaber, der har kastet sig ud i at flytte Li-Fi ud af laboratoriet og ind i kontormiljøer – de tester Li-Fi-teknologien i praksis.

Direktøren fra Velminni, Deepak Solanki, mener, at Li-Fi kan være i hænderne på den almene forbruger allerede om tre til fire år.