25 kroner? Stor mystik omkring verdens billigste smartphone

25 kroner for en smartphone lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det måske også

Sådan blev 'Freedom 251' præsenteret 17. februar. (Foto: Screendump)
Sådan blev 'Freedom 251' præsenteret 17. februar. (Foto: Screendump)

Der er foreløbigt ikke meget, som tyder på, at den meget omtalte mobiltelefon 'Freedom 251' er, hvad den udgiver sig for at være.

17. februar annoncerede det indisk firma 'Ringing Bells', at man nu havde verdens billigste smartphone til salg. Telefonen kan foreløbigt kun købes i Indien, hvor prisen er cirka, hvad der svarer til, 25 kroner uden abonnement eller nogen form for binding. Der medfølger et års garanti, og telefonens specifikationer lyder attraktive i forhold til prisen.

To højtstående indiske politikere deltog i 'Ringing Bells' stort opslåede annoncering, Murli Manohar Joshi og Omprakash Sakhlecha, hvor man også pralede med, at der var tale om en indisk produceret mobiltelefon.

Under annonceringen så hjemmesiden Freedom251.com sådan her ud. (Foto: Screendump)
Under annonceringen så hjemmesiden Freedom251.com sådan her ud. (Foto: Screendump)

Taknemmelig over tillid
Nyheden om det sensationelt billige vidunder spredte sig lynhurtigt hos alverdens medier, inklusive danske Version2 og Børsen. I mellemtiden kunne man kaste et blik på 'Freedom 251' på mobiltelefonens hjemmeside.

Der gik dog ikke mere end et døgn, før mobiltelefonen på mystisk vis skiftede fuldstændig udseende på hjemmesiden, der samtidigt blev opdateret med en besked fra producenten:

- Vi er ydmyge og taknemmelige over jeres overvældende tilbagemeldinger og tillid.

Samtidigt gjorde firmaet opmærksom på, at man på grund at den overvældende opmærksomhed ikke kan bestille nye 'Freedom 251'-telefoner i øjeblikket.

Men mystikken stopper ikke her.

Dagen efter annonceringen, 18. februar, skiftede telefonen pludselig udseende. (Foto: Screendump)
Dagen efter annonceringen, 18. februar, skiftede telefonen pludselig udseende. (Foto: Screendump)
 

Lugter af mere end kvajeblæk
Flere indiske mobil-testere har fået fingre i 'Freedom 251' og den ligner på ingen måde den mobiltelefon, som 'Ringing Bells' i første omgang lancerede på sin hjemmeside.

I stedet har testerne fået tilsendt smartphones produceret af den kinesiske teknologi-gigant Adcom, som har fået overstreget sit logo med kvajeblæk, skriver flere medier, som har fået fingre i et eksemplar.

Det er ifølge Ars Technica ikke usædvanligt, at man 're-brander' mobiltelefoner, men der er flere ting ud over kvajeblækken, som lugter i dette tilfælde.

For det første annoncerede firmaet, at det var en indisk produceret mobiltelefon.

For det andet er softwaren i telefonen en afart af Googles populære Android, men alle ikonerne på telefonen ligner til forveksling dem, som man finder på Apples populære Iphone. Det minder altså om priratkopiering.

Og for det tredje koster den Adcom-telefon, som 'Freedom 251' ligner til forveksling, cirka 14 gange så meget som 'Freedom 251'.

Ingen kommentarer
Kinesiske Adcom siger til et af Indiens største engelsksprogede medier, Hindustan Times, at man intet kender til 'Freedom 251'.

- Vi havde ingen ide om, at vores varemærke er blevet brugt på 'Freedom 251', lyder det fra firmaets marketingsdirektør, Deepanjali Arora.

- Det må vi se nærmere på, siger han.

Producenten bag telefonen, 'Ringing Bells', siger til Hindustan Times, at man ikke ønsker at udtale sig.

Den indiske parlamentariker, Kirit Somaiya, skriver på sin Twitter, at han har bedt den indiske kommunikations- og it-minister i New Delhi om at undersøge sagen.