Anmeldelse af iPhone 7: Ikke en nyhed der er Apple værdig

Du betaler dyrt for en ny telefon, men køber i stedet en lettere tunet udgave af gammel iPhone

Vandtæt? Vandafvisende? Nej - du skal ikke tro på markedsføringen af iPhone 7. For garantien ender i samme pøl, som du smider din telefon i - Apple vil nemlig intet erstatte, selv hvis du bruger telefonen, som den bliver markedsført. Foto: AP
Vandtæt? Vandafvisende? Nej - du skal ikke tro på markedsføringen af iPhone 7. For garantien ender i samme pøl, som du smider din telefon i - Apple vil nemlig intet erstatte, selv hvis du bruger telefonen, som den bliver markedsført. Foto: AP

iPhone 7 (256 GB): Samme design og idé som iPhone 6S, mangler hovedtelefonstik, let opdateret design, bedre processor og kameraer end forgængeren, opdateret display, stereohøjttalere (en slags). Vejledende pris: 6699 kroner.

Hvis man skal måle Apples lancering af iPhone 7 forleden, er oplevelsen af telefonen i virkeligheden som et lyn uden tordenskrald: man tæller og tæller - men braget kommer aldrig.

Netop sådan er iPhone 7. Telefonen er på ingen måder et brag af en nyhed, men lige så meget et lyn som de tidligere modeller: hurtig, tager fine billeder og er bare...en iPhone.

Og deri ligger problemet. Apple sælger nemlig iPhone 7 som et fremskridt - den bedste iPhone nogensinde.

Men et lyn er altså bare et lyn. Og et manglende Apple-brag det samme.

Alvorlig kritik af iPhone 7: Batteriet holder ikke strøm

Lancering fyldt med fejl

Apple kunne ved lanceringen af iPhone 7 glæde sig over andre ulykke. Samsungs nyeste topmodel, Note 7, eksploderer bogstaveligt talt mellem fingrene på kunderne.

Det gør iPhone 7 trods alt ikke, men alligevel har lanceringen været fyldt med fejl: iOS 10 smadrede ældre iPhones, hovedtelefonstikket via lightning svigtede på den nye 7'er, batteriet holder ikke strøm, man kan høre en summende lyd fra vidunderet, der også har problemer med opkaldskvaliteten og en lang række andre børnesygdomme.

Den lancering er ikke en topmodel fra Apple værdig. Også fordi nogle af fejlene er så banale, at en luksusproducent - født i Steve Jobs fejlfri hjerne - burde skamme sig. Det er en ommmer!

Fed forretning for Apple: Så lidt koster en iPhone 7 at bygge

Softwaren er knudret

iOS 10 er den knudrede storebror, der skal drive iPhone 7 frem. Softwaren virker - trods lang betatest - ufærdig.

Jeg har aldrig skulle genstarte en telefon, så mange gange som det er sket med iPhone 7: kameraet svigter pludselig. Telefonen fryser fast i en menu. Man kan ikke skifte rundt mellem programmer.

Grafisk og funktionelt er iOS 10 heller ikke noget imponerende fremskridt for Apple. Vi er ikke på niveau med skandalen ved lanceringen af Apple Maps, men det er ikke kønt - og en knudret software har kun gjort lanceringen af iPhone 7 værre.

Skørt tip: Sådan sætter du almindelige hovedtelefoner i iPhone 7

Hurtigste iPhone nogensinde

Der er flere punkter, hvor Apple skal have ros, fx hurtigheden. iPhone 7 er en lynhurtig mobil, der - hvis softwaren ellers fungerer - bider sig igennem hjemmesider, billeder, videoer og andet, som kræver kraft og muskler.

Endnu en fejl i iPhone 7: Generes af mystisk lyd

Kameraerne er godkendte

På et andet område - kameraerne - er der i iPhone 7 klare forbedringer i forhold til forgængerne. Apple ved, hvordan man skruer en mobiltelefon sammen, der erstatter lommekameraet.

Den del af telefonen er kun blevet bedre med 7'eren!

Giver problemer til vinter: iPhone 7 fejler hvis du bruger handsker

Det store hovedtelefon-svigt

Og så til en klar svaghed i iPhone 7: hovedtelefonstikket, der ikke længere findes.

Erstatningen hedder lightning stikket på den medfølgende hovedtelefon eller Bluetooth. I begge tilfælde er løsningen halvhjertet. Telefonen bliver mere klodset og sværere at oplade med lightningstikket frem for det normale hovedtelefonstik.

Bluetooth og iPhone 7 har jeg skrevet et helt tema om - og det er ikke flatterende for Apples såkaldte 'modige' valg. Det trækker heller ikke op, at kunderne får lige nøjagtig ingen forbedringer i lydkvaliteten ved at gå fra hovedtelefonstikket til lightning.

Vi får kun bøvlet - og Apple kan sælge nogle flere licenser til det stik, de ejer. Og endnu flere hovedtelefoner fra datterselskabet Beats.

Stor guide: 10 ting du skal vide om Apples nye mobil-software

Designet er gammeldags

Den ligner en iPhone 6S - og det er vist også meningen. Kosmetisk er der leget lidt med farverne og en smule med designet, men ikke mere end det.

I kort form: du køber et gammelt design, hvis du køber en iPhone 7.

Her dumper ny iPhone: Gør musik og lyd til noget bøvl

Batteriet er dumpet

Kan man kalde en mobil en nyhed, hvis det går tilbage på batteritiden og evnen til at lade op?

Nej, mener Guardians anmelder. Og nej, mener jeg.

iPhone 7 er batterimæssigt en skuffelse, der ikke holder til en dags arbejde. Og som kun er blevet sværere at lade op, fordi du skal vælge mellem at lytte eller lade, når du som de fleste bruger en ledningshovedtelefon.

Koks hos Apple: iPhones slettes under opdatering

Hjemmeknappen er noget rod

'Se vores nye hjemmeknap til fingeraftryk: den er hurtig, smart og ryster, som aldrig før.'

Ja, det kan måske godt være, Apple. Men I har også ændret både funktionen og softwaren bag knappen, så der nu altid skal en finger på den - også hvis vi ikke gider bruger fingeraftryk til at låse med.

Og modsat tidligere går det altså langsommere med den nye knap, hvis du ikke bruger fingeraftryklæseren, men låser op med en kode. Glem også alt om at bruge handsker eller taste på telefonen igennem et etui under fitness - for så virker knappen ikke.

iPhone-reklame snyder dig: Gør du det her ender din garanti i poolen

Vandtæthed uden garanti

Kan man næsten håne sine kunder mere, end Apple gjorde ved lanceringen af iPhone 7: vi markedsfører os med en mand, der falder i en pool. Vores telefon er jo 'vandtæt'.

Men i det med småt løber Apple fra markedsføringen - for hvis din telefon alligevel får en vandskade trods vores 'vandtæthed', er løftet intet værd. Der er nemlig ingen garanti, selv når du bruger telefonen, som Apple siger, at den kan bruges.

Selvfølgelig kan de fleste godt læse mellem linjerne - men enten er en telefon vandtæt med de betingelser, der nu følger med klassificeringen. Eller også er den ikke.

I min hverdag er iPhone 7 hverken vandtæt eller vandafvisende. Sådan bør du også betragte telefonen.

Ny iPhone 7: Pas på hvis du køber denne farve

Dommen: Blot to stjerner værd

På nuværende tidspunkt er flere læsere for længst stået af i vrede. Mange brugere er jo glade for deres iPhones - og flere tusinde har købt en iPhone 7, som jeg nu sabler over ved rødderne.

Og ja - det er rigtigt: moderne iPhones er på mange områder fremragende telefoner. Denne anmeldelse handler bare om nyheden iPhone 7, der retfærdigvis skal måles op imod forgængeren, iPhone 6S.

Her er dommen klar: der er så mange fodfejl i lanceringen og så få fordele ved at købe en iPhone 7, at karakteren ikke kan blive til mere end to stjerner.

Tre stjerner ville nemlig være en anbefaling af at købe - og det råd kan jeg ikke give. En enkelt stjerne ville derimod være en advarsel mod at købe - og her er vi ikke.

Apples kunder er loyale og købestærke. Men den loyalitet lever Apple ikke op til med iPhone 7.

Og når Apple ikke kan finde ud af at vente med at præsentere en ny telefon, til den faktisk er en nyhed, så lad os kunder tage valget for dem: vent roligt med at købe til næste iPhone-lancering i 2017. Måske venter der faktisk noget ægte nyt der!

Apple efter hård kritik: Derfor fjerner vi jackstikket

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?