Apple ramt af batteriskandale: iPhone er født med indbygget fejl

Nødtvungen erkender Apple nu, hvorfor batteriet bryder ned i en af firmaets nyere iPhones - se her hvordan du tjekker din model

Du skal selv finde beskeden her fra Apple på firmaets kinesiske hjemmeside. I Danmark er firmaet derimod helt fraværende med den samme besked til sine iPhone-kunder . Skærmdump
Du skal selv finde beskeden her fra Apple på firmaets kinesiske hjemmeside. I Danmark er firmaet derimod helt fraværende med den samme besked til sine iPhone-kunder . Skærmdump

SENESTE: Nu har Apple nye forklaringer på problemet - flere kan være ramt

At trække hele sandheden ud af Apple kan være som at sælge sand i Sahara.

Det mærker en række iPhone-ejere nu, efter det amerikanske firma i månedsvis har undveget at komme med en brugbar forklaring på, hvorfor deres iPhone 6S spontant bryder ned.

Batteriet stopper simpelthen med at virke. Og selv om Apple forleden satte et udbytningsprogram i gang, har firmaet vanen tro ikke ruttet med at dele fakta.

Slukker din iPhone pludselig? Her er den syge forklaring

Del af batteriet svigter
Men nu har Apple lagt en erklæring ud på sin kinesiske hjemmeside.

I den kan man pludselig læse ret detaljeret - også i en engelsk udgave - hvorfor batteriet i de kostbare telefoner svigter. De er ganske enkelt født med en indbygget fejl, forklarer Apple:

'En del af batteriet har under produktionen været udsat for ambient air (en kombination af nitrogen og ilt, red.) i for lang tid, før den blev sat ind i batteriet.'

'Batterierne nedbrydes derfor hurtigere end normalt og får telefonen til uventet at stoppe.'

iPhone 6S: Sådan tjekker du selv

Er din iPhone 6S ramt?

Det kan du tjekke ved at se på telefonens serienummer, hvor det 4. og 5. ciffer skal indeholde en af følgende kombinationer: Q3, Q4, Q5, Q6, Q7, Q8, Q9, QC, QD, QF, QG, QH eller QJ.

Apple har ligeledes oprettet en hjemmeside, hvor du kan indtaste telefonens serienummer.

Hvis enheden er på listen, får du gratis et nyt batteri sat i, lover Apple.

Vil gøre Kina glade: Facebook bygger våben til censur

Påstand: Kun få er ramt
Apple understreger i sin besked, at der ikke findes et sikkerhedsproblem som det, der tidligere har ramt Samsungs Galaxy Note 7 og fik telefonen til spontant at bryde i brand.

Apple påstår ligeledes, at det kun er et begrænset antal forbrugere, som er ramt. Og at det alene er iPhone 6S-kunder, der skal bekymre sig:

'iPhone er bygget til at lukke ned under særlige betingelser som for eksempel ekstrem kulde.'

'Det kan virke uventet for kunderne, men sker for at beskytte telefonen mod for lave strømstyrker.'

Apple mener i øvrigt ikke, at der findes andre forklaringer end hardwarefejl og afviser dermed tidligere rapporter om, at softwaren i iOS 10.1.1. får brugernes batteriet til at bryde ned.

Du skal aldrig finde dig i bortforklaringer

Selv om Apple nu siger, at det alene er få iPhone 6S, der er ramt, har Ekstra Bladet den seneste tid modtaget tip om, at også andre modeller har problemet.

Og Apple har naturligvis ansvaret for at løse fejlen på deres produkter uanset model. Hvis din telefon er under reklamationsret, skal du derfor opsøge sælgeren af telefonen og forlange en løsning nu. Også selv om ikke er en iPhone 6S.

Hvis din iPhone efter klagen fortsat svigter, bør du kræve at få en helt ny telefon (ikke en brugt, red.), eller at handlen går tilbage. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det dig, der bestemmer, om du vil have en ny, eller der skal forsøges en reparation:

- Du kan derfor godt kræve ombytning i første omgang.

- Men hvis sælgeren kan dokumentere, at det uforholdsmæssigt er meget dyrere at ombytte til et nyt produkt, kan man lave en reparation, siger Tina Dhanda Kalsi, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, om retstilstanden på området.

I næste uge afgøres det i øvrigt, om Apple kan fortsætte med at udlevere brugte iPhones som erstatningstelefoner. Det sker, når retten i Glostrup afgør den sag, som firmaet har anlagt mod en dansk iPhone-kunde.

Alvorlig fejl: Denne video smadrer din iPhone

Ingen info i Danmark
Apple har ikke ønsket at kommenteret sagen yderligere og heller ikke givet en forklaring på, hvorfor man ikke mere offensivt er gået ud til offentligheden med de nye forklaringer.

Forsøger man at ændre Kina til Danmark eller USA i websidens adresse, føres man således til en fejlside. Der findes i dag heller ingen meddelelser om sagen på Apples officielle hjemmeside for pressen.

SENESTE: Nu har Apple nye forklaringer på problemet - flere kan være ramt

Digitalt selvforsvar: Klag og få ret når elektronikken svigter