Apples kæmpe dilemma: Nu er sikkerheden væk i din iPhone

FBI brød selv ind i terrorists iPhone - og de vil ikke fortælle Apple, hvordan de har gjort

Hvor sikker er din iPhone? FBI har netop åbnet en iPhone 5C fra en terrorist - en telefon, de ellers sagde var umulig at komme ind i. (Foto: Alexander F. Yuan/AP)
Hvor sikker er din iPhone? FBI har netop åbnet en iPhone 5C fra en terrorist - en telefon, de ellers sagde var umulig at komme ind i. (Foto: Alexander F. Yuan/AP)

Mandag vandt Apple en bitter pyrrhussejr.

Formelt slap de ud af en retssag, der i værste fald ville tvinge Apple til at lave et nyt styresystem, der kan åbne alle iPhones i verden.

Men et nyt, stort problem landede lige midt i æbleland: FBI har nemlig åbnet den iPhone 5C, som Apple nægtede at give adgang til. Og nu er spørgsmålet så, hvor sikre Apples produkter faktisk er?

- I virkeligheden er vi i en værre situation end før. Apple stod jo tidligere og sagde: I kommer ikke forbi vores sikkerhed.

- Men det viser sig, at sikkerheden er ren proforma. Myndighederne er dybest set allerede inde i vores telefoner. Og de kan få al den adgang, de vil have, vurderer sikkerhedsekspert og kommentator, Anders Kjærulff, over for Ekstra Bladet.

FBI åbner attentatmands iPhone uden hjælp fra Apple

- Hvis Apple, som har lavet systemet med rimelig seriøs kryptering, kan blive omgået af FBI, betyder det, at det stort set ikke er muligt at gemme noget som helst på en mobiltelefon.

- Man kan vel ikke kritisere Apple for at kæmpe for sikkerheden i deres telefoner?

- Nej, men har de selv været klar over, at FBI allerede havde de her adgange? Og hvad har de gjort ved det? Og gør de noget yderligere nu?

- Vi må forvente, at Apple omgående undersøger, hvordan de kan sikre deres apparater bedre, mener Anders Kjærulff.

Apple: Sikkerheden skal være bedre

Det var ikke en sejr, men blot et af flere resultater i en lang kamp.

Sådan er vurderingen hos Apple, efter FBI mandag opgav sin sag mod firmaet. Og Apple erkender samtidig, at der nu skal gøres endnu mere for at styrke sikkerheden i produkterne:

- Vi vil fortsætte med at hjælpe myndighederne, som vi har gjort hele tiden, lyder det i en officiel udtalelse fra Apple.

- Men vi vil også fortsætte med at styrke sikkerheden i vores produkter, da truslerne og angreb mod brugernes data sker oftere. Og angrebene bliver mere sofistikerede.

Her er hele udtalelsen fra Apple (på engelsk, red.):

From the beginning, we objected to the FBI's demand that Apple build a backdoor into the iPhone because we believed it was wrong and would set a dangerous precedent. As a result of the government's dismissal, neither of these occurred. This case should never have been brought.

We will continue to help law enforcement with their investigations, as we have done all along, and we will continue to increase the security of our products as the threats and attacks on our data become more frequent and more sophisticated.

Apple believes deeply that people in the United States and around the world deserve data protection, security and privacy. Sacrificing one for the other only puts people and countries at greater risk.

This case raised issues which deserve a national conversation about our civil liberties, and our collective security and privacy. Apple remains committed to participating in that discussion.

Vigtigt at kun en enkelt telefon er åbnet
Ved at droppe retssagen har FBI sikret sig imod, at Apple kan få indsigt i den metode, der er brugt til at åbne iPhonen. Og de amerikanske myndigheder vil heller ikke sige noget om, hvem der har hjulpet dem - andet end, at det er 'en 3. part'.

- Apple har jo aldrig lovet kunderne 100 procents sikkerhed. Og i den her sag kan det være alt fra, at telefonen er blevet opsat forkert til, at der faktisk findes et sikkerhedshul i Apples systemer, lyder vurderingen fra Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk forening.

- Det her er også en lidt ældre telefon (iPhone 5C, red.), hvor Apple kan have styrket sikkerheden i de nyeste modeller.

Efter krig med Apple: Nu kan FBI (måske) åbne terrorist-telefon selv

Jesper Lund mener samtidig, det er vigtigt at skelne mellem den universelle adgang til iPhones, som FBI ville tvinge Apple til at skabe - og så måden, som sagen nu er løst på:

- FBI har i den konkrete sag en enkelt telefon i sin fysiske besiddelse. Og de har også en konkret mistanke. Det er jo ikke noget, der kan udbredes til hele befolkningen.

- Problemet opstår først, hvis det en dag lykkes FBI eller andre myndigheder at tvinge Apple til at lave en software, der kan åbne alle telefoner op, understreger Jesper Lund.

Vred Apple-boss: FBI vil have os til at give din iPhone kræft

Snowden: Selvfølgelig kunne FBI åbne telefonen
Spørgsmålet er nu, hvor afpillet Apples kamp for sikkerhed står tilbage:

- Det har jo været vigtigt for Apple at blære sig med, at de holder privatlivets fane højt. Og så viser det sig sjovt nok, at FBI alligevel kunne komme ind.

- Det har Edward Snowden fra begyndelsen sagt, at selvfølgelig kunne de det, lyder det fra Anders Kjærulff.

Danskere: Vi har mistet tilliden til sikkerhed på nettet

Og indtil Apple effektivt har lukket hullet efter FBI, bør sagen vække til eftertanke hos både private og virksomheder i Danmark, mener Anders Kjærulff:

- Hvis du sidder i en større dansk virksomhed og har valgt iPhones, er man nødt til at overveje: hvis FBI har adgang, er de nok ikke de eneste.

- Så har NSA (National Security Agency, red.) det også, hvilket giver direkte adgang til amerikansk industrispionage.

- For slet ikke at tale om, at der sidder ondsindede hackere i Rusland og Kina, som vil kunne gøre det samme.

Læs mere om sagen hos New York Times, The Wall Street Journal og Guardian.

Kampen om din iPhone: Derfor vil Apple ikke hjælpe i terrorsag

Apples kæmpe dilemma: Nu er sikkerheden væk i din iPhone


Tidligere på måneden kunne Apple præsentere den kommende iPhone SE. Se mere her