Få flere tricks til din smartphone

Nu bliver google-mobilerne bedre og får flere tricks. Operativsystemet bliver hurtigere, understøtter Flash og lader dig fjerninstallere apps

Smartphones som på billedet bliver fremover udstyret med bedre teknologi og flere tricks (Foto: Rich Pedroncelli).
Smartphones som på billedet bliver fremover udstyret med bedre teknologi og flere tricks (Foto: Rich Pedroncelli).

SAN FRANCISCO: De avancerede smartphones, der fungerer som en lille computer i lommen, bliver nu bedre og får flere tricks. I alt fald hvis de er udstyret med Googles operativsystem til mobiler: Android.

Teknologigiganten afslørede forleden officielt version 2.2 af operativsystemet, der har været kendt under kodenavnet FroYo (frossent yogurt, red.). Det skete på Google I/O, en udsolgt messe for udviklere i San Francisco. Adgang til messen har været så eftertragtet, at billetter er blevet videresolgt til ekstrem overpris på nettet.

Hurtigere og med Flash
Den største nyhed i FroYo er hastighed. Google lover, at apps nu kører mellem to til fem gange hurtigere end tidligere, og at websider vises to til tre gange hurtigere. Sidstnævnte skyldes brugen af teknologi fra Googles 'V8 JavaScript Engine,' der udvikles lige her i Danmark, nemlig i Googles forskningscenter i Århus.

Smartphones med FroYo vil også kune vise websider, der er lavet med Flash. Der er understøttelse for Adobe Flash Player 10.1, og det betyder at du eksempelvis vil kunne besøge Ekstrabladet.dk og afspille Web-TV på din Android-mobil.

Googles omfavnelse af Flash står i stærk kontrast til Apple, der har gjort et stort nummer ud af ikke at tillade Flash på iPhone, iPad og iPod Touch. Google siger, at Flash-videoer og animationer kan vises uden at det nævneværdigt påvirker batterilevetid eller ydelsen på mobilen.

Installér apps fra computeren
Snart slipper du også for at skulle sidde og rode med den lille skærm, når du vil finde nye apps at installere på din Android-mobil. Senere på året lancerer Google en udgave af Android Marked med en webside til almindelige computere.

Her vil du kunne browse i de mere end 50.000 apps, der pt. er tilgængelige, og sende dem direkte til din mobil fra computeren. Google demonstrede funktionaliteten, der virker utrolig intuitiv og brugervenlig. Få sekunder efter at en app var blevet købt på computeren, startede mobilen automatisk med at downloade og installere den på mobilen.

Google har planer om at tilbyde samme funktionalitet til musik, så du vil kunne vælge musik på din computer eller købe det på i en webbutik og automatisk få det overført til mobiltelefonen.

Flere tricks
Ifølge Google vil FroYo give glade smil hos IT-gutterne i erhvervslivet. Der er 20 forbedringer rettet mod store virksomheder, og Exchange-synkronisering er stærkt forbedret. Sidst men ikke mindst vil mobiler med FroYo være i stand til at forvandle sig til et trådløst Wi-Fi-hotspot, så 3G-forbindelsen kan deles med eksempelvis en bærbar computer eller spillekonsol.