Test: 4G er lige så godt som dit bredbånd

Telias nye 4G-netværk viser imponerede hastigheder i vores test - og det går så stærkt, at der snart er god fornuft i at skrotte bredbåndsforbindelsen

Her er 4G-modemet sat sammen med den trådløse mini router. (Foto: Telia)
Her er 4G-modemet sat sammen med den trådløse mini router. (Foto: Telia)

Topkarakter til Telia 4G

HJÆLP OS: Har du erfaringer med 4G fra enten Telia eller TDC? Send os en mail med ris/ros

Vi har hørt det før: Brug dit mobile bredbånd som den faste netforbindelse derhjemme.

Men lige så hårdt teleselskaberne har slået på tromme for, at vi skulle skifte over til det mobile bredbånd, lige så skuffende har resultaterne været. Det vil sige indtil nu.

For en ny generation af mobile dataforbindelser bliver i disse måneder bredt ud over Danmark. 3G er blevet til 4G - og det GØR virkelig en forskel!

Ekstra Bladet har i mere end en måned testet 4G-forbindelsen med et USB-modem fra Telia, der p.t. har det bedst dækkende 4G-netværk i Danmark. Og vi er imponerede.

Opdateret information: Som man kan se i kommentarerne under artiklen, fremhæver flere læsere dog, at 4G ikke egner sig til mere avanceret brug (for eksempel med faste IP-adresser og særlige behov for online spil).

Denne test skal dog læses som, hvad det er. Nemlig en test op mod, hvad en normal bruger af internet kan forvente - også sammenlignet med bredbånd.

Nemt at bruge
Lad os begynde med brugeroplevelsen. Her tilbyder Telia et USB-modem, som du stikker ind i enten din PC eller din MAC. Vi har testet på MAC - og det fungerede fremragende fra dag 1. Prisen er 499 kroner, når du kombinerer købet af modem med oprettelsen af et abonnement (fra 99 kroner om måneden).

Og systemet er nemt at bruge. Softwaren til at koble sig på netværket ligger nemlig allerede klar på USB-modemet. Så du skal ikke ud og downloade noget for at komme i gang. Når du har installeret softwaren direkte fra dit modem (og sat USB-modemet med SIM-kortet i din computer), er det bare at åbne programmet og starte forbindelsen.

MOBILSIDEN.DK: Telia er bedre end TDC

Vi oplevede 'opstartstiden' - fra programmet har registeret dit modem til du faktisk er online - som en smule lang. Det er dog kun selve opstarten fra 'kold computer', der tager lidt længere tid (op til 30 sekunder). Hvis du først har åbnet computeren og været online en gang, kan du på under et sekund slå forbindelsen til og fra, som du har lyst til.

Apropos kold: Et 4G-modem bliver MEGET varmt. Men det betyder ikke noget for brugeroplevelsen. Altså udover, at du kan få varmet fingrene, mens du surfer.

Del forbindelsen med andre
Nu tænker du sikkert, at det bliver noget af en 4G-egoistforbindelse, hvis du kun har internet til en enkelt computer.

Men her er der mulighed for at købe en trådløs adapter ( trådløs mini router), som du placerer dit USB-modem i - og så deler forbindelsen trådløst med andre i hjemmet. Den trådløse mini router (incl. et USB-modem) koster 799 kroner, når du køber den sammen med Telias dyrest abonnement (299 kroner pr. måned for 30 GB data).

PC-WORLD: Telia har Danmarks bedste 4G-net

Her skal du dog regne med, at hastigheden IKKE er lige så høj, som hvis du har USB-modemet direkte i computeren. Forklaringen er den naturlige begrænsning, der ligger i WiFi-forbindelsen fra den trådløse enhed og over til dine computere.

Kun hvis du sætter et netkabel i computeren og forbinder det direkte med mini routeren, får du de samme høje hastighed som med et USB-modem direkte i computeren. Men så forsvinder den trådløse idé også.

Du kan også købe en ægte trådløs router, hvor du sætter et simkort i - men den model har vi ikke testet. Denne router koster 1299 kroner, når du køber den sammen med Telias dyreste abonnement (299 kroner pr. måned for 30 GB data).

Ikke helt så hurtig som i reklamen
Hastigheden på 4G-netværket er rigtig god - både når du har dit modem i en computer eller deler forbindelsen med flere via den trådløse enhed.

Vi har testet 4G forskellige steder i København (Rådhuspladsen, Brønshøj, Østerbro, Sydhavnen) - og også uden for København i for eksempel Stenløse.

Alle steder lå gennemsnitshastigheden på 30 Mbit/s i download - og imponerende 10 Mbit/s i upload. Når vi brugte 4G-trådløst og delte mellem flere computere, lå gennemsnittet på 20 Mbit/s i download og 5 Mbit/s i upload.

Og så en advarsel: Telia reklamerer massivt for 'op til 80 Mbit/s' i download. Men vi har altså aldrig været højere end 30 Mbit/s i download. Derimod underdriver reklamerne fra Telia, når det gælder upload. Her lover de op til 5 Mbit/s - vi har i gennemsnit trukket 10 Mbit/s i upload i vores test!

Så godt dækker 4G
Ifølge dækningskortet fra Telia har 75 procent af befolkningen i dag adgang til 4G. Et kig på kortet afslører, at 'befolkningen' i dette tilfælde er indbyggerne i landets 100 største byer.

Men Telia lover, at der hele tiden kobles nye (og mindre) byer på. Og at man nøje overvåger, hvordan kapaciteten ændrer sig på de enkelte telemaster, efterhånden som flere kunder melder sig under 4G-fanerne.

Forskellen på 3G og 4G giver dog en fordel i 4G´s favør - den nye 4G-teknologi er nemlig langt mere 'robust' end 3G, når man skal give selv mange kunder på netværket en stabil og hurtig forbindelse.

Med andre ord lider 3G-netværket meget nemmere under, at mange kobler sig op på samme antenne - mens 4G-netværket er bedre til at blive 'strukket' til flere kunder, uden at brugeroplevelsen ødelægges markant for den enkelte bruger.

I sidste ende afhænger hastigheden dog altid af, at netværket udbygges til at klare flere kunder, når markant flere begynder at bruge 4G. Vi får se, om Telia kan leve op til det!

Konklusion: Lige så godt som bredbånd
Vores test indtil nu - hvor der fortsat er plads til mange på netværket - afslører, at Telia har lavet et imponerende hurtigt og meget stabilt 4G-netværk.

4G er faktisk så hurtigt, at du alvorligt bør overveje det mobile netværk som alternativ til en normal bredbåndsforbindelse - især hvis du er førstegangskøber OG bor i et område med god 4G-dækning. Fordelen ved 4G er også, at du kan flytte rundt på forbindelsen - også uden at skulle betale dyre flyttegebyrer.

Prisen er indtil nu ret konkurrencedygtig. Indtil 19. februar skal nye Telia-kunder - uanset hvilket abonnement man vælger - således betale 49 kroner om måneden de første tre måneder. Herefter koster det op til 299 kroner om måneden at bruge 4G.

Hastigheden er den samme uanset prisen - men jo mere du betaler, jo flere data kan du hente ned (op til 30 GB om måneden). Se alle priserne og hvor meget du får for pengene her.

Hvis du overskrider dit forbrug på for eksempel 10 GB på en måned, skruer Telia helt ned for hastigheden (til 120 Kbit/s), indtil du kan bruge næste måneds forbrug. Men Telia overvejer at lave et tillægsabonnement, hvor man kan tilkøbe ekstra 'datapakker' i de måneder, hvor man har brugt for mange data.

Ekstra Bladet har selv betalt for USB-modem og 4G-forbindelsen i denne test - men vi har lånt den trådløse mini router af Telia.