Billig mobil: Her er tre ting du skal passe på inden du køber

Slagtilbud på smartphones er tillokkende, men den billigste iPhone eller Android, kan være et dårligt køb. Se her hvorfor

De sælges stadig, men iPhone 5S er reelt en forældet telefon - og det skal du tage højde for, inden du tager imod et godt tilbud fra teleselskaberne. (Foto: Apple)
De sælges stadig, men iPhone 5S er reelt en forældet telefon - og det skal du tage højde for, inden du tager imod et godt tilbud fra teleselskaberne. (Foto: Apple)

Det er ikke kun de nye og dyre topmodeller der sælges i Danmark. Der ses jævnligt slagtilbud, som skal lokke kunderne ind i butikken.

LÆS OGSÅ: Red telefonen efter en fugtskade

Desværre er mange af tilbudsprodukterne forholdsvis gamle telefoner, som for nogle kan være fine nok, men hvor man skal passe på ikke at købe katten i sækken, skriver MereMobil.dk.

Gammel iPhone med ringe antenne
For eksempel er en iPhone 5S er i dag en gammel telefon. Den nåede butikkerne i efteråret 2013, og vil formodentlig udgå i løbet af 2016.

Forbrugerrådet TÆNK har tidligere i deres laboratorietests påvist, at antennen i iPhone 5S var væsentligt dårligere end antennen i den efterfølgende iPhone 6-model.

TÆNK bedømte antennen i iPhone 5S til 'middel' mens iPhone 6 fik 'god'.

Tjek før du køber

1. Mindst 2 GB RAM

På Android telefoner skal du tjekke RAM-mængden. Den skal som minimum være 2 GB. RAM er arbejdshukommelsen for systemet. En meget lille RAM-mængde kan få telefonen til at føles meget langsom eller usmidig, når du surfer på nettet eller skifter mellem apps. Processoren, altså motoren i telefonen, er til de fleste tider rigeligt hurtig – men en meget billig telefon har som udgangspunkt ofte en langsom processor

2. Tjek brugerhukommelsen?

Glem telefoner med 8 og 16 GB hukommelse, også på iPhone. Det bliver hurtig for lidt. Billeder og video fylder hurtigt pladsen ud. Det samme gør apps. Selvom en applikation kun fylder f.eks. 25 MB når du downloader den, kan du sagtens komme ud for at app’en downloader yderligere 500-800 MB første gang den startes. Husk også, at 16 GB er telefonens samlede hukommelse, inklusive styresystemet. Det er ikke den plads brugeren har til rådighed.

3. Kan telefonen opdateres?

Apple er den mest effektive producent med hensyn til opdateringer af styresystemet, men de gamle iPhone modeller bliver ofte langsommere og langsommere for hver stor iOS-opdatering der installeres. Gå derfor maksimalt to generationer tilbage når du køber iPhone på tilbud.

LÆS OGSÅ: Det skal du tjekke før køb af brugt iPhone

De er også umoderne
Samsung Galaxy Neo er et andet typisk tilbudsprodukt.

Denne telefon er et spin-off fra slutsommeren 2015 af topmodellen Galaxy S5, som er helt tilbage fra april 2014. Altså teknologisk set et gammelt produkt.

Et eksempel er ligeledes HTC Desire 620 fra slutningen af 2014, og som specifikationsmæssigt er langt bagud.

LÆS OGSÅ: Sådan styrer du nyhedsstrømmen på Facebook

Mest af alt er det i dag en telefon der egner sig bedst til samtaler og SMS-beskeder.

Du kan måske købe den til omkring 1.600 kroner uden abonnement, men det er stadig mange penge, hvis købet er forkert.