Din iPhone får ny software i aften: Det betyder det for dig

Apple frigiver i dag opdateringen iOS 9 til iPhone og iPad. Læs her, hvilken betydning det får for dig, og om du skal opgradere nu

Din iPhone får ny software i aften: Det betyder det for dig

Se et udklip fra lanceringen af den nye iPhone.

Formodentlig omkring klokken 19 onsdag aften begynder de første iPhones og iPads, at poppe op med en meddelelse om, at en ny stor systemopdatering ligger klar. Der er tale om iOS 9.

Selvom telefonen på mange områder vil ligne sig selv, kommer iOS 9 med en række nyheder, som er værd at bemærke.

LÆS OGSÅ: Alt om de nye iPhones – 6S og 6S Plus

Og vi har fundet fem nyheder i iOS 9 som virker interessante:

Ændring af tastaturet
Tastaturet viser nu grafisk, om der skrives med store eller små bogstaver. Så snart ”shift” aktiveres, ændrer alle bogstaverne udseende, så du tydeligt kan se, om de er store eller små.

Batteri og strøm
I notifikationsområdet (topgardinet) vil du kunne se batteristatus, da en ny widget ser dagens lys. Denne kan også vise batteristatus for headsets og Apple Watch. Der kommer også en funktion til strømbesparelse.

Tastaturet er blandt de funktioner, der har fået en overhaling i det opdaterede styresystem. (Foto: Apple)
Tastaturet er blandt de funktioner, der har fået en overhaling i det opdaterede styresystem. (Foto: Apple)
 

Adgang til iCloud Drive
En app, der kan åbne filerne på dit iCloud Drive, bliver standard i iOS 9. Er du i Apple-universet behøver du altså ikke længere Google Drev eller Dropbox, da systemet nu har sin helt egen tilsvarende tjeneste. Samtidigt har Apple også sat priserne ned, så de næsten matcher Dropbox.

 

Nu kommer skråt op-fingeren til iPhone

Mere intelligent søgning
Søgesiden viser nu kontakter og applikationer. Den holder styr på de seneste / oftest kontaktede samt de apps, du ofte har brugt, så du kan tilgå dem uden at bruge søgefeltet. Faktisk holder ”Proactive assistant” øje med, hvilke apps du bruger hvornår på dagen, og præsenterer dem for dig på det relevante tidspunkt.

Apple gør alt for at få brugerne til at gemme deres billeder og andre filer i skyen, som hos dem hedder iCloud. (Foto: Apple)
Apple gør alt for at få brugerne til at gemme deres billeder og andre filer i skyen, som hos dem hedder iCloud. (Foto: Apple)
 

Udvidet multitasking
På iPad kan du dele skærmen i to og køre to apps side om side. Denne split view-funktion gør det muligt, at skrive notater eller mail og have f.eks. en artikel på et website åben ved siden af. Når du ser en video eller bruger Facetime, så vil et tryk på hjemknappen sende billedet fra fuld skærm til et vindue, så du kan gøre andre ting på samme tid.

Skal du opdatere?

Opdateringen til iOS 9 strækker sig tilbage til iPhone 4S som den ældste model samt den første iPad Mini. iPod Touch i femte generation vil også få tilbudt opdateringen.

LÆS OGSÅ: iPad Pro – tablet i 12,9 tommer

Apple har ikke altid haft succes med nye store opdateringer til ældre enheder, som hos nogle er blevet langsomme. Har du et ældre Apple-produkt, så prøv efter opdateringen at foretage en total nulstilling af enheden. Det kan ofte løse mange problemer – også omkring hastigheden.

Det er et kendt problem, at store opdateringer fint kan køres ind uden at slette enheden, men det kører bedst, når systemet har været rigtigt nede og vende.

Enheder fra iPhone 5S og frem, mener jeg, man kan opdatere uden bekymring. Ellers vent nogle dage og lyt til hvilke erfaringer andre brugere indsamler.

Opdateringen til iOS 9 fylder omkring 1,3 GB. Dette er en markant reduktion i forhold til tidligere store opdateringer. iOS 8 fyldte eksempelvis 4,58 GB. Den mindre størrelse gør det muligt at opdatere, selv på enheder som er godt fyldt op med indhold.

LÆS OGSÅ: Flere iOS 9-funktioner: 20 tips til Apple nyeste iOS