Forbrugerrådet om Apple: Helt urimeligt at de ødelægger din iPhone

Opfordrer forbrugerne til at klage over Apples sletning af lovligt reparerede telefoner - kun på den måde kan giganten tvinges til at ændre politik

- Tænk dig om inden du får din iPhone eller iPad repareret, lyder rådet fra den private reparatør Morten Jensen. Han har selv oplevet, hvordan iPhones 'dør', hvis der pilles ved dele, som Apple aggressivt beskytter med deres nyeste software. (Foto: Jakob Jørgensen)
- Tænk dig om inden du får din iPhone eller iPad repareret, lyder rådet fra den private reparatør Morten Jensen. Han har selv oplevet, hvordan iPhones 'dør', hvis der pilles ved dele, som Apple aggressivt beskytter med deres nyeste software. (Foto: Jakob Jørgensen)

Hvem ejer retten til at reparere din iPhone: dig eller Apple?

Indtil videre mener Apple, at selv hvis du har slået sikkerhedsfunktionen fra på nyere iPhones, skal du ikke kunne reparere ting, der har kontakt til den indbyggede touch ID-knap som fx skærmen.

I stedet ødelægger Apple telefonen med en 'fejl 53' og sletter alt indhold, hvis du trodser deres politik. Eneste mulighed er at købe en erstatningstelefon til flere tusinde kroner.

Nu indrømmer Apple: Vi ødelægger din iPhone med vilje

Helt urimelig binding af kunderne
Men Apples behandling af kunderne går langt over grænsen for anstændig opførsel, mener Forbrugerrådet Tænk:

- Forestil dig, at du køber en bil, hvor du får skiftet kofangeren med en original del, men hos en anden end bilforhandleren.

- Herefter bryder bilen sammen, og du får et tilbud om at købe en ny bil.

TV: Pludselig var Mortens iPhone stendød

- Det er en aggressiv måde at behandle sine kunder på.

- Forbrugerne har krav på enten at få repareret deres telefoner eller få en ny, siger rådets cheføkonom og teleekspert, Martin Salamon, til Ekstra Bladet.

- Hvad er problemet med den her sag?

- Problemet er, at måden Apple vil beskytte dig på ender med at ødelægge din telefon.

- Og så gør det kun sagen værre, at Apple ikke har fortalt forbrugerne, at det her kan ske, når de får repareret deres telefoner.


De ligner hinanden - men den ene knap sad oprindeligt i iPhonen og skal tilbage igen, hvis man vil holde telefonen 'i live'. (Video: Jakob Jørgensen)

Truet af retssager i England og USA

Efter sagen om fejl 53 blev omtalt international, stod Apple over for truslen om flere retssager.

Både i USA og England mener advokater, at Apple klart krænker forbrugernes rettigheder ved at slette deres telefoner.

Det er ifølge advokaterne en skærpende omstændighed, at Apple aldrig har orienteret kunderne om risikoen for, at deres telefoner bliver slettet, hvis de får den repareret hos andre end Apple.

- Apple siger jo selv, at de bare gør det her for at sikre kundernes telefoner?

- Det kan da godt være, at det giver mening med systemet, hvis der sker et indgreb mod sikkerhedssystemet i telefonen. Og at man så som forbruger bliver beskyttet ved, at der er lagt noget software ind, der gør det umuligt at bruge telefonen, hvis den fx er stjålet.

- Men så skal telefonen naturligvis kunne ordnes igen, når ejeren kommer ind med den til forhandleren.

- Effekten af systemet er jo, at det kun er Apple, der kan reparere Apple-udstyr. Så hvis de faktisk mente, at det alene handlede om sikkerheden, havde de gjort det muligt for andre at reparere, mener Martin Salamon fra Forbrugerrådet Tænk.

- Der virker ikke som om, at der findes en saglig begrundelse for at ødelægge folks telefoner, når det alene er Apple, der kan reparere.

Sådan slås din iPhone ihjel

Apple har indbygget en særlig funktion i sin software, som kan tjekke, om fx en iPhone indeholder de samme dele, der blev sat i fra fabrikken

Hvis en del er skiftet ud, kan Apples software lukke telefonen ned. Det sker lige nu i iPhone 5S, 6 og snart 6S, når den såkaldte touch-ID knap erstattes af en anden. Selv hvis du har slået touch-ID-funktionen fra i telefonen, lukkes telefonen med en ’fejl 53’, når den opdateres til nyeste styresystem

Når telefonen først er ramt af fejlen, skal man sætte den oprindelige knap tilbage. Kan du ikke det, er eneste mulighed at bytte den spærrede telefon hos Apple. Pris: op til 3.000 kroner

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er systemet ikke begrænset til knappen, men findes allerede i andre dele af nyere iPhones og iPads: skærmen, batteriet og kameraer er nogle af de dele, Apple kan kontrollere

Det er uvist, hvornår Apple aktiverer systemet til andre dele end knappen. Apple ønsker ikke at udtale sig om sagen

- Hvad er dit råd til forbrugere, der har oplevet det her?

- De skal naturligvis klage til deres forhandler og forsøge at få det løst der. Det er vigtigt at få dokumenteret, at man har forsøgt at få hjælp og er blevet afvist. Herefter kan man klage videre til Forbrugerklagenævnet.

- Kun på den måde kan Apple af myndighederne blive tvunget til at hjælpe kunderne, eller ved de selv kommer til fornuft.

- Der er også et muligt konkurrenceproblem i den måde, at Apple har konstrueret deres påstående sikkerhedssystem på. Derfor vil vi nu kigge på, om der kan ligge en konkurrencesag i, at Apple underminerer de selvstændige reparatører med sikkerhedssystemet.

Apple ønsker ikke at udtale sig om sagen til Ekstra Bladet, men har i internationale medier sagt, at systemet er en nødvendighed for at sikre kundernes telefoner.

iPhone-chok: Uskyldig reparation kan dræbe din mobil

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.