Forbrugerrådet Tænk: Sådan skal du reagere efter dommen over Apple

Dagens dom gør Apples interne politik ugyldig - forbrugerne opfordres til at klage, hvis de også har fået udleveret et genbrugt produkt

Forbrugerne har vundet en vigtig sejr over Apple i dag, mener Forbrugerrådet Tænk. Foto: Kiichiro Sato/AP
Forbrugerne har vundet en vigtig sejr over Apple i dag, mener Forbrugerrådet Tænk. Foto: Kiichiro Sato/AP

SENESTE: Efter tre måneder har Apple fortsat ikke ændret praksis

SENESTE 10. januar 2017: Apple bytter til nyt 24 måneder tilbage

TIP OS: Hvis du fremover under en reklamationssag får udleveret en telefon eller andet udstyr fra Apple (og andre techfirmaer) med brugte dele, vil Ekstra Bladet gerne høre om det. Send os en mail - gerne med dokumentation

SENESTE: Apple opgiver at anke

Hos Forbrugerrådet Tænk glæder man sig over, at Apple i dag tabte sagen mod den danske forbruger David Lysgaard. Dommen var forventelig, men også nødvendig:

- Vi er rigtig glade for, at retten har stadfæstet den afgørelse, som Forbrugerklagenævnet nåede frem til, siger Tina Dhanda Kalsi, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk og medlem af nævnet.

- Hvis man har købt et fabriksnyt produkt, skal man selvfølgelig have et fabriksnyt produkt, når det viser sig, at den oprindelige vare er effekt under reklamationsperioden.

David Lysgaard er meget lettet over, at dagens dom gik Apple imod. Privatfoto Mobil David efter sejr over Apple: - Det er fantastisk

- Apple har jo nærmest lavet sin egen købelov, hvor ikke kun iPhone men også Mac og iPads byttes med sammensatte enheder. Hvis den her afgørelse bliver stadfæstet, hvad skal Apple så gøre?

- Det er klart, at når nu Apple har fået en dom, der siger, at firmaets interne procedurer ikke juridisk holder, så må Apple lave dem om.

- Fortsætter de ad den her vej, vildleder de forbrugerne. Vi forventer derfor, at Apple retter inde efter dagens dom.

- Hvad skal man gøre, hvis man som David Lysgaard har en mistanke om, at Apple har udleveret en genbrugt produkt?

- Har du købt et fabriksnyt produkt og fået udleveret en ny enhed fra Apple, skal man tjekke, om det faktisk er en fabriksny. 

- Hvis ikke skal du selvfølgelig klage til Apple, hvis du ikke er tilfreds med den behandling.

Ekstra Bladet har bedt Apple om en kommentar, men firmaet har ikke reageret på anmodningen.

Sagen kort

2011: David køber en fabriksny iPhone 4.

2012: Telefonen går i stykker, hvorefter Apple forgæves reparerer den. I stedet udleveres en ny telefon. Da det går op for David, at telefonen indeholder brugte dele, klager han først til Apple og senere til Forbrugerklagenævnet.

2013: Nævnet giver David medhold - han skal have 4399 kroner plus renter tilbage. Apple nægter at efterleve afgørelsen.

2014: Apple stævner David for at tvinge ham til at opgive kravet om at få sine penge tilbage.

2016: Sagen kommer for retten fredag 28. oktober. Her forklarer Apples chef for området, hvordan man har organiseret fabrikationen af telefonerne, som kunderne får i hånden 'som nye'. Apples advokat afslører også, at firmaet i årevis har indskrevet sin helt egen fortolkning af den danske købelov i de betingelser, man sælger produkter i Danmark på.

9. december 2016 klokken 13: Dommen afsiges - Apple har tabt, men ventes at anke til landsretten.

20. december 2016: Mod forventning opgiver Apple en anke. Firmaet har nu en dom imod sig og ingen lovlige argumenter for at blive ved med at udlevere telefoner med genbrugte dele under en reklamation i Danmark.

Fremover: Med dommen står købeloven i Danmark helt fast - men Apple og andre firmaer har fortsat mulighed for at påvirke politikerne til at ændre loven. Det kan ske med lobbyisme både her i landet, men også på EU-niveau.

Du kan læse de tidligere artikler i sagen herunder:

Mobil Apple tabte: Må ikke give dig en brugt telefon

Mobil I dag falder dommen: Må Apple give dig en brugt iPhone i bytte?

Teknologi Davids kamp mod Apple: Sagde nej til 'brugt' iPhone - så blev han sagsøgt

Mobil Apple trækker kunde i retten i dag - utænkeligt at de vinder

Teknologi David i retten: Apple fortalte aldrig om den 'brugte' telefon

Teknologi Apple erkender i retten: Du får aldrig ny iPhone som byttetelefon

Teknologi Apple-advokat om genbrugte iPhones: - Det står jo i garantien

Ejer du en Honor 8 fra Huawei - og går den i stykker under garantien - får du en ny, hvis firmaet ikke kan reparere den. Samme garanti får du ikke med en iPhone. Foto: Huawei Mobil Huawei, LG og Sony efter Apple-sag: - Vi bytter altid til nye telefoner

Apple har i årevis produceret 'sammensatte' iPhone, der er en blanding af brugte og nye dele. Disse telefoner udleveres i Danmark som 'nye', når danske kunder har en reklamationssag. Og nu sælger Apple dem også med 15 procents rabat i sin egen onlinebutik. Foto: AP Mobil Flere 'brugte' telefoner fra Apple: Nu kan du også købe dem

Teknologi Digitalt selvforsvar: Klag og få ret når elektronikken svigter

SENESTE: Apple opgiver at anke

TIP OS: Hvis du fremover under en reklamationssag får udleveret en telefon eller andet udstyr fra Apple (og andre techfirmaer) med brugte dele, vil Ekstra Bladet gerne høre om det. Send os en mail - gerne med dokumentation

SENESTE 10. januar 2017: Apple bytter til nyt 24 måneder tilbage

SENESTE: Efter tre måneder har Apple fortsat ikke ændret praksis

12 kommentarer
Vis kommentarer