Forskere: Smartphones kan udløse angst

Afhængigheden af smartphones kan vise sig så stærk, at den kan udløse separationsangst, hvis den er uden for rækkevidde, viser amerikansk undersøgelse

Det kan være svært for nogle, at skulle give slip på deres smartphone. (Foto: Polfoto)
Det kan være svært for nogle, at skulle give slip på deres smartphone. (Foto: Polfoto)

Hvor langt væk fra din smartphone befinder du dig lige nu? Måske sidder du med den i hånden og læser denne artikel.

Hvad ville du sige til at lægge den fra dig uden for rækkevidde.

Det er ikke lige nemt for alle, og skal man tro en amerikansk undersøgelse, så skyldes det separationsangst. Forskerne testede, hvad der skete fysisk med en gruppe iPhone-brugere, når de lagde deres smartphone væk.

Resultatet var stress. Øget blodtryk, angst og hjertebanken.

Det betød også, at de blev hæmmet i deres mulighed for at koncentrere sig om en opgave. Forskerne bad deltagerne om at løse en kognitiv test dels med smartphonen inden for rækkevidde og dels, hvor den var placeret i et andet lokale.

Det var nemmere for deltagerne at forholde sig til opgaven, når telefonen var tæt på.

Mobilen er fortsat rødglødende hen over nytåret - men meget mindre til SMS. Og meget mere til at sende hilsener via sociale netværker og iMessage. (Nima Stock) Mobil Facebook dræber vores SMS-lyst

For at gøre det endnu vanskeligere for deltagerne, så ringede forskerne også til deltagernes smartphones, mens de ikke var i stand til at besvare opkaldet.

Da forsøget kun havde deltagelse af 40 mennesker med en iPhone, er forskerne forsigtige med at generalisere på resultaterne. De vurderer dog, at mens det i sig selv var stressende, at telefonen ringede, så var det endnu mere stressende og angstprovokerende, hvis deltagerne vidste, at det rent fysisk ikke var i stand til at besvare opkaldet.

Anbefalingen lyder derfor, at lade telefonen være tæt på, hvis man skal koncentrere sig om en arbejdsopgave.

Arkivfoto: Casper Dalhoff Samfund Sikkerhed svigter: Så let kan du spores på mobilen

- Vores undersøgelse indikerer, at iPhone-separation kan have en negativ indflydelse på præstationer og hovedbrud, forklarer Russell Clayton, der er Ph.d i journalistisk ved University of Missouri og en af folkene bag undersøgelsen til Newsweek.

- Resultatet antyder, at iPhones er blevet en forlængelse af os selv, og vi føler os mindre, når vi er adskilt fra den. Vi oplever en negativ fysisk tilstand, forklarer han endvidere.

Hvor nemt har du ved at lade telefonen ligge uden for rækkevidde?

0 kommentarer
Vis kommentarer