Husker du disse gamle Nokia-telefoner: Så gode var de

TDC-ekspert gør status over fortidens telefoner - her er dem, der har betydet mest for udviklingen

Engang var mobiltelefoner som Nokia 3210 og Ericsson T68 det mest moderne, man kunne drømme om.

Og selv om telefonerne i dag virker meget fortidige og ubetydelige, har modellerne betyder meget for udviklingen frem mod nutidens smartphones.

Du kan skifte moduler ud og fx sætte denne JBL-højttaler på Moto Z og Moto Z Force. (PR-foto) Mobil Her er Lenovos nye smartphones: Fungerer som et legosæt

Jesper Matzen Lund er såkaldt Terminal Test Manager i TDC Group og har i adskillige år fulgt udviklingen inden for mobilteknologi.

De bærbare - og i begyndelsen 'slæbbare' -  telefoner ramte markedet i 1990’erne og har siden ændret hverdagen for både almindelige forbrugere og erhvervslivet.

Her er Jespers liste over de mest epokegørende mobiltelefoner gennem tiden:

 

 

Nokia 2110 og 3210

- I 1995 lancerede Nokia 2110-modellen. Det var første gang, markedet blev præsenteret for et sammenhængende og logisk menu-system. Før da var navigationen en meget rodet oplevelse.

- Det var også den første rigtige bærbare mobiltelefon. Den kunne ligge i en lomme. Det kunne mange af dens forgængere ikke. Og så kunne batteriet holde til en hel dags brug. For fem år siden kunne vi se, at der var stadig var Nokia 2110’ere på TDC’s net.

- I 1999 fik den en værdig arvtager i Nokia 3210. Den er der sikkert mange, der kan huske. Det var én af de første telefoner, hvor brugeren kunne skifte cover på for- og bagsiden og dermed personalisere den.

- Den solgte rigtig godt hos de unge. Ud over tale og sms blev den primært brugt til spil – bl.a. Snake. Da der var flest af dem i Danmark, var op til hver tredje mobiltelefon på TDC’s netværk en Nokia 3210.

Mobil Overraskende comeback: Nokia genoplives som Android-telefoner

 

Nokia 9000 Communicator

- I dag er den jo håbløs, men det var første – nogenlunde – vellykkede forsøg på en telefon målrettet erhvervsmarkedet, som kunne bruges til fax og data.

- Nokia 9000 Communicator blev lanceret i 1998 og kunne flappes op, havde en stor skærm og en kombination af form og indhold, der gjorde den banebrydende.

- Men den var utrolig klodset, og man skulle vende den om og holde den på en bestemt måde, når man ville tale. Det var ikke helt gennemtænkt.

- Der var flere leverandører, som kort tid efter lancerede lignende telefoner eller PDA’er som for eksempel Qtek 1010. Her var det især Windows-styresystemet og integrationen med pc’er, som var nyt.

Mobil Test: Xperia X er Sony i plus- og minusform

 

Ericsson T68

- I 2001 lancerede Ericsson T68. Det var én af de første telefoner med farvedisplay. Det var revolutionerende.

- Men det betød også, at batterilevetiden blev bombet tilbage til stenalderen. Eftertiden har dog vist, at batterierne kunne forbedres væsentligt, og at farverne var kommet for at blive.

Mobil Så stærkt går det: I 2018 er din mobil overhalet af denne teknologi

Dankort til øllene og mobilen til at holde en tåget kontakt til omverdenen er vigtige ting, når vi snart tager på festival. (Foto: Anthon Unger) Mobil Festivalfolket: Hellere have det ad helvede til end at undvære mobilen

BlackBerry

- Fra omkring 2003 begyndte amerikanske BlackBerry at producere mobiltelefoner, der var specifikt målrettet erhvervsbrugere.

- BlackBerry tilbød en meget kraftig kryptering på e-mails, hvilket gjorde dem meget interessante for virksomheder. BlackBerry introducerede også konceptet bag apps og en App Store. Men tiden og priserne var ikke til det store marked dengang.

Hvis man ligner en 'af de blå tjenere' i en Apple Butik, kan man også snyde sig ind og sjæle iPhones i store mængder. Det har en bande på tre udnyttet groft i New York. (Foto: Koji Sasahara/AP) Mobil Apple narret af snu bande: Sådan rydder de hylderne for iPhones

iPhone

- I 2007 lancerede Apple sin første version af iPhone.

- Den satte standarden for, hvordan en moderne smartphone skulle se ud og fungere. iPhone introducerede en brugervenlighed på markedet, som vi ikke havde set før. Og så udviskede den skellet mellem at lave en erhvervsterminal og en privatterminal.

- De to ting smeltede sammen i iPhone og har været det lige siden. Apple havde især held med at få skabt et økosystem omkring musik, apps og deres mobiler.

Mobil Kæmpe mobil fiasko: Teleselskaber gider ikke Visual Voicemail